Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17095)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2130)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2074)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1781)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1774)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1768)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1751)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1731)

Ванільне морозиво з пармезаном (1703)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1704)

Закуска із запечених баклажанів (1691)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1679)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1632)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1631)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1653)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1638)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1549)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1542)

Баклажан-кебаб в духовці (1529)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1514)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Молочна квітка, родом з Італії
Тетяна Хвиль

14:04 03.04.2014

Молочна квітка, родом з Італії

Справжня класична моцарелла (mozzarella di bufala campana) –– це свіжий сир швидкого дозрівання, виготовлений за спеціальною технологією з молока чорних буйволиць в італійському регіоні Кампанія.

Молоко для моцарели має бути передано сироварні не пізніше 12 годин після доїння і утримуватися в спеціальних посудинах. Після того, як молоко згорнулося, в нього додають спеціальний сичужний фермент і нагрівають отриману масу до 80-90 градусів. Традиційно замішування сирної маси повинно відбуватися вручну за допомогою спеціальної дерев'яної палиці. Після отримання однорідної еластичної маси від неї відокремлюються шматки різного розміру - обріз (mozzatuta) - і ліпиться сир. Незважаючи на те, що класична моцарелла готується з молока буйволиць, вона може бути і з коров'ячого молока. Така моцарелла носить назву "молочна квітка" (fior di late).

Найсмачнішою вважають одноденний сир, який я і пропоную приготувати, долучитися, так би мовити, до гурманства.

На 200гр готової моцарелли нам знадобиться дві літри свіжого (не пастеризованого молока, в ідеалі домашнього), яке потрібно нагріти до 70С°, додати до нього сік ½ лимона (лимон беремо великий, так щоб соку було приблизно 2ст.л.) і самий головний компонент –– пепсин. Він ще називається сичужний фермент. Продається у будь-якому ветеринарному кіоску, коштує 8грн. за 1гр., але його вистачає на 100л молока. Тобто нам знадобиться пепсину на кінчику чайної ложки.

Пепсин розчиняємо у ½ склянки води, і додаємо відразу за лимонним соком.

Миттєво починає відділятися сироватка. Ми все гарно вимішуємо в одну сторону, має утворитися сирний згусток. Сироватку зливаємо (не виливаємо, я потім розкажу кілька цікавих рецептів), сир віддушуємо руками. На цьому етапі починаємо працювати виключно в рукавички (я беру звичайні гумові, просто ретельно їх промиваю від тальку.)

Нагріваємо воду майже до кипіння, солимо за власним смаком. Занурюємо туда сирний згусток і починаємо його розминати прямо у воді (ось рукавички і збережуть наші ручки). Згусток ми розтягуємо, далі зминаємо назад, і знову розтягуємо. Так робимо кілька разів (6-7).

Навіть через рукавички може бути гаряче, тому я раджу біля себе поставити миску з холодною водою, і занурювати туда руки за потреби.

З готового згустка формуємо наші кульки моцарелли.

А далі на ваш розсуд, можна споживати відразу, а якщо є потреба протримати сир кілька днів, то робимо розсіл (вода +сіль закип’ятити і охолодити) і занурюємо наші кульки туда. Так домашня моцарелла може зберігатися 7-10 днів.

Формувати кульки сиру можна як стандартні (по 100гр.) та і міні (по 20-30гр.), в залежності від того як ви будете його застосовувати. Наприклад, для класичного салату капрезе чи піци краще взяти великі кульки, а для звичайного овочевого салату краще взяти міні-симпапульки, так буде нарядніше. А взагалі, цей сир смачний у будь-якому вигляді, навіть взяти просто оливкову олію, морську сіль, базилік (взимку –сухий, літом-свіжий), полити цією сумішшю моцареллу –– і вже готова святкова, смачна страва.

До речі, приготування цього сиру ’’від А до Я’’ зайняло у мене десь хвилин 50, а по вартості 11-12грн. (не знаю як правильно розрахувати пепсин). 200гр найсвіжішої моцарелли без консервантів та стабілізаторів за 12грн. –– це недорого. Моє улюблене поєднання –– мінімум затрат –– максимум користі.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Базилік звичайний (його ще називають базилік запашний) – рослина, що поєднує в собі дивні корисні властивості і приємний оригінальний смак. Його застосовують не лише в кулінарії, але і в медицині, оскільки користь базиліку для організму настільки велика, що її важко переоцінити.

Більшості корисних властивостей базилік зобов’язаний ефірній олії, зміст якої в листі доходить до 1,5%. Завдяки саме ефіру базилік має такий ніжний і пряний смак і запах. До складу олії базиліку входять такі речовини, як: ліналоол, евгенол, меілхавінол, камфора (вона покращує сердечний ритм і сприятливо впливає на органи дихання). У його листі і стеблах знаходяться дубильні і мінеральні речовини, а також фітонциди, що мають антибактеріальну дію. Вітамінний ряд, що входить до складу базиліку не великий, але вносить істотний вклад до лікування багатьох хвороб, рослина містить: вітамін C, B2, PP, каротин, рутин, прості цукру.

Базилік має антисептичну дію, загоює рани, знімає спазм м’язів, кровоносних судин, зменшує кількість газів, зібраних в кишківнику і служить незамінним засобом при лікуванні запальних процесів в організмі.

Бета-каротин сприяє утворенню вітаміну A в організмі, який відповідає за хороший стан шкіри, волосся і нігтів. Вітаміни С і РР зміцнюють стінки судин, сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи в цілому. Евенгол сприяє виведенню шкідливого холестерину і звільняє організм від вільних радикалів, зміст калію сприяє нормалізації кров’яного тиску.

Дія базиліку на організм

Базилік прекрасно тонізує, сприяє загальному зміцненню організму, особливо в період реабілітації після перенесених операцій. Його застосовують як зовнішньо, так і внутрішньо. З базиліку готують спеціальний настій, який можна використовувати для полоскання горла при респіраторних захворюваннях, а також застосовувати при запальних процесах ясен, карієсі, неприємному запаху з рота, також його використовують у вигляді примочок на рани.

Базилік також має легкий сечогінний ефект, його корисні властивості полягають в здатності розм’якшувати невеликі кам’яні відкладення в нирках і виводити надлишки сечової кислоти. Його успішно застосовують при лікуванні сечокам’яної хвороби на початковій стадії розвитку. Вживання базиліку позитивно позначається на функціонуванні усієї сечостатевої системи в цілому.

Чим ще корисний базилік – це серйозна допомога при лікуванні гострих респіраторних захворювань, при астмі, бронхіті, туберкульозі. Маючи антибактеріальну дію базилік, прибирає причину запалення і бореться з інфекцією. Він допомагає нормалізувати температуру тіла при ГРВІ і ОРЗ.

Також корисні властивості базиліку використовуються при лікуванні головних болів, сердечних болів невротичного характеру, кашлю, ревматизму і ряду інших захворювань. Він також має протиканцерогенний ефект, його показано вживати раковим хворим.

Широко відома користь базиліку для нервової системи, він здатний зменшувати негативну дію стресу, знижує нервозність і тривожність, знімає напругу. Його застосовують для відновлення сил при інтенсивних фізичних і психічних навантаженнях.

Тетяна Хвиль, Р-Р

Молочна квітка, родом з Італії

Молочна квітка, родом з Італії

Молочна квітка, родом з Італії


Переглядів: 451


Додайте коментар:

защитный код

Рівне передало чергову партію дронів для потреб ЗСУРівне передало чергову партію дронів для потреб ЗСУ (27)
Рівненська міська рада вкотре закупила та передала безпілотники для різних війських з’єднань українського...
Гандболістки клубу «Рівне-ДЮСШ 4» достроково стали чемпіонками вищої лігиГандболістки клубу «Рівне-ДЮСШ 4» достроково стали чемпіонками вищої ліги (25)
Сьогодні секретар Рівненської міської ради, виконувач обовʼязків міського голови Рівного Віктор Шакирзян зустрівся із гандболістками клубу «Рівне-ДЮСШ 4». Спортсменки достроково стали чемпіонками...
У Рівному книгу загиблого Героя передали у міські бібліотекиУ Рівному книгу загиблого Героя передали у міські бібліотеки (23)
Сьогодні у Рівному презентували збірку оповідань Владислава Кондратюка “Долина богів”. Це книга, яка побачила світ після загибелі автора — 22-річний військовий загинув два роки тому, боронячи Україну...
У Рівненській обласній дитячій лікарні безкоштовно прийматиме кардіохірург зі ЛьвоваУ Рівненській обласній дитячій лікарні безкоштовно прийматиме кардіохірург зі Львова (25)
У вівторок, 30 квітня, у консультативній поліклініці Рівненської обласної дитячої лікарні буде проводити прийом Олександр Ячник - дитячий лікар-кардіохірург, фахівець Першого медичного об'єднання...
Кличко: "Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів"Кличко: "Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів" (28)
Кияни, які взяли участь в благодійному забігу на Трухановому острові та аукціоні зі збору коштів на дрони, зібрали понад 3 мільйони гривень. Про це повідомив мер Києва Віталій...
У Рівному безкоштовно обстежуватимуть на меланомуУ Рівному безкоштовно обстежуватимуть на меланому (25)
В понеділок, 13 травня, в Рівненському обласному шкірвендиспансері можна буде отримати кваліфіковану консультацію спеціалістів щодо захворювань, пов'язаних з раком...
У Рівному жінка поцупила скриньку для пожертвУ Рівному жінка поцупила скриньку для пожертв (26)
22 квітня про крадіжку скриньки для збору грошей на потреби ЗСУ до поліції повідомив 42-річний житель Рівненського...
Внаслідок ДТП у Сарнах травмувались троє осібВнаслідок ДТП у Сарнах травмувались троє осіб (27)
Автопригода сталася о 12:30 вчора, 22 квітня, на вулиці Європейській у Сарнах...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.