Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17154)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2143)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2084)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1792)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1783)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1776)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1761)

Ванільне морозиво з пармезаном (1716)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1739)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1716)

Закуска із запечених баклажанів (1701)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1687)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1640)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1667)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1640)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1648)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1558)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1551)

Баклажан-кебаб в духовці (1541)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1526)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Рецепти
13:43 14.12.2018

Як святкують Новий рік в Грузії

Головний зимове свято - Новий рік - невблаганно наближається. Самі розважливі вже зараз починають планувати свій відпочинок. Перебираючи сотні напрямків і пропозицій туроператорів, мимоволі натикаєшся на таку привабливу Грузію.

Дійсно, чому б не махнути в Грузію? Близько, дешево, не потрібна віза. А вже про місцеве вини і гостинних мешканців взагалі ходять легенди. Подивитися на гори і зимовий море, спробувати хачапурі і сациві, відпочити в клубах і барах європейського рівня - все це можна встигнути зробити все за пару днів в південнокавказької країні.

Для початку давайте розберемося в термінології і складемо невеликий грузинський святковий словничок. Отже, Новий рік називається «Ахали Цілі». Прикрашена «ялинка», під яку кладуть подарунки - чічілакі. А Діда Мороза в Грузії величають «Товлісом бабу».

Відмінність новорічного дідуся, звичайно, не тільки в імені. У Грузії він замість червоної шуби одягає білу бурку і сванські шапку - в загальному, виглядає цілком автентично. Дітям бабу приносить в своєму мішку не тільки іграшки, але також і Чурчхела, козинаки та інші солодощі, які він кладе під святкове дерево.

До речі, «ялинкою» чічілакі можна назвати з великою натяжкою. Цей новорічний символ лише виконує ту ж функцію, що і наша лісова красуня. На ділі ж це виготовлене людиною прикраса з гілок ліщини, притому зовсім невелике - зазвичай чічілакі розміщують прямо на святковому столі.

У Грузії на Новий рік збираються великими компаніями з родичів і близьких друзів, багато їдять, п'ють і веселяться. Абсолютний хіт в ніч на перше січня - традиційна пісня «Мравалжаміер». Радимо заздалегідь розучити слова, якщо збираєтеся відвідати Грузію в Новий рік - місцеві приємно здивуються.

Традиція зустрічі Нового року в регіонах Грузії

Незважаючи на те, що Грузія досить маленька країна - особливо за мірками Росії - регіональні відмінності там досить відчутні. У тому числі і в святкуванні Нового року. Наведемо лише деякі ключові особливості, про які варто пам'ятати, коли ви плануєте свій маршрут.

В Аджарії символом достатку і процвітання вважають зерно. Тому миски з ним завжди є на столі, а також по кутах будинку. У Кахетії кожному учаснику новорічної трапези подають особливий хліб з родзинками. З'їсти його потрібно обов'язково. Також постарайтеся не злякатися свинячої голови на столі - така традиція.

У Грузії також можна зустріти свинячі голови в прикрашеному будинку. Крім того, там звикли замість салютів стріляти з рушниць у повітря. Новий рік місцеві називають «Каланда». Якщо ж ви хочете провести свято з найкращим алкоголем - вирушайте в Тушеті або Хевсуреті. Там неможливо уявити застілля без свіжозвареної чачі.

За грузинськими пирогами варто їхати в Картлі. Там їх випікають для всіх членів сім'ї і навіть для домашніх тварин. До речі, в Грузії звикли особливим чином створювати на пирогах різні зображення. Найчастіше це хрести, але буває також випічка з худобою, виноградом, пшоном або навіть символами членів сім'ї.

Новорічні прикмети в Грузії

Незважаючи на всі вищезазначені відмінності, Новий рік в Грузії завжди намагаються зустрічати так, щоб наступні 365 днів вищі сили і удача виявляли прихильність грузинам у всіх справах. З цим, до речі, пов'язано кілька прикмет. Ось лише деякі з них.

У Грузії на Новий рік прийнято обов'язково спати. Спати не можна навіть якщо дуже втомився - інакше проспиш своє щастя. Крім того, бажано голосніше веселитися і їсти побільше солодощів - так святкують залучають в світ добро.

Чічілакі після святкування потрібно обов'язково віднести в льох з вином - щоб передати накопичену позитивну енергію - а потім необхідно спалити. Попіл же розвіюють за вітром. Разом з ним з дому полетять всі тяготи і знегоди.

Дуже неповторними є вина Кахетии.

Також в Грузії велика увага приділяється меквле - так називають людину, яка першою переступає поріг будинку в Новому році. Вважається, що все щастя і удача цієї людини поширяться на сім'ю. Так що грузини часто спеціально запрошують в свій будинок щасливого знайомого на роль меквле.

Новорічні прикраси

У Грузії з давніх часів не прийнято було прикрашати будинок і чічілакі штучними прикрасами. В основному в житло розвішували частування або натуральні продукти, які повинні були залучити урожай в прийдешньому році.

Зараз прикраси європеїзувалися. У магазинах найчастіше беруть гірлянди, кулі і всілякі іграшки на зразок янголят, чобітків і зірочок.

Святковий стіл

Мабуть, найголовніша частина святкування Нового року в Грузії - це застілля. Стіл повинен простий

про ломитися від страв, і тільки тоді вищі сили будуть вподобу грузинам.

В першу чергу, звичайно, потрібно приготувати сациві. Не так важливо, з яким м'ясом - все на смак господині. Вже потім до сациві додають лобіо, чахохбілі, харчо, хінкалі та інші основні страви.

Іншим важливим атрибутом є солодощі. Взагалі нічого гіркого, начебто перцю або часнику, до будинку в перші дні Нового року приносити не прийнято. Грузини харчуються козинаки, чурчхелою та іншими солодощами. Пити в Грузії на Новий рік звикли з нестандартних за розміром келихів. Ну і, звичайно, будь-якого прийому вина повинен передувати довгий грузинський тост, оспіваний не в одному творі мистецтва.

Подарунки

Від туристів в Грузії подарунків особливо не чекають. Немає ніяких правил, за якими вам потрібно було б привезти місцевим кілька презентів. Однак якщо ви їдете на Новий рік до родичів, то завжди непоганою ідеєю буде захопити з собою кілька дрібничок.

Відразу обмовимося, що алкоголь в Грузію везти не варто. Там звикли пити своє, саморобний вино і навряд чи відмовляться від нього навіть на користь Chateau Margaux. А ось частування подарувати можна. Наприклад, в Грузії мало грибів та ікри, так що вони з радістю візьмуть їх в дар від туриста з півночі.

В якості подарунка на Новий рік добре підійде всіляка продукція національних ремесел. Так, розшиті павлопосадскіе хустки, тарілки з гжелью і самовари. Не забувайте і про дітей - їх у Грузії дуже люблять, тому обов'язково оцінять привезену іграшку.

Міста і курорти

Всі міста в Грузії дуже самобутні, тому щоб подивитися все найцікавіше і оцінити місцевий колорит - доведеться взяти великий відпустку і об'їхати всю країну. Втім, на Новий рік туристи найчастіше зупиняються на двох-трьох варіантах зі списку найпопулярніших.

В першу чергу розглядають, звичайно, Тбілісі. Столиця воістину європейського рівня, в якій можна знайти абсолютно все. Знайдуться і маленькі традиційні заклади, і великі клуби. Можна подивитися визначні пам'ятки і насолодитися архітектурної еклектикою з різних століть. Загалом, Тбілісі - вибір номер один для тих, хто не може до кінця визначитися зі своїми побажаннями.

Інший популярний напрямок - Батумі. Зазвичай туди їдуть влітку або ранньої осені, але ніщо не завадить вам і взимку насолодитися видами підмерзлих моря і красивою природою. Не кажучи вже про старому місті, який просто зобов'язаний відвідати кожен чоловік, який захоплюється історією.

За історією також їдуть в Кутаїсі. Це головне місто західної частини Грузії. Там розташовані два з чотирьох грузинських пам'яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - це собор Баграті і Гелатський монастир. Також там знаходиться найбільший єврейський квартал країни з трьома синагогами.

Християнам же обов'язково потрібно побувати в Мцхеті. Це не тільки найдавніше місто Грузії, але і один з найбільших центрів православної культури. Подивитися можна на храм VI століття Джварі і на Шио-Мгвімскій монастир. Крім того, це просто затишний маленьке містечко для зустрічі Нового року.

Погода

Зазвичай на Новий рік погода в Грузії досить м'яка. Біля узбережжя температура зовсім не опускаетcя до нуля, та й в гірських районах не так вже й холодно. У Тбілісі в кінці грудня - початку січня зазвичай близько нуля або невеликий мінус. Опади рідкісні. Так що три светри для прогулянок в новорічну ніч надягати не доведеться.

Куди сходити

Якщо опинитеся в Грузії на Новий рік, то найкращим варіантом буде опинитися вдома у гостинної господині. Але навіть якщо у вас немає родичів або друзів в цій країні, гідну культурну програму розписати все одно вийде.

Перший і найпростіший варіант - прийти на народні гуляння. Вони зазвичай проходять на центральних площах міст. Запальні пісні, танці, салют і багато щасливих облич навколо вам забезпечені.

Якщо ви віддаєте перевагу більш спокійному відпочинку, то можна залишитися на Новий рік в одному з ресторанів Грузії. Багато з них працюють всю ніч з 31 грудня на 1 січня. Особливою популярністю користуються заклади з відкритими терасами. Можна сидячи прямо за своїм столиком спостерігати святковий салют.

Зрештою, відправитися можна по місцевих визначних пам'ятках. Набір залежить від міста, в який ви поїдете. У Тбілісі, наприклад, зазвичай проводять туристів по сірчаним лазнях, площі Мейдан, фортеці Нарікала, собору Собор Святої Трійці, а також запрошують в Мцхету.

Переглядів: 3510

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.