Рубрики
... |
11:19 10.01.2022 Відсьогодні в усіх закладах освіти Рівненщини нове шкільне менюДержспоживслужба опублікувала роз’яснення про нові норми харчування, які стали чинними з 1 січня 2022 року Наразі реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою. Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв. У ньому зменшено кількість солі, цукру, жирів та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів. Нагадаємо, на Рівненщині в 408 закладах загальної середньої освіти вже оновлено шкільне меню, а в 98 закладах оновлено обладнання харчоблоків (їдалень). Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані: зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі; збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі; зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г; збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей; збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню. Особливості продуктів: приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди; картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування; відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна; салати треба заправляти перед видаванням; треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису); надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння; м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами; насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій; у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру; сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється; сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі; заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту; питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів. Заборони на продаж: у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів. газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби. За повідомленням пресслужби ОДА Переглядів: 745
|
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |