Рубрики
... |
11:53 06.01.2015 Святвечір6 січня у православних і греко-католиків Святвечір. Цього ж дня завершується Пилипівський або Різдвяний піст. Історія святкування надвечір’я перед Христовим Різдвом сягає перших віків християнства.
Зі Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті, яку називали багатою, оскільки крім неї готують одинадцять страв, тому Святвечір ще називають Багатою кутею.
Серед основних страв обов'язково мають бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар.
Водночас, страви мають бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.
Колядувати починають із появою з першої зірки. Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди.
У храмах же ввечері розпочинаються урочисті богослужіння. Переглядів: 636
|
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |