Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16753)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2049)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2027)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1718)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1711)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1698)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1699)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1672)

Ванільне морозиво з пармезаном (1637)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1661)

Закуска із запечених баклажанів (1629)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1628)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1586)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1581)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1600)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1595)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1498)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1476)

Баклажан-кебаб в духовці (1471)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1458)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Бізнес
pH метри і тестер якості масла
18:43 24.10.2021

pH метри і тестер якості масла

Рослинні масла являють собою один з видів широко застосовуваних харчових жирів для виробництва косметичних засобів і біологічно активних добавок до їжі на контрактному виробництві.

Сировиною, яка використовується для виготовлення рослинних олій, є плоди різних олійних культур і насіння зернових культур. У насінні олійних рослин жирні олії можуть накопичуються в таких великих кількостях, що стає можлива переробка насіння в промислових масштабах для отримання масел. До великої групи олійних рослин відносять в основному оброблювані рослини, яких налічується більше 100. У загальносвітовому виробництві для виготовлення рослинних масел використовуються насіння соняшнику, сої, бавовнику, ріпаку, льону, арахісу, кунжуту, гірчиці та ін.використовується так само і м'якоть різних плодових: горіхів, маслин, ліщини, кокосових і олійних пальм. Застосовуються технології використання відходів виробництв харчової промисловості: це зародки насіння кукурудзи, пшениці, вівса та багатьох інших зернових культур. Цінні масла для косметичної промисловості отримують з кісточкових: абрикосів, слив, вишні і т. п.

Поява дефектів і способи їх запобігання.

Згодом в процесі зберігання в рослинних оліях відбуваються процеси, які призводять до істотного зниження їх якісних показників. Про що відбуваються процеси свідчить один з контрольованих показників якості-кислотне число. Глибина цих процесів залежить від багатьох факторів, основними є умови зберігання рослинних масел: температура і відносна вологість повітря, які підтримується в складських приміщеннях, доступ атмосферного кисню, а так само вплив світла. Одним з визначальних значень є вихідна якість масел, які закладаються на зберігання - наявність різних домішок, стан тари і матеріалу з якого вона виготовлена.

При несприятливих і не відповідних умовах зберігання масел, під впливом атмосферного кисню і інтенсивного світлового потоку, при підвищеній температурі зберігання в складських приміщеннях, рослинні масла зазнають різні зміни, які призводять до зниження якісних показників масел і навіть до їх псування, в результаті чого утворюються речовини, які надають на організм людини негативний вплив.

При гідролізі рослинних жирів можливе накопичення проміжних і кінцевих продуктів розпаду. В результаті окислення в жирах відбувається накопичення пероксидів, альдегідів та інших сполук. Визначення цих речовин в продукті говорить про те, що в ньому відбувається глибоке розкладання жиру. В результаті цих процесів-гідролізу і окислення, жири набуває неприємного прогірклий або салістий смак.

Існують речовини, які мають властивості загальмувати процес окислення, наприклад: токоферол (Вітамін Е), з групи ретинолів (вітамін А), а з групи фосфатидів, найбільш ефективний лецитин. Ці речовини називають ще природними антиоксидантами, присутність антиоксидантів в маслах може істотно уповільнити процес окислення.

Кислотне число

Тест якості краще проводити за допомогою професійних приладів - ph метрів фірми Тесто.

Кислотне число - це основний показник якості масел і жирів, так як характеризує ступінь гідролізу ліпідів, оскільки в природних маслах і жирах кількість вільних кислот незначно. Гідроліз протікає в процесі зберігання при доступі кисню і супроводжується окисленням в першу чергу жирних кислот.Чим менше кислотне число, тим менше ймовірність утворення канцерогенів в маслі при невідповідних вимогам умовах зберігання.

Відповідно до НД різні масла мають різне кислотне число.Кислотне число визначається як фізична величина. Воно дорівнює кількості гідроокису калію (вимір в мг), яке необхідно для проведення нейтралізації вільних жирних кислот, а так само супутніх тригліцеридів речовин, які можуть бути нейтралізуються лугом і містяться в 1 грамі рослинного масла.

З чого випливає, чим вище кислотне число, тим більше використано гідроокису калію для нейтралізації.

У фізико-хімічній лабораторії контрактного виробництва КоролевФарм визначення кислотного числа здійснюється за ГОСТ: ГОСТ Р 50457-92 Масла рослинні.

Визначення кислотного числа і кислотності.

Сутність методу визначення кислотного числа. Певну масу рослинного масла розчиняють в розчиннику або в суміші певних розчинників з подальшим титруванням вільних жирних кислот розчином гідроокису.

У конічну колбу поміщають наважку масла, зважену з певною точністю. Після чого в колбу додають нейтралізовану суміш і проводять перемішування до повного розчинення рослинного масла. Далі до суміші додають індикатор, який здатний змінювати фарбування розчину при певних умовах, і швидко проводять титрування розчином гідроокису, при цьому постійно перемішують вміст колби.

Процес титрування виробляють до моменту, поки розчин не поміняє своє фарбування від жовтого або червонуватого до зеленувато-бурого або світло-синього. Для досягнення точності вимірювання проводять кілька разів і за результат приймають середньоарифметичне значення отриманих даних.

Кислотне число розраховується за формулою:

де: 56,1-маса КОН в 1 см. куб. розчину молярної концентрації (КОН - гідроокису калію) = 1 моль/дм. куб (1 Н.), мг, при використанні NaOH - гідроокису натрію; отримують арифметичною операцією - множенням розрахункової маси гідроокису натрію (NaOH) в 1 см. куб. розчину молярної концентрації (NaOH) = 1 моль/дм. куб. (0,1 Н.), що дорівнює 4,0 на 1,4 - відношення молекулярних мас NaOH і КОН.К-позначає відношення фактичної концентрації розчинів гідроокису калію (КОН) або гідроокису натрію (NaOH) до номінальної.V-обсяг гідроокису натрію (NaOH) або розчину гідроокису калію (КОН) молярної концентрації (КОН або NaOH) = 1 моль/дм.куб, витраченого на титрування, см. куб;m - маса навішування.

Роботи проводять з дотримання техніки безпеки, акуратно і обережно.

Для продовження терміну придатності масел і запобігання швидкого окислення в складському комплексі контрактного виробництва КоролевФарм рослинні масла поміщають в ємності, закачані азотом, що перешкоджає контакту з повітрям.

Переглядів: 3952

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.