Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17018)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2112)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2062)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1766)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1761)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1748)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1736)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1719)

Ванільне морозиво з пармезаном (1686)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1692)

Закуска із запечених баклажанів (1674)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1666)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1618)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1618)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1638)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1625)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1536)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1527)

Баклажан-кебаб в духовці (1511)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1498)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Сілезький житній хліб на заквасці
Тетяна Хвиль

12:53 08.06.2015

Сілезький житній хліб на заквасці

Главное в жизни — не терять людей, с которыми у вас в голове тараканы одного вида.

Нарешті, я це зробила. Після двох років сумнівів, переживань, обговорень «варто-не варто», страху, я виростила хлібну закваску. І навіть спекла на ній хліб. Після дегустації мого першого хлібу на заквасці, чоловік запитав чи у нас є все для продовження цього експеременту. Його навіть не відлякала ціна на розстоєчну корзинку в 70 євро (вона, правда, відлякала мене), а за годину у мене з’явився камінь для випічки, тобто роблю висновок, що не дарма я це затіяла. Хліб дійсно смачнющий, дуже ароматний з тоненькою шкоринкою. В магазині однозначно такого не купиш. Не знаю чи хтось таке буде робити, але поділюся початком досвіду.

Закваска робиться виключно з борошна та води. Найпростіше почати з житньої закваски, вона не така вибаглива як пшенична. Люди, які печуть хліб багато і часто виходять з таких пропорцій: 100гр.борошна на 100гр.води, а так як годувати її потрібно щодня, така кількість мені не потрібна, то я зменшила пропорції вдвічі.

День перший, 21.00: 50гр. борошна змішала з 50гр.води пластиковою лопаткою в 1,5 літровій банці, суміш нагадала віконну замазку. Закрила нещільно плівкою.

День другий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. В банці нічого не змінилося, пахло борошном.

День третій, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Аромат з банки малоприємний, видно пухирці повітря по всій масі, вона збільшилася в об’ємі.

День четвертий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася, повітряних пухирці теж стало більше, аромат помірно-кислий.

День п’ятий, останній, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася в об’ємі, аромат приємний кисло-хлібний.

Наша закваска готова. Тепер її можна поставити в холодильник і підкормлювати раз в три дні, але в пропорції 25*25, це буде називатися стартер. Її видно першій фотографії, на банці видно, як я ставила помітки по днях.

Тепер про хліб. Сілезький темний житній хліб.

Для закваски:

30гр. житнього стартера

120гр.житнього борошна

120гр.води

Все змішати і залишити при кімнатній температурі на 16 годин, я це робила в 0,5 літровій банці, все виросло якраз на повний об’єм, там на фото можна глянути. Нам знадобиться 200гр, остальне сховаємо в холодильник, я потім покажу кілька рецептів, де її можна використати крім хліба.

Для теста:

• 200 гр. спілої закваски

• 350 гр. води

• 350 гр. пшеничного борошна 1 гатунку

• 150 гр. житнього борошна

• 10 гр. солі

Змішуємо два види борошна, додаємо закваску, воду, сіль. Замішуємо тісто хвилин 10-15, воно буде пружне, але липке. Змазуємо злегка миску олією, викладаємо наше тісто. Я брала каструлю, де є поділки на об’єм, щоб бачити як буде підходити тісто. Для мене було дивно, але тісто підійшло у 2,5 рази. По часу зайняло 2 години. Тісто на заквасці завжди підходить повільніше.

Стіл щедро присипаємо борошно, викладаємо тісто і злегка підмішуємо. Формуємо хліб, так як спеціальних корзин в мене немає, то я в миску поклала рушник, добре присипала борошном, і туда ж тісто. Накрити другим рушником і залишити ще на 2 години.

Духовку розігріваємо до 250С°, ставимо на нижній рівень миску з водою.

Тісто викладаємо на деко, застелене пергаментом, робимо надрізи і ставимо в духовку. Через 10 хвилин виймаємо миску з водою. Так ми зробили в духовці пару, щоб була тоненька шкоринка у хліба. Далі печемо 30-35 хвилин при 200С°.

Виймаємо і даємо охолонути щонайменше 2 години. Тепер можна пробувати, я ще зробила домашнього масла, так це взагалі була бомба.

Трохи займає часу, але повірте – результат не просто вартий, а тисячі разів вартий, я однозначно буду пекти хліб далі, причому не тільки на заквасці.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Тетяна Хвиль

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці


Переглядів: 448


Додайте коментар:

защитный код

У Рівному нарешті впорядкують вуличну торгівлю на вулицях Шевченка та БазарнаУ Рівному нарешті впорядкують вуличну торгівлю на вулицях Шевченка та Базарна (21)
Впорядкувати стихійну торгівлю на вулицях Шевченка та Базарній планують у Рівному...
Керував трактором напідпитку та без документівКерував трактором напідпитку та без документів (21)
Днями, під час патрулювання у селі Мульчиці, у поле зору екіпажу СРПП Вараського РВП потрапив трактор «Dongfeng», який їхав без номерних...
“Без вашої підтримки не було б можливим забезпечити нашу армію усім необхідним”, - Віктор Шакирзян звернувся до рівнян“Без вашої підтримки не було б можливим забезпечити нашу армію усім необхідним”, - Віктор Шакирзян звернувся до рівнян (25)
Днями, cекретар Рівнеради, виконувач обов’язків міського голови Рівного Віктор Шакирзян спільно з рівнянами передав дрони для військових на одному з найбільших підприємств платників податків нашої...
Рівне оголосило чергову закупівлю дронів для ЗСУРівне оголосило чергову закупівлю дронів для ЗСУ (26)
Цього разу мова йде про закупівлю 47 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Thermal та додаткових акумуляторів до них...
В Рівненській обласній дитячій лікарні зробили першу малоінвазивну операцію дитині з хворобою ПертесаВ Рівненській обласній дитячій лікарні зробили першу малоінвазивну операцію дитині з хворобою Пертеса (23)
Як повідомили медики, зробили тунелізацію шийки та головки ураженої кістки, куди одночасно ввели пунктат кісткового мозку – його взяли із крила тазової...
В Острозі внаслідок ДТП тяжко травмувався мотоциклістВ Острозі внаслідок ДТП тяжко травмувався мотоцикліст (26)
Керманич двоколісного не мав посвідчення водія, перебував у мотошоломі...
У Рівному продовжують оновлювати портрети загиблих ГероївУ Рівному продовжують оновлювати портрети загиблих Героїв (22)
42 нові конструкції з портретами загиблих захисників України вчора додатково замінили на нові, якісні на Майдані Незалежності у...
У Рівному під час руху з маршрутки випала пасажиркаУ Рівному під час руху з маршрутки випала пасажирка (25)
Автопригода сталася сьогодні, 17 квітня, близько 08:40 на вулиці Соборній...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.