Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17154)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2143)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2084)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1792)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1783)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1776)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1761)

Ванільне морозиво з пармезаном (1716)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1739)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1716)

Закуска із запечених баклажанів (1702)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1687)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1640)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1667)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1640)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1648)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1558)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1551)

Баклажан-кебаб в духовці (1541)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1526)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Спорт
17:13 16.12.2018

Як правильно вибрати гірський велосипед

Гірські велосипеди супер універсальні. Їх можна використовувати для перевезення продуктів з ринку, велопрогулянок в парку або кругосвітньої подорожі. Але основне призначення гірського велосипеда - це допомога велосипедисту в подоланні брудних стежок, необов'язково гірських.

Їзда на гірському велосипеді це відмінний спосіб возз'єднатися з природою. З найскладнішими маршрутами зможе впоратися далеко не кожен гірський велосипед. І як у випадку з будь-якими іншими типами велосипедів, у кожної моделі свої можливості. Незалежно від того, для чого ви збираєтеся купити гірський велосипед - їзди по горах, бездоріжжю, даунхілу або крос-кантрі - гірський велосипед повинен бути надійним і здатним витримати не один рік жорсткої експлуатації. Велосипед повинен допомагати вам удосконалювати техніку їзди.

Перш ніж почати вибирати гірський велосипед в спеціалізованому велосипедному магазині, усвідомите для себе наступні питання:

Визначте стиль своєї їзди. Дивіться нижче рекомендації щодо визначення стилю вашої їзди на велосипеді. Ваш стиль їзди допоможе обмежити коло гірських велосипедів, що істотно спростить вибір велосипеда.

Визначте свій бюджет. Вартість гірських велосипедів базових моделей починається приблизно з 500 доларів, але більш легкі і швидкі двухподвесние моделі з широкими можливостями можуть легко перевищити суму в 3000 доларів.

Якщо є можливість, то протестуйте кілька відібраних моделей гірських велосипедів. Досить імовірно, що одна з них підійде вам краще, ніж інші.

Визначте свій стиль їзди.

Велосипедист на гірському велосипеді

Щоб правильно вибрати гірський велосипед, спочатку визначте для яких цілей ви будете використовувати велосипед і оціните свою техніку їзди на велосипеді.

Продумайте всі деталі майбутньої покупки. Що вас спонукало купити гірський велосипед? Ви досвідчений велосипедист і ви шукайте різноманітність? Вам потрібен велосипед для поїздок на сімейні пікніки і ймовірно будете буксирувати спеціальний причіп з дитиною? Або ви збираєтеся просто підтримувати хорошу фізичну форму на місцевих веломаршрутів?

Рада покупцеві: Базова модель гірського велосипеда добре підходить для відряджень, сімейних пікніків або для епізодичний велопрогулянок. Якщо ви хочете рухатися далі - їздити швидше, вище або складніше, то доведеться витратитися на більш високоякісні компоненти.

Наскільки хороша ваша фізична форма: Чи підходить вам це тип велосипеда? Ви готові до придбання нових навичок? Або ваша фізична форма не дозволяє вам регулярно їздити на велосипеді, а ви просто хочете епізодично досліджувати нові маршрути? Або ви будете використовувати свій велосипед відразу для двох вищенаведених цілей?

Рада покупцеві: Якщо ви досить активні і перебуваєте в хорошій фізичній формі, то вам однаково підійде, як хардтейл, так і двухподвесний велосипед. Якщо ви страждаєте захворюванням суглобів або спини і вважаєте за краще спокійну поїздку, то скоріше за все в цьому випадку вам найкраще підійде двухподвесний гірський велосипед.

Складність маршрутів: Вибір маршруту може впливати на вибір гірського велосипеда. Наскільки широкі або вузькі, пологі або круті, гладкі або вибоїсті будуть ваші маршрути? Запитайте у досвідчених велосипедистів який тип гірського велосипеда підійде для вашої місцевості.

Рада покупцеві: Хардтейл добре підійде для маршрутів без крутих підйомів або для їзди по брудних дорогах. Для вибоїстих, кам'янистих або вологих доріг придивіться до двухподвесному гірському велосипеду або гірському велосипеду 29".

Види гірських велосипедів.

Для опису та просування гірських велосипедів використовується безліч різних термінів, знання яких може вам допомогти вибрати гірський велосипед від Велобум. Деякі терміни:

Позашляхові гірські велосипеди: Велосипеди загального призначення, призначені для проходження будь-якого маршруту, починаючи від брудних стежок і закінчуючи сінглтрекамі. Більшість гірських велосипедистів є «позашляховими велосипедами», вони ж є найбільш поширеними велосипедами в будь-якому веломагазині. Позашляхові велосипеди діляться на хардтейли і двухподвесние велосипеди.

Вседорожні гірські велосипеди: Відрізняються від позашляхових велосипедів більш міцною рамою і великим ходом амортизаторів. Вони найкраще підходять для складних маршрутів з крутими спусками, численними перешкодами і невеликими стрибками. Більшість з них є двухподвеснимі велосипедами.

Особливі види гірських велосипедах, які рідко зустрінеш в веломагазинах:

Гірські велосипеди для крос-кантрі: Динамічні легкі гірські велосипеди найкраще підходять для змагань з крутими підйомами і різкими поворотами. Погано переносять сильні поштовхи під час стрибків. Акцент зроблений на швидкості, на проходження підйомів і поворотів.

Гірські велосипеди для фрірайду і даунхілу: Велосипеди для даунхілу спроектовані для швидкісного спуску по кам'янистим вибоїстих поверхонь, для частих ударів і стрибків. На вершину гори їх зазвичай перевозять на автомобілі або на підйомнику, так як вони погано підходять для самостійного підйому на гору.

Гірські велосипеди для дерт джампа: Ці велосипеди призначені для тих, хто проводить свій час, виконуючи різні трюки на гірському велосипеді. Дерт Джамп в спеціально пристосованих велосипедних парках головним чином займаються підлітки і ті, хто молодий душею.

Що вибрати - хардтейл або двухподвес?

Аж до початку 80-х на гірські велосипеди взагалі не ставили ніяких амортизаторів, які необхідні для пом'якшення поїздки і поліпшення управління. Сьогодні ви можете вибрати гірський велосипед з амортизаторами або без них, хардтейл або двухподвес.

Хардтейл.

У велосипедів типу хардтейл є тільки передня амортизаційна вилка (або вилка з однією «ногою», наприклад, Lefty на деяких велосипедах Cannondale).

Передня амортизаційна вилка знижує втому рук. Також вона допомагає керувати велосипедом під час їзди по вибоїстій місцевості. Амортизаційні вилки початкового рівня функціонують на базі сталевої пружини. Високоякісні велосипеди використовують пневматичні вилки, які легші і краще регульовані.

Вибирайте гірський велосипед хардтейл, якщо ви хочете купити за демократичною ціною свій перший гірський велосипед, призначений для різноманітного використання, для нерегулярних поїздок або для поліпшення вашої техніки їзди на велосипеді.

Пыдыбрати форму та аксессуарои до велотренувань на https://velobum.com.ua/ - мудре рішення.

Двухподвесний гірський велосипед.

На Двухподвес обидва колеса забезпечені амортизаторами. Передня підвіска нічим не відрізняється від такої на хардтейл. Задня підвіска кріпиться за допомогою поворотної рами - заднє колесо одночасно прикріплено до такої рамі і задньому амортизатора. Повна підвіска коштує дорожче і іноді додає вагу, але підвищує комфорт і знижує втому велосипедиста. Задній амортизатор забезпечує кращий контроль на високій швидкості в умовах їзди по пересіченій місцевості.

Вибирайте двухподвесний гірський велосипед, якщо ви хочете купити велосипед, призначений для: 1) їзди по брудних дорогах; 2) їзди на великій швидкості; 3) їзди з поліпшеним управлінням в умовах пересіченій місцевості; 4) профілактики ушкоджень суглобів і м'язів; 4) їзди по будь-яких мислимих і немислимих маршрутами, де не проїде жоден інший велосипед.

Вибираємо колеса для гірського велосипеда.

Гірські велосипеди 26 ".

У не настільки віддаленому минулому, всі гірські велосипеди оснащувалися тільки 26 дюймовими колесами. Цей розмір коліс все ще дуже популярний, але коли ви відвідаєте веломагазин і почнете цікавитися гірськими велосипедами, то скоріше за все у вас запитають які ви хочете колеса для гірського велосипеда - «26 дюймів або 29 дюймів?»

Гірські велосипеди 29 "(29er).

Гірські велосипеди з колесами 29 "останнім часом стали досить популярні. Колеса діаметром 29 дюймів важче за 26-дюймові (обід і гума великих розмірів). Трохи повільніше відбувається початковий розгін, але більше імпульс з одного обороту педалей (більше руху за менше зусилля) , більше поверхня контакту при їзді (краще зчеплення, менше ковзання), більше «кут атаки», що полегшує подолання перешкод.

Рада покупцеві: найнери підходять більшості велосипедистів, але особливо варто придивитися до них людям високого зросту, особливо якщо ви будете використовувати гірський велосипед, як для їзди по тротуарах, так і по проїзній частині.

26-дюймові і 29-дюймові колеса не можна встановити на одну і ту ж раму, так як рами і підвіски спроектовані під свій певний розмір коліс.

Читайте також нашу статтю про найнери.

Гірські велосипеди 24 ".

Так у дітей ноги коротше, ніж у дорослих, то дитячі гірські велосипеди зазвичай оснащують колесами 24 ". Більшість таких велосипедів є більш дешевими версіями дорослих велосипедів, оснащених менш дорогими компонентами. В цілому ці велосипеди підходять дітям у віці 10 - 13 років, але це більше залежить від розмірів дитини, ніж від його віку. Маленькі діти вже можуть починати їздити на гірському велосипеді з 20 дюймовими колесами.

Рами для гірських велосипедів.

Найбільш поширеним матеріалом рам для гірських велосипедів є алюмінієві сплави.

У деяких дорогих гірських велосипедів легші рами, отримані в результаті великих виробничих витрат і зусиль, спрямованих на поліпшення підбору матеріалів, дизайну трубок і процесу виробництва. Крім недорого алюмінію у виробництві рам гірських велосипедів використовуються сталь, титан і вуглецеве волокно. Звичайна сталь це жорсткий і недорогий метал, сам по собі забезпечує хорошу амортизацію, але для гірського велосипеда сталева рама занадто важка. Рама з хромо-молібденовий сплаву легка і має всі властивості сталевої рами, але на жаль ціни на хромо-молібденові рами занадто високі. Титан легкий і міцний метал, але занадто дорогий. Використовується у виробництві дорогих гірських велосипедів. Карбонові рами завдяки гарним показникам міцності і невеликій вазі застосовуються у виробництві гірських велосипедів для крос-кантрі та дорогих гірських велосипедів, але через трудомісткого виробничого процесу вони поки занадто дорогі.

Для отримання додаткової інформації чи

цію статтю про велосипедні рами.

Компоненти гірських велосипедів.

Розглянемо всі компоненти, які кріпляться до рами велосипеда. Основні компоненти включають:

Трансмісію (шатуни, передні провідні зірки, задню касету, ланцюг, дерайлер, перемикачі)

амортизатор

Колесо (обід, втулки, осі, спиці)

гальма

Виробники зазвичай поєднують компоненти з різних груп в залежності від призначення велосипеда, доступності компонентів, їх ціни і запитів потенційного клієнта, так що на одному велосипеді часто можна побачити компоненти різних виробників.

Дешеві гірські велосипеди комплектуються алюмінієвою рамою і недорогими компонентами. Такі велосипеди призначені для покупців зі скромним бюджетом, які хочуть купити гірський велосипед для нерегулярних поїздок по легенях маршрутами.

З підвищенням ціни росте і якість гірського велосипеда - збільшується термін служби, функціональність, зменшується вага. Найдорожчі гірські велосипеди в модельних рядах виробників зазвичай представлені велосипедом з карбонової рамою (міцнішою і легкої) з найкращим обвісом.

Групи компонентів.

Найпоширенішими виробниками компонентів гірських велосипедів (особливо трансмісії) є Shimano і Sram. У таблиці нижче наведено порівняння їх поточних груп устаткування.

Передбачуване використання Shimano Sram

Початковий рівень Acera і Altus X3

Базовий рівень Alivio X4

Мінімальна конфігурація для їзди по бруду Deore X5

Середній рівень SLX X7

Високоякісний аматорський рівень Deore XT X9

Гоночний рівень XTR X0 і XX

Гальма.

На всіх велосипедах, крім гірських велосипедів початкового рівня, на зміну ободним гальмах прийшли дискові.

Гірські велосипеди з дисковими гальмами: Особливість даного типу гальм полягає в тому, що гальмівні колодки розташовані на прикріпленому до колеса гальмівному диску. Дискові гальма бувають двох типів. Гідравлічні дискові гальма забезпечують швидке і потужне гальмування при менших зусиллях. Вони самостійно адаптуються до ступеня зносу гальмівної колодки. Механічні дискові гальма потребують ручному регулюванні у міру зносу гальмівної колодки.

Переваги дискових гальм: Більш впевнене гальмування в будь-яких умовах. Набагато дешевше замінити зношений ротор, ніж все колесо. Кращий вибір для крутий або вологій поверхні. Менше гальмівне зусилля.

Недоліки дискових гальм: Складніше перевірити зношеність гальмівної колодки і замінити її. Гідравлічні гальма дорожчі в обслуговування.

Гірські велосипеди з ободнимі гальмами: Поширені на гірських велосипедах початкового рівня. У ободних гальм одна з гальмівних поверхонь являє собою обід колеса.

Переваги ободних гальм: Економічність. Легше контролювати зношеність гальмівної колодки і міняти її.

Недоліки ободних гальм: Ободниє гальма поступово зношують обід колеса, що вимагає його заміни. Мають меншу гальмівну потужність, ніж дискові гальма. Менш ефективні у вологих умовах або на брудній дорозі. Для швидкої зупинки вимагають більше зусиль.

Кривошипна система і швидкості на гірському велосипеді.

Велика кількість швидкостей на гірському велосипеді можливо завдяки великій кількості передніх провідних зірок і зірочок касети. Швидкості типового гірського велосипеда:

Кількість швидкостей Передня ведуча зірка Задня касета Коментар

1 + 1 1 Одношвидкісні велосипеди легше і простіше

21 3 7 Перейти до дитячих велосипедах діапазон передач нижче, ніж на дорослих

18 2 9 Найчастіше встановлюється самостійно

20 2 10 Набирає все більше популярності. високоякісні велосипеди

24 3 8 Типова конфігурація для гірських велосипедів початкового рівня

27 3 9 Найпоширеніший варіант серед гірських велосипедів

30 3 10 Найостанніша тенденція. Зустрічається головним чином на дорогих велосипедах.

Діапазон передач не так важливий, як кількість передач, але від нього залежить наскільки крутий схил ви зможете подолати (як на підйомі, так і на спуску) без обважнення педалювання, що позначається на ефективності педалювання. 18-швидкісний велосипед може покрити той же діапазон передач, що і 27-швидкісний велосипед, але з великим кроком передач. Проте, існує закономірність, що чим більше передач, тим більш широкий діапазон передавальних відносин.

Гранично проста трансмісія на гірських велосипедах з однією швидкістю, який вибирають деякі велосипедисти через його механічної простоти і невеликої ваги. Якщо ви виберете одношвидкісний гірський велосипед, то будьте готові підтримувати себе в хорошій фізичній формі, так як їзда на велосипеді без передач вимагає значних фізичних зусиль.

Порада: Трансмісія рідко є головним фактором при виборі гірського велосипеда, хіба тільки, якщо ви не досвідчений велосипедист, який розбирається в різних варіантах і віддає конкретне перевагу певної конфігурації.

Переглядів: 4966

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.