Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17371)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2195)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2124)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1847)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1836)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1822)

Ванільне морозиво з пармезаном (1779)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1805)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1784)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1757)

Закуска із запечених баклажанів (1752)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1724)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1683)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1713)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1679)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1691)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1601)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1590)

Баклажан-кебаб в духовці (1593)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1568)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Корисні поради
Плюси і мінуси подзимнего посіву квітів і овочів
12:25 02.12.2020

Плюси і мінуси подзимнего посіву квітів і овочів

Для отримання ранніх овочів і квітів можна скористатися подзимними посівами. Вони мають ряд переваг перед весняними: звільняють городників і любителів квітів від багатьох робіт, які доводиться проводити навесні. А якщо весна посушлива, то посіяні під зиму насіння повніше використовують зимову вологу, швидше набухають і дають дружні сходи. У холодну і дощову весну не можна рано починати обробку грунту. За рахунок подзимних посівів насіння ранніх овочевих культур і квітів вже знаходяться в грунті і починають розвиватися, як тільки встановиться сприятлива погода. Подзимние посіви в меншій мірі страждають від шкідників, оскільки ті ще не встигають повністю розвинутися.

Звичайно, не можна вважати подзимние посіви панацеєю від усіх бід і чекати від них чудес, але при правильному їх проведенні і при сприятливих погодних умовах навесні виходить позитивний результат.

Овочі

Під зиму сіють петрушку, моркву, буряк, редис, кріп, салат, шпинат, цибулю-чорнушку і дрібний севок діаметром до 1 см. З квітів під зиму сіють волошка, годецию, иберис, календулу, кларикию, космос, лобулярию, маки, маттиолу, резеду, скабіозу, хризантеми.

Для подзимнего посіву найкраще взяти насіння https://lnzweb.com/ru/corn, вирощені в поточному році. В крайньому випадку можна використовувати насіння, що залишилися від весняного посіву. Норму висіву насіння при посіві під зиму збільшують не більше ніж на 10% тільки при зниженій схожості насіння. При хорошій схожості насіння, загущені сходи пригнічують один одного і зводять нанівець переваги подзимнего посіву.

Подзимние посіви краще розміщувати на високих ділянках, які навесні швидко прогріваються і закриті від вітру. Грядки повинні бути звернені на південь, грунт на них повинна бути влагопроницаемой, добре окультуреної, а за механічним складом краще супіщаної. Ділянка для підзимових посівів готують завчасно, до першої декади жовтня, Поки стоїть хороша погода. Грунт перекопують на багнет лопати, удобрюють, розрівнюють і роблять гряди. На грядах нарізають борозенки глибиною 4 см, глибина яких після осідання грунту буде значно менше. У такому вигляді грунт залишають до настання стійких холодів. Щоб зроблені борозенки не засипав сніг, їх покривають руберойдом, толью або листами Старої фанери. Якщо борозенки не зробити вчасно, то в оптимальні терміни подзимних посівів грунт настільки охолоне, що зробити їх буде просто неможливо. Крім того, важливо підготувати грунт для закладення насіння в борозенках. Він не повинен утворювати навесні після танення снігу кірку і бути сухим при закладенні насіння в борозенках, тому його зберігають в критому приміщенні.

Посів можна починати проводити вже при температурі грунту +2-3°С.це зазвичай збігається з початком стійких ранкових заморозків. Якщо посів проводиться в проморожену грунт (середина листопада-грудень), то з гряд знімають укриття і борозенки ретельно прочищають жорстким віником, щоб в них не залишилося снігу. Посіяне насіння обов'язково присипають підготовленим раніше грунтом, який потім злегка ущільнюють ребром дошки. Глибина загортання насіння 1,5-2 см.після цього здійснюють мульчування перегноєм, торфом, тирсою. Товщина мульчі повинна бути 6-8 см. Грядки можна вкрити також листям, ялиновим гіллям і гілками з листям, але тільки в тому випадку, якщо є можливість навесні звільнити грядки від укривних матеріалів до повного сходу снігу. Під таким укриттям насіння успішно проходять стратифікацію, чекають весняного тепла і талої вологи. По центру рядка встромляють невеликі палички через 15-20см. після танення снігу ці палички дозволяють провести перше розпушування міжрядь, не чекаючи появи сходів.

Навесні на грядках з підзимовими посівами прискорюють танення снігу, посипаючи сніг золою або торфом. Коли сніг розтане, мульчу відгрібають граблями, а грядки покривають плівкою, щоб вони швидше прогрівалися. При появі сходів грунт розпушують. З настанням теплої погоди рослини підгодовують сечовиною (20 г на 1 м2). Це прискорює їх ріст і розвиток. Через 10 днів підгодівлю повторюють розчином повного мінерального добрива (30 г на 1 л води).

Подзимний посів не можна використовувати для овочів, призначених для зимового зберігання.

М. Слугачов, садівник-любитель

Город з грядок

При малій площі городу, раціональніше використовувати під вирощування культур грядки.

Грядки поділяються на

  • класичні,
  • глибокі, траншейні
  • підвищені,
  • грядки-ящики,
  • грядки-короба.

Грядкове городництво дозволяє ввести культурооборот, дотримання якого покращує якість грунту і вирощуваних культур, догляд і обробку рослин. Грядки можна робити тимчасовими, але краще постійними, що займають певний клин землі дачної ділянки під овочеві та інші культури.

Квіти

Осінь вже вступила в свої права, сади наповнилися яскравими фарбами нового сезону-полум'яніють яскравими фарбами квітів - айстри, хризантеми і жоржини, жовтіють листя... не за горами справжні холоди, а з ними – і закінчення чергового садівничого сезону.

Однак досвідчені садівники знають, що осінь – час безлічі турбот і турбот, необхідних для підготовки вже до наступного сезону. У їх числі-осінні борозенки розраховують, виходячи з розмірів насіння посіви.

Подзимний посів однорічних і багаторічних квітів має на увазі посадки вже по мерзлій землі – в кінці жовтня – початку листопада, або навіть по снігу – в грудні – січні. Однак готуватися до подзимнему посіву квітів потрібно починати вже зараз: підготувати грунт, гряди і, звичайно, запастися насінням.

Якщо ви ніколи ще не сіяли під зиму, сама думка про такий спосіб вирощування квітів може змусити мерзлякувато поежіться: та як же їх, ніжних, прямо в сніг кидати? Насправді саме подзимний посів багатьох квітів часто дає найкращі результати.

Плюси і мінуси підзимових посівів

Отже, для чого ж потрібно сіяти квіти в морози?

У природних умовах проживання квіти, як правило, розмножуються цілком самостійно. Насіння після дозрівання потрапляють в грунт, проводять зиму під снігом і з першими весняними променями сонця починають проростати. Тобто такий посів створює природні умови росту (мова, зрозуміло, йде переважно про морозостійких рослинах).

У цій ситуації рослини гартуються і виростають більш сильними і витривалими, ніж при вирощуванні в тепличних умовах. Вони цілком здатні протистояти весняним заморозкам, відрізняються стійкістю до хвороб і хорошим ростом. Крім того, у загартованих рослин розвивається більш здорова і глибока коренева система, яка дозволяє їм отримувати воду з більш глибоких шарів грунту. А це, в свою чергу, означає кращу стійкість по відношенню до посух і бур'янів.

До речі, і зацвітають посіяні восени однорічники зазвичай приблизно на тиждень раніше своїх побратимів, посіяних навесні.

Крім того, навесні вам не доведеться турбуватися про те, чи достатньо вже прогрілася земля для посадок. Рослини самі проростуть в найбільш оптимальний для них час. Звідси і ще один безсумнівний плюс: вивільнення вашого часу навесні і порожні підвіконня! Подзимние посіви позбавляють від необхідності возитися з розсадою цих культур.

Що до недоліків осінніх посівів однорічних культур-тут можна назвати в першу чергу відносно невисоку схожість насіння (якщо порівнювати з розсадним способом вирощування). Саме з цієї причини при осінньому посіві насіння висівають зазвичай значно густіше, ніж навесні, а це, в свою чергу, збільшує витрату насіння.

Небезпека для подзимних посівів являють собою і зимові відлиги. Насіння можуть прокинутися передчасно, і в цьому випадку, зрозуміло, все паростки загинуть в наступні морози.

Ну і, звичайно, далеко не всі квіти можна садити в холодну пору. Теплолюбна екзотика родом з південних широт просто загине під снігом.

Зате вирощені таким способом рослини будуть значно міцніше розсадних, а що до схожості, то ви завжди зможете помітити навесні ті культури, які не зійшли або зійшли погано, і своєчасно продублювати посів.

До посіву приступають по мерзлій землі

Що стосується багаторічників, то тут підстав сіяти саме восени ще більше. Справа в тому, що багатьом видам багаторічних декоративних рослин для проростання насіння необхідна стратифікація – тобто обробка холодом. Для того, щоб виростити ці квіти розсадним способом, намочені насіння протягом 2-3 місяців тримають в холодильнику. Однак значно простіше посіяти ці насіння в грунт під зиму, і тоді стратифікація пройде природним чином без особливих зусиль з Вашого боку.

