Рубрики
... |
pH метри і тестер якості маслаРослинні масла являють собою один з видів широко застосовуваних харчових жирів для виробництва косметичних засобів і біологічно активних добавок до їжі на контрактному виробництві. Сировиною, яка використовується для виготовлення рослинних олій, є плоди різних олійних культур і насіння зернових культур. У насінні олійних рослин жирні олії можуть накопичуються в таких великих кількостях, що стає можлива переробка насіння в промислових масштабах для отримання масел. До великої групи олійних рослин відносять в основному оброблювані рослини, яких налічується більше 100. У загальносвітовому виробництві для виготовлення рослинних масел використовуються насіння соняшнику, сої, бавовнику, ріпаку, льону, арахісу, кунжуту, гірчиці та ін.використовується так само і м'якоть різних плодових: горіхів, маслин, ліщини, кокосових і олійних пальм. Застосовуються технології використання відходів виробництв харчової промисловості: це зародки насіння кукурудзи, пшениці, вівса та багатьох інших зернових культур. Цінні масла для косметичної промисловості отримують з кісточкових: абрикосів, слив, вишні і т. п. Поява дефектів і способи їх запобігання. Згодом в процесі зберігання в рослинних оліях відбуваються процеси, які призводять до істотного зниження їх якісних показників. Про що відбуваються процеси свідчить один з контрольованих показників якості-кислотне число. Глибина цих процесів залежить від багатьох факторів, основними є умови зберігання рослинних масел: температура і відносна вологість повітря, які підтримується в складських приміщеннях, доступ атмосферного кисню, а так само вплив світла. Одним з визначальних значень є вихідна якість масел, які закладаються на зберігання - наявність різних домішок, стан тари і матеріалу з якого вона виготовлена. При несприятливих і не відповідних умовах зберігання масел, під впливом атмосферного кисню і інтенсивного світлового потоку, при підвищеній температурі зберігання в складських приміщеннях, рослинні масла зазнають різні зміни, які призводять до зниження якісних показників масел і навіть до їх псування, в результаті чого утворюються речовини, які надають на організм людини негативний вплив. При гідролізі рослинних жирів можливе накопичення проміжних і кінцевих продуктів розпаду. В результаті окислення в жирах відбувається накопичення пероксидів, альдегідів та інших сполук. Визначення цих речовин в продукті говорить про те, що в ньому відбувається глибоке розкладання жиру. В результаті цих процесів-гідролізу і окислення, жири набуває неприємного прогірклий або салістий смак. Існують речовини, які мають властивості загальмувати процес окислення, наприклад: токоферол (Вітамін Е), з групи ретинолів (вітамін А), а з групи фосфатидів, найбільш ефективний лецитин. Ці речовини називають ще природними антиоксидантами, присутність антиоксидантів в маслах може істотно уповільнити процес окислення.
Кислотне число Тест якості краще проводити за допомогою професійних приладів - ph метрів фірми Тесто. Кислотне число - це основний показник якості масел і жирів, так як характеризує ступінь гідролізу ліпідів, оскільки в природних маслах і жирах кількість вільних кислот незначно. Гідроліз протікає в процесі зберігання при доступі кисню і супроводжується окисленням в першу чергу жирних кислот.Чим менше кислотне число, тим менше ймовірність утворення канцерогенів в маслі при невідповідних вимогам умовах зберігання. Відповідно до НД різні масла мають різне кислотне число.Кислотне число визначається як фізична величина. Воно дорівнює кількості гідроокису калію (вимір в мг), яке необхідно для проведення нейтралізації вільних жирних кислот, а так само супутніх тригліцеридів речовин, які можуть бути нейтралізуються лугом і містяться в 1 грамі рослинного масла. З чого випливає, чим вище кислотне число, тим більше використано гідроокису калію для нейтралізації. У фізико-хімічній лабораторії контрактного виробництва КоролевФарм визначення кислотного числа здійснюється за ГОСТ: ГОСТ Р 50457-92 Масла рослинні. Визначення кислотного числа і кислотності. Сутність методу визначення кислотного числа. Певну масу рослинного масла розчиняють в розчиннику або в суміші певних розчинників з подальшим титруванням вільних жирних кислот розчином гідроокису. У конічну колбу поміщають наважку масла, зважену з певною точністю. Після чого в колбу додають нейтралізовану суміш і проводять перемішування до повного розчинення рослинного масла. Далі до суміші додають індикатор, який здатний змінювати фарбування розчину при певних умовах, і швидко проводять титрування розчином гідроокису, при цьому постійно перемішують вміст колби. Процес титрування виробляють до моменту, поки розчин не поміняє своє фарбування від жовтого або червонуватого до зеленувато-бурого або світло-синього. Для досягнення точності вимірювання проводять кілька разів і за результат приймають середньоарифметичне значення отриманих даних. Кислотне число розраховується за формулою: де: 56,1-маса КОН в 1 см. куб. розчину молярної концентрації (КОН - гідроокису калію) = 1 моль/дм. куб (1 Н.), мг, при використанні NaOH - гідроокису натрію; отримують арифметичною операцією - множенням розрахункової маси гідроокису натрію (NaOH) в 1 см. куб. розчину молярної концентрації (NaOH) = 1 моль/дм. куб. (0,1 Н.), що дорівнює 4,0 на 1,4 - відношення молекулярних мас NaOH і КОН.К-позначає відношення фактичної концентрації розчинів гідроокису калію (КОН) або гідроокису натрію (NaOH) до номінальної.V-обсяг гідроокису натрію (NaOH) або розчину гідроокису калію (КОН) молярної концентрації (КОН або NaOH) = 1 моль/дм.куб, витраченого на титрування, см. куб;m - маса навішування. Роботи проводять з дотримання техніки безпеки, акуратно і обережно. Для продовження терміну придатності масел і запобігання швидкого окислення в складському комплексі контрактного виробництва КоролевФарм рослинні масла поміщають в ємності, закачані азотом, що перешкоджає контакту з повітрям. Переглядів: 6097 |
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |