Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (19233)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2474)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2297)

Ванільне морозиво з пармезаном (2052)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (2057)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (2048)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (2002)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (2005)

Закуска із запечених баклажанів (1973)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1973)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1947)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1920)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1906)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1856)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1850)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1864)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1791)

Баклажан-кебаб в духовці (1812)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1747)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1757)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Сілезький житній хліб на заквасці
Тетяна Хвиль

12:53 08.06.2015

Сілезький житній хліб на заквасці

Главное в жизни — не терять людей, с которыми у вас в голове тараканы одного вида.

Нарешті, я це зробила. Після двох років сумнівів, переживань, обговорень «варто-не варто», страху, я виростила хлібну закваску. І навіть спекла на ній хліб. Після дегустації мого першого хлібу на заквасці, чоловік запитав чи у нас є все для продовження цього експеременту. Його навіть не відлякала ціна на розстоєчну корзинку в 70 євро (вона, правда, відлякала мене), а за годину у мене з’явився камінь для випічки, тобто роблю висновок, що не дарма я це затіяла. Хліб дійсно смачнющий, дуже ароматний з тоненькою шкоринкою. В магазині однозначно такого не купиш. Не знаю чи хтось таке буде робити, але поділюся початком досвіду.

Закваска робиться виключно з борошна та води. Найпростіше почати з житньої закваски, вона не така вибаглива як пшенична. Люди, які печуть хліб багато і часто виходять з таких пропорцій: 100гр.борошна на 100гр.води, а так як годувати її потрібно щодня, така кількість мені не потрібна, то я зменшила пропорції вдвічі.

День перший, 21.00: 50гр. борошна змішала з 50гр.води пластиковою лопаткою в 1,5 літровій банці, суміш нагадала віконну замазку. Закрила нещільно плівкою.

День другий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. В банці нічого не змінилося, пахло борошном.

День третій, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Аромат з банки малоприємний, видно пухирці повітря по всій масі, вона збільшилася в об’ємі.

День четвертий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася, повітряних пухирці теж стало більше, аромат помірно-кислий.

День п’ятий, останній, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася в об’ємі, аромат приємний кисло-хлібний.

Наша закваска готова. Тепер її можна поставити в холодильник і підкормлювати раз в три дні, але в пропорції 25*25, це буде називатися стартер. Її видно першій фотографії, на банці видно, як я ставила помітки по днях.

Тепер про хліб. Сілезький темний житній хліб.

Для закваски:

30гр. житнього стартера

120гр.житнього борошна

120гр.води

Все змішати і залишити при кімнатній температурі на 16 годин, я це робила в 0,5 літровій банці, все виросло якраз на повний об’єм, там на фото можна глянути. Нам знадобиться 200гр, остальне сховаємо в холодильник, я потім покажу кілька рецептів, де її можна використати крім хліба.

Для теста:

• 200 гр. спілої закваски

• 350 гр. води

• 350 гр. пшеничного борошна 1 гатунку

• 150 гр. житнього борошна

• 10 гр. солі

Змішуємо два види борошна, додаємо закваску, воду, сіль. Замішуємо тісто хвилин 10-15, воно буде пружне, але липке. Змазуємо злегка миску олією, викладаємо наше тісто. Я брала каструлю, де є поділки на об’єм, щоб бачити як буде підходити тісто. Для мене було дивно, але тісто підійшло у 2,5 рази. По часу зайняло 2 години. Тісто на заквасці завжди підходить повільніше.

Стіл щедро присипаємо борошно, викладаємо тісто і злегка підмішуємо. Формуємо хліб, так як спеціальних корзин в мене немає, то я в миску поклала рушник, добре присипала борошном, і туда ж тісто. Накрити другим рушником і залишити ще на 2 години.

Духовку розігріваємо до 250С°, ставимо на нижній рівень миску з водою.

Тісто викладаємо на деко, застелене пергаментом, робимо надрізи і ставимо в духовку. Через 10 хвилин виймаємо миску з водою. Так ми зробили в духовці пару, щоб була тоненька шкоринка у хліба. Далі печемо 30-35 хвилин при 200С°.

Виймаємо і даємо охолонути щонайменше 2 години. Тепер можна пробувати, я ще зробила домашнього масла, так це взагалі була бомба.

Трохи займає часу, але повірте – результат не просто вартий, а тисячі разів вартий, я однозначно буду пекти хліб далі, причому не тільки на заквасці.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Тетяна Хвиль

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці


Переглядів: 540


Додайте коментар:

защитный код

У Рівному з’явилася ресурсна кімната для емоційного розвантаженняУ Рівному з’явилася ресурсна кімната для емоційного розвантаження (39)
Відпочити, перезавантажитися, зняти психологічний стрес. Такі послуги зможуть отримати відвідувачі нової ресурсної кімнати, яка вже розпочала роботу в...
ДТП у Вараському районі: тяжко травмувався водій фургонаДТП у Вараському районі: тяжко травмувався водій фургона (48)
Автопригода сталася сьогодні, 26 липня, близько 08:50 між населеними пунктами Суховоля та Заболоття...
Рибні котлетиРибні котлети (48)
...
У Вараському районі поліцейські вилучили понад 36 кубометрів незаконної деревиниУ Вараському районі поліцейські вилучили понад 36 кубометрів незаконної деревини (52)
Учора, 24 липня, на блокпосту поліцейські ВП №2 (смт Зарічне) спільно з прикордонниками зупинили для перевірки вантажний автомобіль «Volvo» з напівпричепом під керуванням жителя...
Ліки Укрпоштою: нова послуга на РівненщиніЛіки Укрпоштою: нова послуга на Рівненщині (57)
На Рівненщині Укрпошта вже доставляє ліки та медичні вироби. Про це повідомив начальник Рівненської ОВА Олександр...
У Рівному під колесами буса травмувався пішохідУ Рівному під колесами буса травмувався пішохід (56)
Автопригода сталася сьогодні, 25 липня, близько 10:15 на вулиці Соборна поблизу Свято-Георгіївського храму...
СБУ і Нацполіція затримали у Рівному рецидивіста, який на замовлення фсб підпалив службовий пікап ЗСУСБУ і Нацполіція затримали у Рівному рецидивіста, який на замовлення фсб підпалив службовий пікап ЗСУ (70)
Служба безпеки та Національна поліція затримали ще одного поплічника фсб, який готував нову серію підпалів авто Сил оборони на заході...
Бажаючи отримати грошову допомогу, жителі Сарненщини віддали шахраям понад 25 тисяч гривеньБажаючи отримати грошову допомогу, жителі Сарненщини віддали шахраям понад 25 тисяч гривень (71)
Учора, 23 липня, до поліції повідомив 54-річний житель Дубровиччини, що став жертвою аферистів...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.