Рубрики
... |
13:05 21.10.2013 Празький торт: рецепт і калькуляція від Тетяни-чарівниціПрочитала оголошення «Пеку торти на замовлення. Без консервантів і рослинних олій. Ціна 100 грн./кг» і стало мені дуже цікаво, а скільки коштує торт, який печеться вдома? Для прикладу взяла улюблений торт свого чоловіка «Прагу» – це класика радянських часів, це торт також придумав головний кондитер ресторану «Прага» Володимир Гуральник, але якщо прискіпливо придивитися до рецептури, то можна впізнати легендарний віденський торт «Захер» (в перекладі «цукор»), відміннсть полягає лише у наявності в нашому торті крему («Захер» просто перемазується абрикосовим джемом). Моя порада: оскільки рецепт вивірений не одним поколінням, краще чітко слідувати інструкціям, пекти краще звечора, далі зрозумієте чому. Для бісквіту буде потрібно: 6 білків, 6 жовтків, 150г цукру, 115г борошна, 25г какао, 40г масла ( розтопити). Жовтки збиваємо із 75г цукру до кремоподібного стану, окремо збиваємо білки із цукром, що залишився, до стійкої піни. Потім ці суміші акуратно змішуємо, додаємо просіяну муку із какао ( я просіюю разом), вмішуємо дуже обережно, і по краю миски вливаємо розтоплене масло, ще раз перемішуємо і виливаємо у форму (22-24см в діаметрі). Випікаємо 30 хв. за температури 200С. Увага!!! Бісквіт має охолоджуватися 8 год. при кімнатній температурі. Розрізаємо на три коржі і просочуємо сиропом (100 гр. води, 100 гр. цукру, 1ст.л. коньяку все закип’ятити і охолодити). Далі робимо фірмовий крем «Празький»: 1 жовток (30г), 20г води змішуємо (це робиться, щоб жовток не згорнувся при нагріванні), додаємо 120г згущеного молока і на маленькому вогні доводимо до кипіння. Можна поставити на водяну баню, але мій досвід показує, що й так виходить добре. Сироп охолоджуємо і додаємо 200г вершкового масла, збитого з ванільним цукром ( 1ч.л.) і 10г какао. Яєчний сироп додаємо по 1 ст.л, постійно збиваючи. Коржі, просочені сиропом, (головне не переборщити, бо я один корж просто залила), промазати кремом, а верхній корж намазуємо абрикосовим джемом (я не робила). Джем потрібно нагріти і через сито видавити на торт. Зверху все заливаємо помадкою, найпростіша – 100г шоколаду розтопити з 50г масла. Зазвичай торт «Прага» не прикрашають, та я посипала шоколадною стружкою. Дуже просто і неймовірно смачно. А тепер зроблю калькуляцію цього чуда (рахую в цінах м. Рівного, у грн./кг): Бісквіт: 6 шт. яєць х11,00 = 6,6 грн. 150 гр. цукру х 6,50 = 0,98 грн. 115 гр. борошна х 3,50 = 0,41 грн. 25 гр. какао х 10,00 = 2,5 грн. 40 гр. масла х 59,00 = 2,36 грн. Крем: 1 жовток (беру ціну одного яйця) – 1,1 грн. 120 гр. згущеного молока ( пачка 375 гр. коштує 11,80) = 3,78 грн. 200 гр. масла х 59,00 = 11,80 грн. 1 п. ванільного цукру х 40 коп. = 0,04 грн. 10 гр. какао х 10,00 = 1 грн. Сироп: 100 гр. цукру х 6,50 = 0,65 грн. 1 ст.л. коньяку (25 мл) х 60,00 (500 мл) = 3,00 грн.
Помадка: 100 гр. шоколаду х 7,00 = 7,00 грн. 50 гр. масла х 59,00 = 2,95 грн. Всього: 44,17 грн.
Розрахунки показали, що собівартість нашого торта вагою 1,3кг становить 44,17 коп. Так, я не включила сюди амортизацію інструментів і вартість власного часу, але погодьтеся – для себе і своїх рідних часу не шкода, і , що не менш важливо, продукти ми брали якісні і свіжі, інструменти у нас чисті, і руки миті, і все зроблено із Любов’ю!!! Готувати не тільки легко, а ще дуже приємно!!! Тетяна Хвиль, Р-Р Переглядів: 768
|
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |