Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (24621)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (3985)

Ванільне морозиво з пармезаном (3538)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (3515)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (3338)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (3312)

Закуска із запечених баклажанів (3265)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (3259)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (3240)

Баклажан-кебаб в духовці (3134)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (3178)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (3161)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (3051)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (3097)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (3034)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (2982)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (2938)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (3030)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (2990)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (2872)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Відсьогодні в усіх закладах освіти Рівненщини нове шкільне меню
11:19 10.01.2022

Відсьогодні в усіх закладах освіти Рівненщини нове шкільне меню

Держспоживслужба опублікувала роз’яснення про нові норми харчування, які стали чинними з 1 січня 2022 року

Наразі реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою.

Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв. У ньому зменшено кількість солі, цукру, жирів та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Нагадаємо, на Рівненщині в 408 закладах загальної середньої освіти вже оновлено шкільне меню, а в 98 закладах оновлено обладнання харчоблоків (їдалень).

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;

збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;

зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;

збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;

картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;

салати треба заправляти перед видаванням;

треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;

сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборони на продаж:

у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.

газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.

За повідомленням пресслужби ОДА


Переглядів: 1047


Додайте коментар:

защитный код

Паштет із зеленого горошкуПаштет із зеленого горошку (29)
...
В Рівненському обласному перинатальному центрі відбудеться День відкритих дверейВ Рівненському обласному перинатальному центрі відбудеться День відкритих дверей (30)
У суботу, 12 липня, об 11:00 в Обласному перинатальному центрі (вул. Міцкевича, 30, біля готелю «Мир») відбудеться День відкритих...
Вершкові кекси з полуницеюВершкові кекси з полуницею (56)
...
Понад 200 патронів та гранату вилучили поліцейські у двох громадян на РівненщиніПонад 200 патронів та гранату вилучили поліцейські у двох громадян на Рівненщині (25)
За обома фактами слідчі територіальних підрозділів проводять досудові розслідування за ч.1 ст.263 КК України (незаконне поводження із бойовими...
У Рівному облаштовують безбар’єрний простір біля міської лікарніУ Рівному облаштовують безбар’єрний простір біля міської лікарні (55)
У Рівному облаштовують простір біля центральної міської лікарні в рамках першої черги проєкту «Рух без...
СБУ викрила адміністратора Viber-групи, який зривав мобілізацію на РівненщиніСБУ викрила адміністратора Viber-групи, який зривав мобілізацію на Рівненщині (57)
Служба безпеки викрила на Рівненщині адміністратора Viber-групи, який здійснював інформаційно-підривну діяльність на шкоду ЗСУ та перешкоджав...
На Рівненщині з початку року вже зафіксовано 929 випадків загорянь у природних екосистемахНа Рівненщині з початку року вже зафіксовано 929 випадків загорянь у природних екосистемах (57)
Такі пожежі завдають значної шкоди довкіллю, становлять загрозу для життя та здоров’я людей, тварин, а також можуть спричинити матеріальні...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.