Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

Бытовой ковролин — уют и комфорт в вашем доме (3630)

Рівненська міська ТВК оголосила результати виборів міського голови Рівного (3380)

Салат з оселедця та квасолі (3290)

Мотопомпи та бурштин вилучили поліцейські на Рівненщині (3160)

З понеділка на Рівненщині побільшає «червоних» зон (3160)

У Володимирецькому районі загинув неповнолітній мотоцикліст (3140)

На Рівненщині в прикордонні викрито нелегальний цех з обробки бурштину (3070)

На Рівненщині оперативники викрили неповнолітнього крадія грошей зі скриньок у соборі (2960)

На трасі «Київ-Чоп» під колесами вантажівки загинув житель Рівненського району (2900)

Гарячий шоколад (2890)

Американська класика - брауні (2880)

Як Рівненська міська ТВК визначала результати виборів депутатів Рівненської міської ради (2820)

Дорогу М-06 від Києва до Рівного включили до перших ділянок програми державно-приватного партнерства у дорожній галузі (2680)

Здобунівчанин ножем поранив дружину (2670)

У Рокитнівському районі у ДТП постраждали водій та пасажир мотоцикла (2650)

У Рівному травмувався водій легковика внаслідок зіткнення із напівпричепом вантажівки (2640)

Хто перемагає на виборах у Рівному? (2640)

В Рівному внаслідок ДТП загинув водій легковика (2590)

На Рівненщині поліцейські встановлюють особу загиблого внаслідок ДТП (2550)

(2560)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини. Рекламна газета "Об`ява"
#Рецепти
Сілезький житній хліб на заквасці
Тетяна Хвиль
12:53 08.06.2015

Сілезький житній хліб на заквасці

Главное в жизни — не терять людей, с которыми у вас в голове тараканы одного вида.

Нарешті, я це зробила. Після двох років сумнівів, переживань, обговорень «варто-не варто», страху, я виростила хлібну закваску. І навіть спекла на ній хліб. Після дегустації мого першого хлібу на заквасці, чоловік запитав чи у нас є все для продовження цього експеременту. Його навіть не відлякала ціна на розстоєчну корзинку в 70 євро (вона, правда, відлякала мене), а за годину у мене з’явився камінь для випічки, тобто роблю висновок, що не дарма я це затіяла. Хліб дійсно смачнющий, дуже ароматний з тоненькою шкоринкою. В магазині однозначно такого не купиш. Не знаю чи хтось таке буде робити, але поділюся початком досвіду.

Закваска робиться виключно з борошна та води. Найпростіше почати з житньої закваски, вона не така вибаглива як пшенична. Люди, які печуть хліб багато і часто виходять з таких пропорцій: 100гр.борошна на 100гр.води, а так як годувати її потрібно щодня, така кількість мені не потрібна, то я зменшила пропорції вдвічі.

День перший, 21.00: 50гр. борошна змішала з 50гр.води пластиковою лопаткою в 1,5 літровій банці, суміш нагадала віконну замазку. Закрила нещільно плівкою.

День другий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. В банці нічого не змінилося, пахло борошном.

День третій, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Аромат з банки малоприємний, видно пухирці повітря по всій масі, вона збільшилася в об’ємі.

День четвертий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася, повітряних пухирці теж стало більше, аромат помірно-кислий.

День п’ятий, останній, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася в об’ємі, аромат приємний кисло-хлібний.

Наша закваска готова. Тепер її можна поставити в холодильник і підкормлювати раз в три дні, але в пропорції 25*25, це буде називатися стартер. Її видно першій фотографії, на банці видно, як я ставила помітки по днях.

Тепер про хліб. Сілезький темний житній хліб.

Для закваски:

30гр. житнього стартера

120гр.житнього борошна

120гр.води

Все змішати і залишити при кімнатній температурі на 16 годин, я це робила в 0,5 літровій банці, все виросло якраз на повний об’єм, там на фото можна глянути. Нам знадобиться 200гр, остальне сховаємо в холодильник, я потім покажу кілька рецептів, де її можна використати крім хліба.

Для теста:

• 200 гр. спілої закваски

• 350 гр. води

• 350 гр. пшеничного борошна 1 гатунку

• 150 гр. житнього борошна

• 10 гр. солі

Змішуємо два види борошна, додаємо закваску, воду, сіль. Замішуємо тісто хвилин 10-15, воно буде пружне, але липке. Змазуємо злегка миску олією, викладаємо наше тісто. Я брала каструлю, де є поділки на об’єм, щоб бачити як буде підходити тісто. Для мене було дивно, але тісто підійшло у 2,5 рази. По часу зайняло 2 години. Тісто на заквасці завжди підходить повільніше.

Стіл щедро присипаємо борошно, викладаємо тісто і злегка підмішуємо. Формуємо хліб, так як спеціальних корзин в мене немає, то я в миску поклала рушник, добре присипала борошном, і туда ж тісто. Накрити другим рушником і залишити ще на 2 години.

Духовку розігріваємо до 250С°, ставимо на нижній рівень миску з водою.

Тісто викладаємо на деко, застелене пергаментом, робимо надрізи і ставимо в духовку. Через 10 хвилин виймаємо миску з водою. Так ми зробили в духовці пару, щоб була тоненька шкоринка у хліба. Далі печемо 30-35 хвилин при 200С°.

Виймаємо і даємо охолонути щонайменше 2 години. Тепер можна пробувати, я ще зробила домашнього масла, так це взагалі була бомба.

Трохи займає часу, але повірте – результат не просто вартий, а тисячі разів вартий, я однозначно буду пекти хліб далі, причому не тільки на заквасці.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Тетяна Хвиль

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці


Переглядів: 590


Додайте коментар:

защитный код

Унаслідок ДТП у Березнівському районі травмувалися двоє осібУнаслідок ДТП у Березнівському районі травмувалися двоє осіб (940)
Автопригода на автодорозі між населеними пунктами Березне та Балашівка сталася вчора, 24 листопада, о 17:30...
Мотопомпи та бурштин вилучили поліцейські на РівненщиніМотопомпи та бурштин вилучили поліцейські на Рівненщині (3160)
Відпрацювання північних районів у протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю вчора, 18 листопада, провели поліцейські сектору реагування патрульної поліції Сарненського відділу спільно з працівника...
У Рівненському районі під колесами авто загинула жінкаУ Рівненському районі під колесами авто загинула жінка (550)
У селі Колоденка вчора, близько 18-ї години, сталася дорожньо-транспортна пригода, в якій загинула жінка-пішохід...
Банкейк - ванільний чизкейк в банціБанкейк - ванільний чизкейк в банці (1040)
...
Понад 200 літрів фальсифікованого алкоголю вилучили рівненські поліцейськіПонад 200 літрів фальсифікованого алкоголю вилучили рівненські поліцейські (1660)
Працівники превенції Рівненського відділу поліції перевірили 106 суб’єктів господарювання та склали 24 адміністративних протоколи про адміністративні правопорушення...
Міським головою Рівного у «другому турі» обрали Олександра ТретякаМіським головою Рівного у «другому турі» обрали Олександра Третяка (830)
24 листопада Рівненська міська ТВК встановила результати повторного голосування на виборах міського голови. Ним став Олександр Третяк, висуванець партії «Європейська Солідарність»...
На Рівненщині обладнають ще 1700 кисневих точокНа Рівненщині обладнають ще 1700 кисневих точок (570)
Понад 14 млн.грн. додаткової субвенції отримала Рівненщина з державного бюджету...
У Рівному поліцейські попередили факт підкупу виборців на дільниціУ Рівному поліцейські попередили факт підкупу виборців на дільниці (1080)
Станом на 14:00 22 листопада до поліції Рівненщини надійшло 14 повідомлень, пов’язаних із порушенням виборчого законодавства...

Пошук
Сайт міського голови Рівного


Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"

Рекламна газета "Об`ява"



Пишіть тут, про те, що Вас цікавить, ідеї, теми. Заходьте, тут буде кльово! Тут будуть цікаві новини
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2016    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.