Рубрики
... |
Тетяна Хвиль 14:04 03.04.2014 Молочна квітка, родом з ІталіїСправжня класична моцарелла (mozzarella di bufala campana) –– це свіжий сир швидкого дозрівання, виготовлений за спеціальною технологією з молока чорних буйволиць в італійському регіоні Кампанія. Молоко для моцарели має бути передано сироварні не пізніше 12 годин після доїння і утримуватися в спеціальних посудинах. Після того, як молоко згорнулося, в нього додають спеціальний сичужний фермент і нагрівають отриману масу до 80-90 градусів. Традиційно замішування сирної маси повинно відбуватися вручну за допомогою спеціальної дерев'яної палиці. Після отримання однорідної еластичної маси від неї відокремлюються шматки різного розміру - обріз (mozzatuta) - і ліпиться сир. Незважаючи на те, що класична моцарелла готується з молока буйволиць, вона може бути і з коров'ячого молока. Така моцарелла носить назву "молочна квітка" (fior di late). Найсмачнішою вважають одноденний сир, який я і пропоную приготувати, долучитися, так би мовити, до гурманства. На 200гр готової моцарелли нам знадобиться дві літри свіжого (не пастеризованого молока, в ідеалі домашнього), яке потрібно нагріти до 70С°, додати до нього сік ½ лимона (лимон беремо великий, так щоб соку було приблизно 2ст.л.) і самий головний компонент –– пепсин. Він ще називається сичужний фермент. Продається у будь-якому ветеринарному кіоску, коштує 8грн. за 1гр., але його вистачає на 100л молока. Тобто нам знадобиться пепсину на кінчику чайної ложки. Пепсин розчиняємо у ½ склянки води, і додаємо відразу за лимонним соком. Миттєво починає відділятися сироватка. Ми все гарно вимішуємо в одну сторону, має утворитися сирний згусток. Сироватку зливаємо (не виливаємо, я потім розкажу кілька цікавих рецептів), сир віддушуємо руками. На цьому етапі починаємо працювати виключно в рукавички (я беру звичайні гумові, просто ретельно їх промиваю від тальку.) Нагріваємо воду майже до кипіння, солимо за власним смаком. Занурюємо туда сирний згусток і починаємо його розминати прямо у воді (ось рукавички і збережуть наші ручки). Згусток ми розтягуємо, далі зминаємо назад, і знову розтягуємо. Так робимо кілька разів (6-7). Навіть через рукавички може бути гаряче, тому я раджу біля себе поставити миску з холодною водою, і занурювати туда руки за потреби. З готового згустка формуємо наші кульки моцарелли. А далі на ваш розсуд, можна споживати відразу, а якщо є потреба протримати сир кілька днів, то робимо розсіл (вода +сіль закип’ятити і охолодити) і занурюємо наші кульки туда. Так домашня моцарелла може зберігатися 7-10 днів. Формувати кульки сиру можна як стандартні (по 100гр.) та і міні (по 20-30гр.), в залежності від того як ви будете його застосовувати. Наприклад, для класичного салату капрезе чи піци краще взяти великі кульки, а для звичайного овочевого салату краще взяти міні-симпапульки, так буде нарядніше. А взагалі, цей сир смачний у будь-якому вигляді, навіть взяти просто оливкову олію, морську сіль, базилік (взимку –сухий, літом-свіжий), полити цією сумішшю моцареллу –– і вже готова святкова, смачна страва. До речі, приготування цього сиру ’’від А до Я’’ зайняло у мене десь хвилин 50, а по вартості 11-12грн. (не знаю як правильно розрахувати пепсин). 200гр найсвіжішої моцарелли без консервантів та стабілізаторів за 12грн. –– це недорого. Моє улюблене поєднання –– мінімум затрат –– максимум користі. Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!
Базилік звичайний (його ще називають базилік запашний) – рослина, що поєднує в собі дивні корисні властивості і приємний оригінальний смак. Його застосовують не лише в кулінарії, але і в медицині, оскільки користь базиліку для організму настільки велика, що її важко переоцінити. Більшості корисних властивостей базилік зобов’язаний ефірній олії, зміст якої в листі доходить до 1,5%. Завдяки саме ефіру базилік має такий ніжний і пряний смак і запах. До складу олії базиліку входять такі речовини, як: ліналоол, евгенол, меілхавінол, камфора (вона покращує сердечний ритм і сприятливо впливає на органи дихання). У його листі і стеблах знаходяться дубильні і мінеральні речовини, а також фітонциди, що мають антибактеріальну дію. Вітамінний ряд, що входить до складу базиліку не великий, але вносить істотний вклад до лікування багатьох хвороб, рослина містить: вітамін C, B2, PP, каротин, рутин, прості цукру. Базилік має антисептичну дію, загоює рани, знімає спазм м’язів, кровоносних судин, зменшує кількість газів, зібраних в кишківнику і служить незамінним засобом при лікуванні запальних процесів в організмі. Бета-каротин сприяє утворенню вітаміну A в організмі, який відповідає за хороший стан шкіри, волосся і нігтів. Вітаміни С і РР зміцнюють стінки судин, сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи в цілому. Евенгол сприяє виведенню шкідливого холестерину і звільняє організм від вільних радикалів, зміст калію сприяє нормалізації кров’яного тиску. Дія базиліку на організм Базилік прекрасно тонізує, сприяє загальному зміцненню організму, особливо в період реабілітації після перенесених операцій. Його застосовують як зовнішньо, так і внутрішньо. З базиліку готують спеціальний настій, який можна використовувати для полоскання горла при респіраторних захворюваннях, а також застосовувати при запальних процесах ясен, карієсі, неприємному запаху з рота, також його використовують у вигляді примочок на рани. Базилік також має легкий сечогінний ефект, його корисні властивості полягають в здатності розм’якшувати невеликі кам’яні відкладення в нирках і виводити надлишки сечової кислоти. Його успішно застосовують при лікуванні сечокам’яної хвороби на початковій стадії розвитку. Вживання базиліку позитивно позначається на функціонуванні усієї сечостатевої системи в цілому. Чим ще корисний базилік – це серйозна допомога при лікуванні гострих респіраторних захворювань, при астмі, бронхіті, туберкульозі. Маючи антибактеріальну дію базилік, прибирає причину запалення і бореться з інфекцією. Він допомагає нормалізувати температуру тіла при ГРВІ і ОРЗ. Також корисні властивості базиліку використовуються при лікуванні головних болів, сердечних болів невротичного характеру, кашлю, ревматизму і ряду інших захворювань. Він також має протиканцерогенний ефект, його показано вживати раковим хворим. Широко відома користь базиліку для нервової системи, він здатний зменшувати негативну дію стресу, знижує нервозність і тривожність, знімає напругу. Його застосовують для відновлення сил при інтенсивних фізичних і психічних навантаженнях.
Тетяна Хвиль, Р-Р Переглядів: 857
|
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |