Рубрики
... |
Тетяна Хвиль 13:47 08.11.2013 Українсько-узбецька страва «манти по-рівненські»Моє перше знайомство із узбецькою кухнею відбулося 16 років тому, а першою стравою, яку я спробувала, були манти. Ніде і ніколи я не їла смачніших (а можливо це просто гарний спогад дитинства), і самій не вдавалося їх зробити. Але нещодавно я придбала мантишницю, і зрозуміла – це знак! Один із невід’ємних законів узбецьких мант – фарш береться винятково баранячий, із курдючним салом (курдюк – це сальний виріст, який знаходиться у вівці ззаду, але їсти те, що було у вівці біля хвоста, мені чомусь не хочеться, хай мені пробачать узбеки!). А друга обов’язкова умова – манти готують лише на парі. У Рівному, звісно, можна придбати баранину, якщо добре пошукати, але я не ризикнула, тому готувала манти по-рівненськи: фарш беремо мішаний (свинина і телятина в рівних пропорціях), на 500 г фаршу беремо 500 г цибулі, сіль, перець за смаком (а можна замінити сванською сіллю) і 50 мл крижаної води. Замішуємо тісто із 1,5 ст. борошна, 1/3 ст. води (холодної), 1 яйця і дрібки солі. Тісто виходить круте, місимо його хвилин 10-15, щоб вона стало м’якше і залишаємо на 30 хв. для відпочинку (так-так, тісто теж любить відпочинок). Розкатуємо тісто дуже тоненько, вирізаємо кружальця і починаємо робити манти (на фото я показала «еволюцію» ліпки). Дуже просто: з’єднуємо середину, а тоді ідемо до кінців подвійною ліпкою (маємо отримати чотири кінці), кінці зводимо до купи і все. Мантишницю ставимо в каструлю з водою, обов’язково змазуємо олією, доводимо до кипіння, викладаємо манти і варимо 30-40 хв. Для щасливих власників пароварок, цей процес значно швидший. Подавати можна із сметаною, маслом з оцтом, або хто як любить. Рецепт розрахований приблизно на 20 штук, але в мене фарш завжди залишається, тому можна взяти трохи менше. Готувати легко !!! Сванська сіль - унікальний, новий продукт, який не має аналогів на українському ринку. Поява його в Україні стало можливим, коли стародавні грузинські кухарські династії відкрили секрет приготування сванських солі, яку досі виробляють лише в Сванетії - високогірному районі Грузії. Сванська сіль, рецепт якої зберігався Сван багато століть і передавався з покоління в покоління, став основою і гордістю кулінарії Сванетії і всього Кавказу. Сванську сіль отримують шляхом змішування кухонної солі з прянощами, імпортованими з Грузії. До складу сванської солі входять уцхо – сунелі, жовта квітка ( імеретінській шафран ), сушені насіння кінзи, кмину, волоський горіх, часник, трохи червоного солодкого перцю, біла сіль. Головна приправа Сванетії створює неповторний смак супів, соусів, салатів, м'ясних, рибних та овочевих страв, а також маринадів. Це ще і дуже корисний продукт, оскільки він збуджує апетит, стимулює травний процес і підсилює імунітет.
Тетяна Хвиль, Р-Р Переглядів: 882
|
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |