Рубрики
... |
Тетяна Хвиль 15:33 17.02.2014 Віденська класика у виконанні ТетяниШтрудель - ласощі, відомі на весь світ. У кожному, навіть самому невеликому містечку Австрії, ранок неодмінно починається з запаху яблук з корицею, яке огортає все навколо. Це дбайливі кондитери печуть штруделі до ранкової кави для місцевих жителів. І якщо вам пощастить спробувати ці ласощі в одній з таких кав'ярень, то, швидше за все, ви назавжди залишитеся його відданим шанувальником. Штрудель пахне затишком, теплом рук, осінньою прохолодою. Назва "штрудель", перекладається з німецької мови як "вихор , воронка". Найчастіше під "класичним" розуміється штрудель з яблуками (apfelstrudel), але також досить популярні і вишневий, сирний штруделі. Австрійські кулінари дали страві цю назву в 18 столітті, проте перший відомий рецепт штруделя (молочно - кремового) датується 1696 роком і зберігається у Міський бібліотеці Відня. Здається, що світову класику нічим зіпсувати не можна. Можна, ще й як. Почну з того, що я ніколи не купую кондитерські вироби (не довіряю жодному виробнику), а тут закортіло так, що хоч стріляйся. Зайшла в кондитерську, мережа яких відкрилася нещодавно у нашому місті. Я, «наївна» дівчина думала, що тут ще не встигли зіпсувати ні інгредієнти, ні асортимент. Вибір був пристойний, але серце моє в солодкій випічці (не в тортах та тістечках) належить саме штруделю. Його то я вгледіла на вітрині. Шматочок яблучного штруделя, що може бути краще? Виявилося, що світові та мої уявлення на цю випічку розходяться із уявленнями технологів кондитерської. Уявіть, пиріжок з листкового тіста (сумнівних смакових якостей) і кілька шматочків яблук. Єдине, що не пошкодували, то це кориці. Мені не шкода 8,00 грн., мені шкода, що люди будуть думати про це неподобство, як про штрудель. І при нагоді, десь за кордоном, відмовляться його замовити, оскільки асоціації уже будуть сформовані. Тож я вирішила поділитися з вами рецептом яблучного штруделя. Це рецепт австрійського кондитера Карла Шумахера. Почнемо з того, що справжній штрудель готується лише з витяжного тіста. Тут все до смішного просто. Просіюємо в миску 200гр борошна, додаємо 1 яйце, 50мл теплої води, 1ч.л. оцту, 50гр розтопленого вершкового масла. Замішуємо тісто, воно буде трохи липкуватим. Змазуємо трішки робочу поверхню олією (на фото видно, як відблискую стіл) і викладаємо на неї тісто. Починаємо місити. Кілька разів кидаємо тісто об стіл, так воно набуде однорідності. Миску теж змазуємо олією і викладаємо у неї наше тісто. Ставимо в тепле місце на 30-40 хвилин. Тим часом готуємо начинку. Очищуємо 4-5 середніх яблук від шкірки та серцевини, нарізаємо шматочками, але не дуже тоненькими. Замочуємо у кип’ятку 70гр родзинок. В сковорідці розтоплюємо 100гр масла, обсмажуємо 4ст.л. панірувальних сухарів, додаємо родзинки (без води), яблука, 100гр цукру та 1ч.л.кориці. Обсмажуємо до тих пір, поки яблука не стануть м’якшими, але в жодному разі не розвареними. Це приблизно займе 5-7 хвилин. Відкидаємо нашу начинку на сито, щоб відцідити всю рідину. Беремо наше тісто, воно стало ніжне, дуже приємне до роботи. Починаємо розкачувати на рушнику, який присипаний борошном. Розкачуємо акуратно, періодично змазуючи тісто олією, зовсім трішки. Коли тісто збільшилося удвічі, починаємо його розтягувати руками в напрямку від центра до країв. Не бійтеся, все робимо обережно, і тісто не порветься. На виході тісто має збільшитися утричі від першої розкатки. Мені довелося цю процедуру робити на обідньому столі, так як кухонний нас з тістом не вмістив. Перевіряють, правильність розкатки так – кладуть під тісто руку, вона має виднітися крізь тісто (на фото видно мою руку). Далі викладаємо начинку на всю поверхню тіста, відступаючи від країв по 5см. Далі підгортаємо тісто по боках, і за допомогою рушника, на якому розкатували тісто, скручуємо рулет. Це робимо обережно, щоб наше тоненьке тісто не порвалося. Перекладаємо штрудель на деко, змазуємо розтопленим маслом (те що залишилося з начинки) і ставимо в духовку на 25-30 хвилин при 180С°. Кожні 10 хвилин поверхню штруделя знову змазуємо маслом. У мене все масло увійшло в сухарі, тому я змазувала вершками. Охолоджуємо, посипаємо цукрової пудрою і, ось, нарешті, мить насолоди!!! Зазвичай штрудель подають із кулькою морозива, а я люблю із холодним молоком. В момент єднання мене і штруделя, завжди хочеться сказати фразу із рекламного ролика: «І нехай весь світ зачекає»!!! Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!
Р.S. Насправді, рецепт дуже легкий та швидкий, у мене на це від «А» до «Я» уходить година. Це просто я ділилась з вами своєю образою, як нас дурять за наші ж гроші.
Аромат кориці досить вдихати, щоб значно поліпшити роботу головного мозку, підвищити ефективність запам’ятовування, посилити працездатність. Це потужний натуральний антидепресант, сприяючий зняттю нервової напруги і полегшенню самопочуття при нав’язливих станах. Корицю можна використовувати для лікування цукрового діабету. Всього половина чайної ложки цих прянощів, додана в чай, істотно понизить рівень цукру в крові. Кориця добре зарекомендувала себе при проблемах з роботою шлунково-кишкового тракту, клітковина, що міститься в ній, позбавляє товстий кишковик від шкідливих солей, нормалізує роботу ШКТ (однаково ефективно усуває і запор, і діарею). Прянощі покращують апетит, стимулюють вироблення шлункового соку, укрепляючи діє на загальний стан травного тракту. Велика кількість кальцію і дієтичних складових, дозволяє використовувати корицю для профілактики онкологічних захворювань. Спеція має бактерицидні властивості, чай з додаванням кориці послабляє протікання простуди, покращує відходження мокроти при кашлі, посилює потовиділення, а значить, знижує температуру тіла. Кориця має сильний антитоксичний ефект, її приймають як антидот при отруєннях блекотою і при зміїних укусах. Вживання невеликої кількості порошку кориці упродовж 40 днів запобіжить утворення тромбів, збільшить еластичність судин, зменшить вміст в крові холестерину і поганих жирів. Завдяки позитивному впливу продукту на стан судин, його використовують для нормалізації стану при ішемічному захворюванні серця, інсультах, розсіяному склерозі. Протипоказаннями до вживання кориці є індивідуальна непереносимість, гіпертонія, погана здатність згущування крові, надмірна нервова збудливість. З великою обережністю слід включати в їжу цю спецію літнім людям і жінкам в перший триместр вагітності (із-за загрози викидня).
Тетяна Хвиль, Р-Р Переглядів: 740
|
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |