Рубрики
... |
На ринку алкогольної продукції теж чимало підводних каменівКупуєте ви, наприклад, пляшку дорогого французького вина, збираючись скуштувати насолоду при свічках, а в келиху виявляється Кислятина. Обдурили чи це і є прославлена старовинна марка? Про підробки алкогольних напоїв і про наших смаках розповіла Світлана Бахман, експерт нормативної експертизи в галузі охорони здоров'я, захисту прав споживачів і виробників при наданні послуг, виробництво та обіг продукції харчової промисловості; експерт-дегустатор в області напоїв, лікеро-горілчаної та виноробної продукції; провідний інженер Winelibrary https://winelibrary.com.ua/. - Як ви вважаєте, чи стало більше порядку на ринку алкоголю? - Те, що знаходиться в легальному обороті, тобто продається в супермаркетах, гіпермаркетах, спеціалізованих магазинах, ця продукція однозначно безпечна. З точки зору якості ситуація така: з горілкою на сьогоднішній день все більш-менш благополучно, а ось серед виноробної продукції можуть бути продукти різного рівня якості, в тому числі це стосується і коньяків. Нерідко можна зустріти відвертий обман. Наприклад, заявлена на маркуванні семирічна витримка, а при дегустації цього не відчувається. - А ви на смак можете визначити термін витримки? - Звичайно. Якщо немає тих тонів, які повинні бути присутніми в коньяку на сьомому році життя, значить максимум на три роки тягне: він ще гострий, різкий, немає приємних ароматних тонів, що з'являються в коньяки, наприклад, із семирічною витримкою. Коли ж вік 25-40 років, то там зовсім інші ароматика і смак. Такі коньяки стають більш зрілими, глибокими, важкими. Коньяки взагалі «п'ють» носом. Для цього і існує великий коньячний келих - такий можна в долонях підігрівати і весь вечір насолоджуватися 30 мілілітрів. Його ніхто не п'є пляшками. - У нас п'ють. - Якщо ви хочете насолодитися коньяком, хоча б почитайте, що можете отримати від продукту. Купити 40-річний коньяк і пити його чарками - чи має сенс витрачати такі гроші, щоб просто отримати легку ейфорію? Можна заплатити менше і отримати той же ефект, все одно ви не відчуєте всієї краси напою. Через те що це досить дорогий напій і нерідко люди погано розбираються в ньому, не знають істинний смак, коньяки часто підробляють. Зустрічається якісна фальсифікація, наприклад підміна коньяків із заявленою більшою витримкою коньяками з меншою витримкою. - Вашому центру доводилося виносити експертну думку з приводу продукції, що продається через Інтернет? - Неодноразово! Приходять стурбовані мами з пляшками віскі, коньяків Hennessy, які купив син, з питанням: «Він у мене не помре?» На превеликий жаль, на ринку дуже багато продукції знаходиться в тіньовому обороті. «Алкоголь в будь-який час доби», «Купи запальничку - отримай пляшку» і так далі ... Серед цього товару не те що підробок багато - величезна кількість напоїв з дуже грубою фальсифікацією складу. Покупцеві це підноситься так: вкрали з відомого горілчаного заводу, продаємо каністрами. Ми проводили аналіз: насправді це навіть не харчовий спирт! Або вам в Інтернеті пропонують знамениту марку дорогого коньяку в п'ятилітрової бадді. Потрібно розуміти, що це ніколи не буде тією продукцією, за яку її видають. Вам хочуть всучити товар, зроблений і розлитий в гаражному кооперативі. - Яка ситуація з винами? Можна вірити написам на етикетках «Зроблено в Німеччині», «Зроблено у Франції»? - До недавнього часу до мене досить часто зверталися оптові організації, які займаються постачанням алкоголю на ринок Новосибірської області. Крім оцінки якості, ми проводили аналіз товаросупровідних документів і документів про легальність виробництва і обороту. Оцінюючи все це в комплексі, можна було сказати, що так, дійсно, виробник той, хто заявлений в маркуванні. На жаль, сьогодні цей обсяг роботи пішов від нас, так як пішов з обов'язкових вимог, встановлених урядом області. Відповідно, ніхто не буде витрачати зайві гроші на оцінку. - Якщо ми точно не знаємо, чи правда те, що написано на пляшці, може, ціна підкаже? Скільки по мінімуму може коштувати французьке вино? - Я думаю, близько 150 грн. Але потрібно розуміти, що це буде рівень звичайного столового вина. У більш дорогому сегменті іноді трапляються розчарування споживачів через необізнаність. Наприклад, осад в пляшці здається підозрілим. Справа в тому, що в колекційному, витриманому або марочному вини наявність осаду на стінках не є пороком - це доказ того, що перед вами дійсно натуральний продукт. Знову-таки важлива структура осаду: це не пластівці, плаваючі по всьому об'єму, це маска, яка формується у дна і на стінках пляшки. Переглядів: 6032 |
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове. |