Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17272)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2164)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2098)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1819)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1800)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1801)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1780)

Ванільне морозиво з пармезаном (1745)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1759)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1734)

Закуска із запечених баклажанів (1725)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1702)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1659)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1686)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1657)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1667)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1574)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1569)

Баклажан-кебаб в духовці (1563)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1543)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Сілезький житній хліб на заквасці
Тетяна Хвиль

12:53 08.06.2015

Сілезький житній хліб на заквасці

Главное в жизни — не терять людей, с которыми у вас в голове тараканы одного вида.

Нарешті, я це зробила. Після двох років сумнівів, переживань, обговорень «варто-не варто», страху, я виростила хлібну закваску. І навіть спекла на ній хліб. Після дегустації мого першого хлібу на заквасці, чоловік запитав чи у нас є все для продовження цього експеременту. Його навіть не відлякала ціна на розстоєчну корзинку в 70 євро (вона, правда, відлякала мене), а за годину у мене з’явився камінь для випічки, тобто роблю висновок, що не дарма я це затіяла. Хліб дійсно смачнющий, дуже ароматний з тоненькою шкоринкою. В магазині однозначно такого не купиш. Не знаю чи хтось таке буде робити, але поділюся початком досвіду.

Закваска робиться виключно з борошна та води. Найпростіше почати з житньої закваски, вона не така вибаглива як пшенична. Люди, які печуть хліб багато і часто виходять з таких пропорцій: 100гр.борошна на 100гр.води, а так як годувати її потрібно щодня, така кількість мені не потрібна, то я зменшила пропорції вдвічі.

День перший, 21.00: 50гр. борошна змішала з 50гр.води пластиковою лопаткою в 1,5 літровій банці, суміш нагадала віконну замазку. Закрила нещільно плівкою.

День другий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. В банці нічого не змінилося, пахло борошном.

День третій, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Аромат з банки малоприємний, видно пухирці повітря по всій масі, вона збільшилася в об’ємі.

День четвертий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася, повітряних пухирці теж стало більше, аромат помірно-кислий.

День п’ятий, останній, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася в об’ємі, аромат приємний кисло-хлібний.

Наша закваска готова. Тепер її можна поставити в холодильник і підкормлювати раз в три дні, але в пропорції 25*25, це буде називатися стартер. Її видно першій фотографії, на банці видно, як я ставила помітки по днях.

Тепер про хліб. Сілезький темний житній хліб.

Для закваски:

30гр. житнього стартера

120гр.житнього борошна

120гр.води

Все змішати і залишити при кімнатній температурі на 16 годин, я це робила в 0,5 літровій банці, все виросло якраз на повний об’єм, там на фото можна глянути. Нам знадобиться 200гр, остальне сховаємо в холодильник, я потім покажу кілька рецептів, де її можна використати крім хліба.

Для теста:

• 200 гр. спілої закваски

• 350 гр. води

• 350 гр. пшеничного борошна 1 гатунку

• 150 гр. житнього борошна

• 10 гр. солі

Змішуємо два види борошна, додаємо закваску, воду, сіль. Замішуємо тісто хвилин 10-15, воно буде пружне, але липке. Змазуємо злегка миску олією, викладаємо наше тісто. Я брала каструлю, де є поділки на об’єм, щоб бачити як буде підходити тісто. Для мене було дивно, але тісто підійшло у 2,5 рази. По часу зайняло 2 години. Тісто на заквасці завжди підходить повільніше.

Стіл щедро присипаємо борошно, викладаємо тісто і злегка підмішуємо. Формуємо хліб, так як спеціальних корзин в мене немає, то я в миску поклала рушник, добре присипала борошном, і туда ж тісто. Накрити другим рушником і залишити ще на 2 години.

Духовку розігріваємо до 250С°, ставимо на нижній рівень миску з водою.

Тісто викладаємо на деко, застелене пергаментом, робимо надрізи і ставимо в духовку. Через 10 хвилин виймаємо миску з водою. Так ми зробили в духовці пару, щоб була тоненька шкоринка у хліба. Далі печемо 30-35 хвилин при 200С°.

Виймаємо і даємо охолонути щонайменше 2 години. Тепер можна пробувати, я ще зробила домашнього масла, так це взагалі була бомба.

Трохи займає часу, але повірте – результат не просто вартий, а тисячі разів вартий, я однозначно буду пекти хліб далі, причому не тільки на заквасці.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Тетяна Хвиль

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці


Переглядів: 467


Додайте коментар:

защитный код

Фонд енергоефективності презентував у Рівному нову програму для ОСББФонд енергоефективності презентував у Рівному нову програму для ОСББ (17)
Сьогодні, 9 травня, у Рівному працює дирекція Фонду енергоефективності. Вони завітали до Рівного, щоб представити для голів ОСББ міста нову програму «ГрінДІМ», в якій вони можуть брати участь. А...
На Рівненщині із вікна четвертого поверху випала дитина: 3-річний хлопчик померНа Рівненщині із вікна четвертого поверху випала дитина: 3-річний хлопчик помер (23)
Про подію до поліції повідомили медики....
Продовжуємо спротив: Рівне підтримало новостворену військову частинуПродовжуємо спротив: Рівне підтримало новостворену військову частину (36)
В той час, коли триває агресія російської федерації, по усій країні продовжують створення нових військових частин. Рівненщина не стала виключенням. Так, для безперебійної роботи керівництво частини...
Рівнян просять підтримати проєкт «Куп’янський дрон»Рівнян просять підтримати проєкт «Куп’янський дрон» (38)
На сайті Куп'янської міської ради почала працювати платформа «Куп’янський дрон». Її мета - зібрати й передати Збройним силам України 1000 дронів до кінця 2024 року. Рівнян запрошують долучитися до...
На Рівненщині відзначили 80-річчя битви під ГурбамиНа Рівненщині відзначили 80-річчя битви під Гурбами (51)
Традиційно, на третій день Великодня, урочище Гурби, що на Здолбунівщині, стає місцем паломництва, де збираються люди, щоб вшанувати пам'ять загиблих воїнів...
У Рівному дітям безкоштовно обстежуватимуть родимки та пігментні плямиУ Рівному дітям безкоштовно обстежуватимуть родимки та пігментні плями (35)
З 13 по 24 травня лікарі-дерматовенерологи Рівненської обласної дитячої лікарні Людмила Древецька й Ірина Куба, оглянуть та нададуть консультації з приводу новоутворень шкіри у дітей, зокрема родимок...
У Сарненському районі нетверезий водій збив дитинуУ Сарненському районі нетверезий водій збив дитину (55)
Автопригода сталася четвертого травня близько 21 години у селі Селець...
За образу дружини — ножем у живіт: жителя Рівненського району затрималиЗа образу дружини — ножем у живіт: жителя Рівненського району затримали (56)
Раніше судимий 41-річний мешканець села Радиславка перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Йому загрожує до восьми років позбавлення...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.