Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (3408)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (881)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (783)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (751)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (757)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (733)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (711)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (728)

Закуска із запечених баклажанів (724)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (726)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (722)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (716)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (712)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (705)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (701)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (679)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (675)

Ванільне морозиво з пармезаном (665)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (623)

Баклажан-кебаб в духовці (595)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Сілезький житній хліб на заквасці
Тетяна Хвиль

12:53 08.06.2015

Сілезький житній хліб на заквасці

Главное в жизни — не терять людей, с которыми у вас в голове тараканы одного вида.

Нарешті, я це зробила. Після двох років сумнівів, переживань, обговорень «варто-не варто», страху, я виростила хлібну закваску. І навіть спекла на ній хліб. Після дегустації мого першого хлібу на заквасці, чоловік запитав чи у нас є все для продовження цього експеременту. Його навіть не відлякала ціна на розстоєчну корзинку в 70 євро (вона, правда, відлякала мене), а за годину у мене з’явився камінь для випічки, тобто роблю висновок, що не дарма я це затіяла. Хліб дійсно смачнющий, дуже ароматний з тоненькою шкоринкою. В магазині однозначно такого не купиш. Не знаю чи хтось таке буде робити, але поділюся початком досвіду.

Закваска робиться виключно з борошна та води. Найпростіше почати з житньої закваски, вона не така вибаглива як пшенична. Люди, які печуть хліб багато і часто виходять з таких пропорцій: 100гр.борошна на 100гр.води, а так як годувати її потрібно щодня, така кількість мені не потрібна, то я зменшила пропорції вдвічі.

День перший, 21.00: 50гр. борошна змішала з 50гр.води пластиковою лопаткою в 1,5 літровій банці, суміш нагадала віконну замазку. Закрила нещільно плівкою.

День другий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. В банці нічого не змінилося, пахло борошном.

День третій, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Аромат з банки малоприємний, видно пухирці повітря по всій масі, вона збільшилася в об’ємі.

День четвертий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася, повітряних пухирці теж стало більше, аромат помірно-кислий.

День п’ятий, останній, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася в об’ємі, аромат приємний кисло-хлібний.

Наша закваска готова. Тепер її можна поставити в холодильник і підкормлювати раз в три дні, але в пропорції 25*25, це буде називатися стартер. Її видно першій фотографії, на банці видно, як я ставила помітки по днях.

Тепер про хліб. Сілезький темний житній хліб.

Для закваски:

30гр. житнього стартера

120гр.житнього борошна

120гр.води

Все змішати і залишити при кімнатній температурі на 16 годин, я це робила в 0,5 літровій банці, все виросло якраз на повний об’єм, там на фото можна глянути. Нам знадобиться 200гр, остальне сховаємо в холодильник, я потім покажу кілька рецептів, де її можна використати крім хліба.

Для теста:

• 200 гр. спілої закваски

• 350 гр. води

• 350 гр. пшеничного борошна 1 гатунку

• 150 гр. житнього борошна

• 10 гр. солі

Змішуємо два види борошна, додаємо закваску, воду, сіль. Замішуємо тісто хвилин 10-15, воно буде пружне, але липке. Змазуємо злегка миску олією, викладаємо наше тісто. Я брала каструлю, де є поділки на об’єм, щоб бачити як буде підходити тісто. Для мене було дивно, але тісто підійшло у 2,5 рази. По часу зайняло 2 години. Тісто на заквасці завжди підходить повільніше.

Стіл щедро присипаємо борошно, викладаємо тісто і злегка підмішуємо. Формуємо хліб, так як спеціальних корзин в мене немає, то я в миску поклала рушник, добре присипала борошном, і туда ж тісто. Накрити другим рушником і залишити ще на 2 години.

Духовку розігріваємо до 250С°, ставимо на нижній рівень миску з водою.

Тісто викладаємо на деко, застелене пергаментом, робимо надрізи і ставимо в духовку. Через 10 хвилин виймаємо миску з водою. Так ми зробили в духовці пару, щоб була тоненька шкоринка у хліба. Далі печемо 30-35 хвилин при 200С°.

Виймаємо і даємо охолонути щонайменше 2 години. Тепер можна пробувати, я ще зробила домашнього масла, так це взагалі була бомба.

Трохи займає часу, але повірте – результат не просто вартий, а тисячі разів вартий, я однозначно буду пекти хліб далі, причому не тільки на заквасці.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Тетяна Хвиль

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці


Переглядів: 217


Додайте коментар:

защитный код

На Дубенщині водій напідпитку намагався відкупитися від відповідальностіНа Дубенщині водій напідпитку намагався відкупитися від відповідальності (33)
Водія автомобіля «ВАЗ», який порушив правила ПДР, виявили поліцейські СРПП близько 23 години учора, 24 березня, на вулиці 17 Вересня у селі...
Наїхав на неповнолітню пішохідку: ДТП на ДубенщиніНаїхав на неповнолітню пішохідку: ДТП на Дубенщині (30)
Повідомлення про те, що в автопригоді в селі Хорупань, колишнього Млинівського району травмувалася 16-річна дівчина, надійшло до поліції сьогодні, 25 березня, близько 03:45 від...
На Сарненщині поліцейські викрили місцевого жителя на збуті гранати та пістолетаНа Сарненщині поліцейські викрили місцевого жителя на збуті гранати та пістолета (37)
Відомо, що чоловік уже потрапляв у поле зору поліцейських за крадіжки та злочини, пов’язані із незаконним обігом наркотиків. Утім, на шлях виправлення не став. Оперативники викрили його протиправну...
Рівне та Люблін разом візьмуть участь у грантових програмах Європейського СоюзуРівне та Люблін разом візьмуть участь у грантових програмах Європейського Союзу (41)
Депутати Рівнеради уклали відповідну угоду з президентом міста-партнера Любліна Кшиштофом Жуком під час робочого візиту напередодні. Програма ЄС “Польща-Україна 2021-2027” дозволить реалізувати низку...
У Рівненському районі чоловік пограбував односельчанкуУ Рівненському районі чоловік пограбував односельчанку (44)
Чоловік наразі звільнений умовно-достроково від відбування покарання за вчинення майнового злочину. За таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно, в умовах воєнного стану, йому може загрожувати...
Солодовий хліб з родзинкамиСолодовий хліб з родзинками (48)
...
Сім мотопомп, три авто та знаряддя для незаконного видобутку бурштину вилучили поліцейські на РівненщиніСім мотопомп, три авто та знаряддя для незаконного видобутку бурштину вилучили поліцейські на Рівненщині (46)
Вчора дільничні офіцери поліції спільно із лісниками в урочищі «Залуг» поблизу села Воронки виявили три мотопомпи кустарного виробництва на базі автомобільного двигуна...
Із 1 квітня аптеки Рівненщини продаватимуть рецептурні ліки за е-рецептомІз 1 квітня аптеки Рівненщини продаватимуть рецептурні ліки за е-рецептом (47)
В Україні від початку квітня всі ліки, що є у Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом, пацієнти отримуватимуть в електронній...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2022    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.