Більшість багаторічників значно успішніше розвиваються саме при подзимнем посіві. А якщо навесні накрити сходи плівкою, часто можна домогтися навіть їх цвітіння на першому році життя.

Що до схожості насіння багаторічників при осінній посадці, то вона значно вище, ніж у однорічних рослин.

Осінній посів однорічників

Перше правило при осінній посадці однорічних культур – сіяти необхідно в уже мерзлу землю. В іншому випадку насіння можуть прорости передчасно і загинути при перших же заморозках.

Однак починати підготовку грунту необхідно заздалегідь-в кінці вересня-початку жовтня, до того, як земля промерзне. Варто ретельно спланувати ділянку під посадку, щоб навесні насіння не змило талими водами.

Для підготовки грунт на обраній ділянці необхідно перекопати, внести добрива і зробити неглибокі борозенки або лунки. Глибину борозенок розраховують, виходячи з обраних видів рослин: для великих насіння потрібна глибина близько 4-5 сантиметрів, для середніх – близько 2, для дрібних – не більше 1 сантиметра.

Крім того, варто заздалегідь запастися субстратом для присипання насіння. Оскільки протягом зими верхній шар грунту може сильно ущільнитися, що утруднить сходи, рекомендується присипати посіви тонким шаром торфу, перегною або легкої почвосуміші з компосту, торфу з піском або перегною з піском.

До власне посівів можна приступати в два терміни: в листопаді-грудні, коли промерзне верхній шар грунту, або по снігу, в грудні-січні. У будь-якому випадку насіння варто сіяти гущі, ніж навесні.

При посіві пізньої осені насіння розміщують в борозенках і присипають підготовленої почвосмесью. Зверху можна додатково укрити посіви шаром палої листя.

Для зимового (в грудні-січні, коли шар снігу буде не менше 25 сантиметрів) посіву грунт готується точно так же (перекопування, внесення добрив), проте борозенки в землі робити немає необхідності, оскільки насіння висіваються прямо в сніг.

Сніг втоптують, проробляють в ньому борозенки, розміщують в них насіння. Зверху посіви присипаються шаром підготовленої (незамерзлої) грунтосуміші або торфу і додатково – шаром снігу.

Навесні сходи необхідно буде прорідити.

Деякі з однорічників, придатних для підзимового посіву: адоніс літній, аліссум морський, астра китайська, волошка однорічний, гвоздика китайська, годеция великоквіткова, гіпсофіла витончена, дельфініум однорічний, диморфотека виїмчаста і дощова, иберис гіркий і зонтичний, календула лікарська, кларкия ноготковая, ешшольція каліфорнійська, коллинсия разнолистная, космея дваждыперистая і сірчано-жовта хризантема килеватая, посівна і увінчана, лаватера тримісячна, ротики, мак-самосійка, малькольмия приморська, матіола дворога, резеда запашна, скабіоза темно-пурпурова, флоксвсходи навесні з'являться відповідно до природного циклу рослин Друммонда, нігелла.

Осінній посів багаторічників

Грунт для осіннього посіву багаторічних квітів готують також, як і для літників: перекопують, вносять добрива і проробляють борозенки. До посівів приступають з середини жовтня до початку листопада. Насіння також присипають тонким шаром підготовленої почвосмеси.

Навесні, після того, як зійде сніг, бажано укрити посівну грядку плівкою. Таким чином ви прискорите цвітіння багаторічників, а заодно вбережете насіння від птахів і весняних дощів. Після того, як з'являться сходи, плівку слід зняти.

Після появи двох-трьох справжніх листків рослинки пікірують на рекомендоване для даного виду відстань.

Для осінніх посівів підходять багато багаторічники-наприклад, аконіт, астра альпійська і новобельгійська, язичник, гейхера, гіпсофіла волотисте, діцентра, мак східний, молочай, рудбекія, немахрові сорти поповника. Обов'язкової стратифікації потребують (а значить, вважають за краще підзимовий посів) насіння аквилегии, багаторічного дельфініума, тирличу, зимостійких цикламенів, морозника, лаванди, примули. Як навесні, так і восени можна сіяти гайлардию, арабис альпійський, злинка, деревій, матрикарию, обриету, люпин, лихнис, дороникум, дзвоники персиколисті і карпатський.

lnzweb.com

Плюси і мінуси подзимнего посіву квітів і овочів

Плюси і мінуси подзимнего посіву квітів і овочів

Плюси і мінуси подзимнего посіву квітів і овочів

Переглядів: 5824

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.