Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (22452)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (3101)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2797)

Ванільне морозиво з пармезаном (2667)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (2592)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (2572)

Закуска із запечених баклажанів (2525)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (2496)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (2482)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (2453)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (2430)

Баклажан-кебаб в духовці (2359)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (2400)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (2371)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (2315)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (2253)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (2293)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (2318)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (2224)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (2184)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Молочна квітка, родом з Італії
Тетяна Хвиль

14:04 03.04.2014

Молочна квітка, родом з Італії

Справжня класична моцарелла (mozzarella di bufala campana) –– це свіжий сир швидкого дозрівання, виготовлений за спеціальною технологією з молока чорних буйволиць в італійському регіоні Кампанія.

Молоко для моцарели має бути передано сироварні не пізніше 12 годин після доїння і утримуватися в спеціальних посудинах. Після того, як молоко згорнулося, в нього додають спеціальний сичужний фермент і нагрівають отриману масу до 80-90 градусів. Традиційно замішування сирної маси повинно відбуватися вручну за допомогою спеціальної дерев'яної палиці. Після отримання однорідної еластичної маси від неї відокремлюються шматки різного розміру - обріз (mozzatuta) - і ліпиться сир. Незважаючи на те, що класична моцарелла готується з молока буйволиць, вона може бути і з коров'ячого молока. Така моцарелла носить назву "молочна квітка" (fior di late).

Найсмачнішою вважають одноденний сир, який я і пропоную приготувати, долучитися, так би мовити, до гурманства.

На 200гр готової моцарелли нам знадобиться дві літри свіжого (не пастеризованого молока, в ідеалі домашнього), яке потрібно нагріти до 70С°, додати до нього сік ½ лимона (лимон беремо великий, так щоб соку було приблизно 2ст.л.) і самий головний компонент –– пепсин. Він ще називається сичужний фермент. Продається у будь-якому ветеринарному кіоску, коштує 8грн. за 1гр., але його вистачає на 100л молока. Тобто нам знадобиться пепсину на кінчику чайної ложки.

Пепсин розчиняємо у ½ склянки води, і додаємо відразу за лимонним соком.

Миттєво починає відділятися сироватка. Ми все гарно вимішуємо в одну сторону, має утворитися сирний згусток. Сироватку зливаємо (не виливаємо, я потім розкажу кілька цікавих рецептів), сир віддушуємо руками. На цьому етапі починаємо працювати виключно в рукавички (я беру звичайні гумові, просто ретельно їх промиваю від тальку.)

Нагріваємо воду майже до кипіння, солимо за власним смаком. Занурюємо туда сирний згусток і починаємо його розминати прямо у воді (ось рукавички і збережуть наші ручки). Згусток ми розтягуємо, далі зминаємо назад, і знову розтягуємо. Так робимо кілька разів (6-7).

Навіть через рукавички може бути гаряче, тому я раджу біля себе поставити миску з холодною водою, і занурювати туда руки за потреби.

З готового згустка формуємо наші кульки моцарелли.

А далі на ваш розсуд, можна споживати відразу, а якщо є потреба протримати сир кілька днів, то робимо розсіл (вода +сіль закип’ятити і охолодити) і занурюємо наші кульки туда. Так домашня моцарелла може зберігатися 7-10 днів.

Формувати кульки сиру можна як стандартні (по 100гр.) та і міні (по 20-30гр.), в залежності від того як ви будете його застосовувати. Наприклад, для класичного салату капрезе чи піци краще взяти великі кульки, а для звичайного овочевого салату краще взяти міні-симпапульки, так буде нарядніше. А взагалі, цей сир смачний у будь-якому вигляді, навіть взяти просто оливкову олію, морську сіль, базилік (взимку –сухий, літом-свіжий), полити цією сумішшю моцареллу –– і вже готова святкова, смачна страва.

До речі, приготування цього сиру ’’від А до Я’’ зайняло у мене десь хвилин 50, а по вартості 11-12грн. (не знаю як правильно розрахувати пепсин). 200гр найсвіжішої моцарелли без консервантів та стабілізаторів за 12грн. –– це недорого. Моє улюблене поєднання –– мінімум затрат –– максимум користі.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Базилік звичайний (його ще називають базилік запашний) – рослина, що поєднує в собі дивні корисні властивості і приємний оригінальний смак. Його застосовують не лише в кулінарії, але і в медицині, оскільки користь базиліку для організму настільки велика, що її важко переоцінити.

Більшості корисних властивостей базилік зобов’язаний ефірній олії, зміст якої в листі доходить до 1,5%. Завдяки саме ефіру базилік має такий ніжний і пряний смак і запах. До складу олії базиліку входять такі речовини, як: ліналоол, евгенол, меілхавінол, камфора (вона покращує сердечний ритм і сприятливо впливає на органи дихання). У його листі і стеблах знаходяться дубильні і мінеральні речовини, а також фітонциди, що мають антибактеріальну дію. Вітамінний ряд, що входить до складу базиліку не великий, але вносить істотний вклад до лікування багатьох хвороб, рослина містить: вітамін C, B2, PP, каротин, рутин, прості цукру.

Базилік має антисептичну дію, загоює рани, знімає спазм м’язів, кровоносних судин, зменшує кількість газів, зібраних в кишківнику і служить незамінним засобом при лікуванні запальних процесів в організмі.

Бета-каротин сприяє утворенню вітаміну A в організмі, який відповідає за хороший стан шкіри, волосся і нігтів. Вітаміни С і РР зміцнюють стінки судин, сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи в цілому. Евенгол сприяє виведенню шкідливого холестерину і звільняє організм від вільних радикалів, зміст калію сприяє нормалізації кров’яного тиску.

Дія базиліку на організм

Базилік прекрасно тонізує, сприяє загальному зміцненню організму, особливо в період реабілітації після перенесених операцій. Його застосовують як зовнішньо, так і внутрішньо. З базиліку готують спеціальний настій, який можна використовувати для полоскання горла при респіраторних захворюваннях, а також застосовувати при запальних процесах ясен, карієсі, неприємному запаху з рота, також його використовують у вигляді примочок на рани.

Базилік також має легкий сечогінний ефект, його корисні властивості полягають в здатності розм’якшувати невеликі кам’яні відкладення в нирках і виводити надлишки сечової кислоти. Його успішно застосовують при лікуванні сечокам’яної хвороби на початковій стадії розвитку. Вживання базиліку позитивно позначається на функціонуванні усієї сечостатевої системи в цілому.

Чим ще корисний базилік – це серйозна допомога при лікуванні гострих респіраторних захворювань, при астмі, бронхіті, туберкульозі. Маючи антибактеріальну дію базилік, прибирає причину запалення і бореться з інфекцією. Він допомагає нормалізувати температуру тіла при ГРВІ і ОРЗ.

Також корисні властивості базиліку використовуються при лікуванні головних болів, сердечних болів невротичного характеру, кашлю, ревматизму і ряду інших захворювань. Він також має протиканцерогенний ефект, його показано вживати раковим хворим.

Широко відома користь базиліку для нервової системи, він здатний зменшувати негативну дію стресу, знижує нервозність і тривожність, знімає напругу. Його застосовують для відновлення сил при інтенсивних фізичних і психічних навантаженнях.

Тетяна Хвиль, Р-Р

Молочна квітка, родом з Італії

Молочна квітка, родом з Італії

Молочна квітка, родом з Італії


Переглядів: 857


Додайте коментар:

защитный код

Костопільські вогнеборці ліквідували пожежу у житловому будинкуКостопільські вогнеборці ліквідували пожежу у житловому будинку (28)
20 грудня о 01:13 на спецлінію "101" надійшло повідомлення про пожежу у приватному господарстві с. Корчів'я по вул. Ст.Бандери, Рівненського...
У Рівному розпочали роботи з термомодернізації у ЗДО№ 7У Рівному розпочали роботи з термомодернізації у ЗДО№ 7 (30)
В обласному центрі продовжують зменшувати витрати з бюджету громади на енергоресурси, завдяки грантовим коштам. Так, розпочали роботи із термомодернізації закладу дошкільної освіти № 7 у рамках...
Після конфлікту кинув гранату у бік сусідського подвір’я: у вчиненні хуліганства костопільські поліцейські повідомили зловмиснику про підозруПісля конфлікту кинув гранату у бік сусідського подвір’я: у вчиненні хуліганства костопільські поліцейські повідомили зловмиснику про підозру (33)
17 грудня, 28-річному жителю села Берестовець суд обрав запобіжний захід у виді цілодобового домашнього...
Костопільські вогнеборці ліквідували пожежу у автогаражіКостопільські вогнеборці ліквідували пожежу у автогаражі (38)
18 грудня о 04:03 на спецлінію "101" надійшло повідомлення про пожежу у приватному господарстві м. Костопіль по вул. Сільській, Рівненського...
Сирні кільцяСирні кільця (38)
...
Зарізав дружину, скоїв ДТП та намагався вчинити самогубство: житель Рівненського району постане перед судомЗарізав дружину, скоїв ДТП та намагався вчинити самогубство: житель Рівненського району постане перед судом (33)
Завдавши 32 ножові удари по тілу жінки, 67-річний зловмисник, уродженець рф, орієнтовно п’ять годин знаходився із загиблою в одному помешканні й не намагався допомогти чи викликати швидку. За скоєне...
Кличко зустрівся з послами 40 держав та представниками міжнародних організаційКличко зустрівся з послами 40 держав та представниками міжнародних організацій (37)
Мер Києва Віталій Кличко перед Новорічними святами провів традиційну зустріч з послами іноземних держав та представниками міжнародних організацій в Україні. Привітав з прийдешніми святами та закликав...
У Рівному внаслідок ДТП постраждала пішохідкаУ Рівному внаслідок ДТП постраждала пішохідка (39)
Поліцейські наголошують усім учасникам дорожнього руху буди вкрай обережними на дорозі, особливо під час погіршення погодних...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.