Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17335)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2187)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2119)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1839)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1824)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1818)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1797)

Ванільне морозиво з пармезаном (1769)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1778)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1751)

Закуска із запечених баклажанів (1745)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1719)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1676)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1706)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1673)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1685)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1592)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1586)

Баклажан-кебаб в духовці (1584)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1563)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Економіка
11:13 27.07.2018

Скільки ми будемо платити з квітня за газ, опалення та гарячу воду

Незважаючи на відносно теплу зиму, витрати середньостатистичної української сім'ї на утримання і обігрів свого житла істотно виросли. Згідно з даними Державної служби статистки, середні нарахування за житлово-комунальні послуги в Україні на одного власника особового рахунку, з урахуванням споживання електроенергії, тільки в грудні збільшилися на 16% у порівнянні з листопадом - до +1476 грн. Однак незабаром нас може чекати ще один «сюрприз»: різке підвищення тарифів на газ і, як наслідок, на опалення і гарячу воду.

Істотне підвищення тарифів на природний газ прописано в аналізі проекту фінансового плану НАК «Нафтогаз України», проведеного в Міністерстві фінансів України. Згідно з розрахунками, з 1 січня 2018 року ціна повинна була вирости на 17% - до 5776 грн за тис. Куб. м (без ПДВ). Поки цього не сталося. Уряд пообіцяв не міняти ціну до кінця опалювального сезону. Однак, згідно з тим же документом, з 1 квітня тариф має зрости на 62% від нинішнього рівня і досягти 8030 грн за тис. Куб. м. Але і це не межа. З 1 жовтня 2018 року має пройти ще одне підвищення ціни газу - до 8530 грн за тис. Куб. м. Таким чином, якщо це станеться, загальне зростання тарифу на газ для населення може скласти 73%.

Варто нагадати, що саме відмова уряду підвищувати ціну на газ став однією з причин, по якій МВФ припинив співпрацю з Україною. Тепер це питання є одним з ключових для відновлення такого співробітництва. Тому, швидше за все, газ таки подорожчає.

Зважаючий на такий рівень зростання тарифів, опалення може уже в найближчому майбутньому стати основною статтею витрат для простого українця. Особливо це стосується власників приватних будинків. У зв'язку з цим, як прогнозують експерти, великою популярність будуть користуватись опалювальні прилади на твердому паливі. Наприклад печі на дрова і каміни, які можна вибрати по ссилці - https://kyhon.com.ua/.

Але як це відіб'ється на наших з вами гаманцях? З цим питанням ми звернулися до профільних експертів.

«Згідно з нормами Закону України« Про ринок природного газу », в нашій країні повинен бути створений вільний і конкурентний ринок природного газу, що передбачає відмову від регулювання цін для всіх категорій споживачів. Ця вимога закону мало бути виконано ще в 2017 році. Однак спеціальною урядовою постановою було визначено, що до 1 квітня 2018 року діє положення, що передбачає регульовані ціни для окремих категорій споживачів газу. Відповідно, НАК «Нафтогаз України» очікує, що після завершення дії постанови, тобто з 1 квітня, буде продовжена практика вирівнювання цін на природний газ для всіх категорій споживачів. Тому він надав уряду своє бачення рівня підняття ціни.

Тут необхідно зазначити, що підвищення на 62% буде стосуватися тільки регульованих цін, тобто тарифів для населення, оскільки промисловість давно купує газ без державного регулювання ", - заявив« ФАКТАМ »виконавчий директор Центру глобалістики« Стратегія ХХІ »Андрій Чубик.

І тут виникає природне запитання: так на скільки все ж може подорожчати газ і як це відіб'ється на вартості інших комунальних послуг?

«Подорожчання газу спровокує чергове підвищення і інших тарифів в житлово-комунальному господарстві. Зокрема, найбільше зросте тариф на опалення, який вже сьогодні складає більше половини всієї суми, що сплачується українськими родинами за комунальні послуги. Якщо сьогодні вартість гігакалорії становить 1300-1450 гривень, то вже до початку наступного опалювального сезону тариф може вирости до 2000 гривень. Таким чином, за однокімнатну квартиру в зимові місяці потрібно буде віддати 1500-2000 гривень, а можливо, і більше, в залежності від площі приміщення, погодних факторів і наявності лічильника. Також зростуть ціни і на інші послуги, адже газ є частиною виробничого процесу і закладається в собівартість.

На жаль, підвищення ціни не буде сприяти впровадженню додаткових заходів з енергоефективності. Більшість громадян, які не зможуть платити за опалення, звернуться за субсидіями, після чого парламент знову, як і в 2017 році, буде змушений збільшувати витрати на субсидії на 10-20 мільярдів гривень. Тому, якщо вже зараз половина країни «сидить» на субсидії, то через підвищення цін на газ і опалення ще приблизно 20-25% громадян України будуть на неї претендувати. Таким чином, будь-який стимул до енергоефективності зникне у більшості громадян, які зможуть розраховувати на допомогу держави ", - розповів« ФАКТАМ »аналітик Центру досліджень енергетики Олександр Ярощук.

«Зараз критично важливим є вирішення питання про монетизацію субсидій і початок прямого їх надання в грошовій формі тим споживачам, які знаходяться за межею енергетичної бідності. При цьому Кабмін також повинен забезпечити максимальну підтримку заходів з енергозбереження та енергоефективності, і фінансувати їх в пріоритетному порядку з метою поступового зменшення обсягу наданих субсидій. Адже субсидії абсолютно не стимулюють людей до скорочення енергоспоживання або утеплення будинків », - уточнив Андрій Чубик.

ФАКТИ

Переглядів: 0

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.