Рубрики
... |
Тетяна Хвиль 16:20 19.03.2014 Гордість Мазовецького воєводстваНе знаю чому, але скосило мене цього тижня в сторону польської кулінарії. Мабуть навіяло. Тим не менше, кухня дійсно смачна, цікава, а деякі страви так і зовсім стали майже легендарними. Мова іде про всім відомий паштет «Мазовецький». 90-ті роки, засилля продуктів (і не тільки) з Польщі. Та чомусь найбільшим попитом користувався саме цей паштет. Да, він був непоганий, але приготувавши його вдома – дійсно вловлюєш весь цимес. Продуктів мінімум, задоволення максимум – моя улюблена формула. Саме головне – набратися терпіння, тому основною дією буде відварювання продуктів. Все по порядку: 1,5кг свинячої підчеревини нарізаємо шматками і ставимо варити разом із 4шт цибулинами, 2 великими морквинами, 0,5ч.л. перцю горошком, 1ст.л. солі. Всю красоту варимо півтори години. Далі додаємо 500гр печінки, лавровий листочок, варимо ще годину. Як відварилося, воду злити, всі продукти пропускаємо через м’ясорубку. Під словом всі маються на увазі і морква, і цибуля. Далі мелену суміш пробиваємо блендером (ну щоб добитися повної ідентифікації з оригіналом), і додаємо 200гр масла кімнатної температури. Лопаткою все гарно вибиваємо до однорідної маси. Розкладаємо по формочках і ставимо в холодильник. Ось і готов наш паштет. Я паштет заливаю зверху розтопленим маслом, тоді він зберігається в холодильнику два тижні. Так як порція дуже велика, я завжди роблю половину. У мене виходить дві формочки по 250мл та одна літрова банка. Паштет у формочках ми використовуємо відразу, а те що залишається я заморожую і звичайному пакеті. При потребі на ніч кладу в холодильник, а зранку можна використовувати для бутербродів, фарширувати яйця, або робити начинку для пирогів. До речі, шляхом експериментів визначила, що найкраще для цього рецепту підходить куряча печінка, але смаки в кожного різні. Пробуйте, дізнавайтеся. Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!
Лаврове листя багате на фітонциди, містить в собі дуже багато корисних мікроелементів і дубильні ферменти, такі необхідні нашому організму, адже вони сприяють виведенню з організму шлаків, зростанню імунітету. Особливо цінним є те, що лаврове листя цілком зберігає власні лікувальні властивості навіть у висушеному варіанті. Аромат лаврового листя всім нам відомий з раннього віку. Майже всі господині кладуть листки в перші і другі страви, в холодці, соуси тощо. Практично завжди лавровий листок вживають і для консервування. Однак, як виявилося, лавровий листок цінується не лише як приправа, він має і корисні лікувальні властивості, наприклад, з його допомогою можна знизити рівень цукру в крові. Лавровий листок - чудові ліки від стоматиту. Якщо виникло запалення ясен, рекомендовано пожовувати листок. При цукровому діабеті використовують екстракт лавру. Для цього 30-40 листочків лавру потрібно залити 0,5 літра гарячої води. Пити зранку перед сніданком і протягом дня перед вживанням їжи по 2 столових ложки, 3-4 рази на добу. При гаймориті приходить на виручку лаврова олія. Олію можна виготовити в домашніх умовах. Потрібно подрібнити 30 г лаврових листочків, залити однією склянкою рослинної олії і настоювати 5 діб, потім профільтрувати. Цю олію вживають і як ліки від пролежнів. Корисні та лікарські особливості лаврового листка використовують для зцілення від туберкульозу: лавровий листик зміцнює стійкість організму до мікробів, збільшує імунітет організму. При золотусі, гострих гнійних запаленнях вух і шкіри голови потрібно мити голову настоянкою лавру. При підвищеній пітливості ніг рекомендують приймати ванночки з лавра. Перед сном кинути в таз з теплою водою 30-40 лаврових листочків і попарити ноги. Відвар лаврового листка вживають і в попереджувальних цілях для зміцнення імунітету . Близько 5 г лаврових листочків (десь 15 одиниць) кинути в 300 г води і кип'ятити 5 хвилин, потім настояти в термосі 3-4 години, профільтрувати і випити всю цю кількість по 1 столовій ложці протягом дня. Приймати цей відвар - 3 дні, через 2 тижні можна повторити. Як виявилося, лаврові листочки мають всі шанси зайняти місце няньки для дитини: якщо малюк вередує, або ніяк не може заснути, покладіть пару листочків в ліжко малюка. Як правило, дітки скоро вгамовуються і засинають, ось так впливають на маленьких властивості листа. Якщо болять вуха, потрібно налити в емальовану каструлю стакан води, опустити туди 5 лаврових листочка, прокип'ятити і дати настоятися 2 години, добре обгорнувши. Капати у вухо нездорове по 3-4 краплі придбаного відвару і ковтати його по 3 столові ложки. Операцію повторюють по 3 рази на добу. А ще лавровий лист може допомогти звільнитися від кашлю, і повітря житлоплощі вичищає: достатньо залити окропом 1-2 листочка, глибоко подихати, і профілактика легких і всієї квартири гарантована. При дерматологічних хворобах замість низки і ромашки можна використовувати відвар лаврового листка: 10 листків залити літром окропу вранці. Увечорі вилити відвар в глибоку ванну, приймати ванну 10-15 хв. Робити 9-10 днів, не кожного дня, а з перервами у 2-3дні.
Тетяна Хвиль, Р-Р Переглядів: 1010
|
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |