Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (24711)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (4021)

Ванільне морозиво з пармезаном (3567)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (3543)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (3365)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (3337)

Закуска із запечених баклажанів (3292)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (3286)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (3268)

Баклажан-кебаб в духовці (3160)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (3204)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (3191)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (3074)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (3122)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (3063)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (3011)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (2963)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (3055)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (3015)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (2896)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Сілезький житній хліб на заквасці
Тетяна Хвиль

12:53 08.06.2015

Сілезький житній хліб на заквасці

Главное в жизни — не терять людей, с которыми у вас в голове тараканы одного вида.

Нарешті, я це зробила. Після двох років сумнівів, переживань, обговорень «варто-не варто», страху, я виростила хлібну закваску. І навіть спекла на ній хліб. Після дегустації мого першого хлібу на заквасці, чоловік запитав чи у нас є все для продовження цього експеременту. Його навіть не відлякала ціна на розстоєчну корзинку в 70 євро (вона, правда, відлякала мене), а за годину у мене з’явився камінь для випічки, тобто роблю висновок, що не дарма я це затіяла. Хліб дійсно смачнющий, дуже ароматний з тоненькою шкоринкою. В магазині однозначно такого не купиш. Не знаю чи хтось таке буде робити, але поділюся початком досвіду.

Закваска робиться виключно з борошна та води. Найпростіше почати з житньої закваски, вона не така вибаглива як пшенична. Люди, які печуть хліб багато і часто виходять з таких пропорцій: 100гр.борошна на 100гр.води, а так як годувати її потрібно щодня, така кількість мені не потрібна, то я зменшила пропорції вдвічі.

День перший, 21.00: 50гр. борошна змішала з 50гр.води пластиковою лопаткою в 1,5 літровій банці, суміш нагадала віконну замазку. Закрила нещільно плівкою.

День другий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. В банці нічого не змінилося, пахло борошном.

День третій, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Аромат з банки малоприємний, видно пухирці повітря по всій масі, вона збільшилася в об’ємі.

День четвертий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася, повітряних пухирці теж стало більше, аромат помірно-кислий.

День п’ятий, останній, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася в об’ємі, аромат приємний кисло-хлібний.

Наша закваска готова. Тепер її можна поставити в холодильник і підкормлювати раз в три дні, але в пропорції 25*25, це буде називатися стартер. Її видно першій фотографії, на банці видно, як я ставила помітки по днях.

Тепер про хліб. Сілезький темний житній хліб.

Для закваски:

30гр. житнього стартера

120гр.житнього борошна

120гр.води

Все змішати і залишити при кімнатній температурі на 16 годин, я це робила в 0,5 літровій банці, все виросло якраз на повний об’єм, там на фото можна глянути. Нам знадобиться 200гр, остальне сховаємо в холодильник, я потім покажу кілька рецептів, де її можна використати крім хліба.

Для теста:

• 200 гр. спілої закваски

• 350 гр. води

• 350 гр. пшеничного борошна 1 гатунку

• 150 гр. житнього борошна

• 10 гр. солі

Змішуємо два види борошна, додаємо закваску, воду, сіль. Замішуємо тісто хвилин 10-15, воно буде пружне, але липке. Змазуємо злегка миску олією, викладаємо наше тісто. Я брала каструлю, де є поділки на об’єм, щоб бачити як буде підходити тісто. Для мене було дивно, але тісто підійшло у 2,5 рази. По часу зайняло 2 години. Тісто на заквасці завжди підходить повільніше.

Стіл щедро присипаємо борошно, викладаємо тісто і злегка підмішуємо. Формуємо хліб, так як спеціальних корзин в мене немає, то я в миску поклала рушник, добре присипала борошном, і туда ж тісто. Накрити другим рушником і залишити ще на 2 години.

Духовку розігріваємо до 250С°, ставимо на нижній рівень миску з водою.

Тісто викладаємо на деко, застелене пергаментом, робимо надрізи і ставимо в духовку. Через 10 хвилин виймаємо миску з водою. Так ми зробили в духовці пару, щоб була тоненька шкоринка у хліба. Далі печемо 30-35 хвилин при 200С°.

Виймаємо і даємо охолонути щонайменше 2 години. Тепер можна пробувати, я ще зробила домашнього масла, так це взагалі була бомба.

Трохи займає часу, але повірте – результат не просто вартий, а тисячі разів вартий, я однозначно буду пекти хліб далі, причому не тільки на заквасці.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Тетяна Хвиль

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці


Переглядів: 1238


Додайте коментар:

защитный код

На Рівненщині пройшли масштабні навчання для майбутніх рятувальниківНа Рівненщині пройшли масштабні навчання для майбутніх рятувальників (20)
З 11 по 13 липня на Рівненщині відбулися навчальні збори для курсантів Львівського державного університету безпеки...
В Рівненській обласній лікарні запрацює центр кардіохірургіїВ Рівненській обласній лікарні запрацює центр кардіохірургії (23)
Такий структурний підрозділ з’явиться замість Обласного центру кардіоторакальної хірургії....
На Володимиреччині автомобіль врізався у дерево: травмований пасажир помер у лікарніНа Володимиреччині автомобіль врізався у дерево: травмований пасажир помер у лікарні (21)
Вісім днів медики боролися за життя 21-річного жителя села Зелене, втім врятувати його не вдалося: сьогодні, 14 липня, близько шостої ранку молодик...
У Рівному перевірятимуть родимки та розкажуть, як захистити дітей вліткуУ Рівному перевірятимуть родимки та розкажуть, як захистити дітей влітку (44)
У Рівному на Лебединці вже цієї неділі фахівці КНП «ЦПМСД «Ювілейний» РМР будуть перевіряти родимки усім охочим та розповідатимуть про безпечний відпочинок для дітей...
Передали чергову партію дронів та зарядні підстанції для наших військовихПередали чергову партію дронів та зарядні підстанції для наших військових (25)
Рівненська громада продовжує підтримувати наших оборонців та систематично надавати сучасне обладнання....
В місті Рівне вогнеборці оперативно ліквідували загоряння в квартиріВ місті Рівне вогнеборці оперативно ліквідували загоряння в квартирі (46)
10 липня о 15:47 на спецлінію "101" надійшло повідомлення про пожежу в місті Рівне провулок Щасливий....
На Дубенщині рятувальники ліквідували пожежу легкового автомобіляНа Дубенщині рятувальники ліквідували пожежу легкового автомобіля (51)
...
У Рівному облаштують нову парковку біля ТЦ «Вікторія»У Рівному облаштують нову парковку біля ТЦ «Вікторія» (51)
Біля торгового центру «Вікторія», що на вулиці В’ячеслава Чорновола, невдовзі з’явиться нова паркувальна...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.