Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16754)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2050)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2027)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1718)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1711)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1698)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1699)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1672)

Ванільне морозиво з пармезаном (1637)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1661)

Закуска із запечених баклажанів (1629)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1628)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1586)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1581)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1600)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1595)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1498)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1476)

Баклажан-кебаб в духовці (1471)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1458)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Корисні поради
12:52 07.07.2018

Як харчуватися в спеку: 5 важливих правил

Чим харчуватися влітку, не навантажуючи організм?

Від спеки, звичайно спасає кондиціонер. Як і за своїми організмом за кондиціонером потрібно доглядати. До речі профилактика кондиционеров в Киеве. Які продукти, страви та напої допоможуть легше перенести спеку?

Правило № 1. Побільше рідини. У спеку організм посилено втрачає рідину. Тому потрібно вчасно поповнювати її запаси. У цьому допоможуть напої. Найліпше втамовує спрагу звичайна вода або несолодкий зелений чай: у нестерпну спеку рекомендується випивати по 100—200 мл прохолодного напою (18—20С) кожні 40—50 хвилин. Крім того, не нехтуйте першою стравою — наприклад, холодник чи окрошка не тільки освіжить, а й забезпечить організм потрібною рідиною. До речі, на столі в спеку має бути якомога більше рідких страв. Одне «але»: не варто вживати багато рідини людям, які страждають від серцево-судинних захворювань, гіпертонії, ожиріння, й тим, хто має проблеми з нирками.

Правило № 2. Скорочуймо калорійність раціону. Потреба в енергії у спекотну погоду знижується приблизно на 5%, а отже, організму влітку потрібна менш калорійна їжа. Забудьте про жирне м’ясо, торти, млинці, олів’є, вживайте побільше овочів, фруктів та молочних продуктів. Однак це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від жирів.

Правило № 3. Зміщуймо режим харчування. Спекотна погода — справжнє випробування для організму. Ми страждаємо від відсутності апетиту, а поївши — відчуваємо важкість у животі. Щоб допомогти організму нормально функціонувати в умовах екстремальної спеки, можна змістити режим харчування, тобто основні прийоми їжі перенести на прохолодну пору доби. Снідати краще якомога раніше — о 6—7-й годині ранку. Обід — до настання полуденної спеки — об 11—11.30. Вечеря — о 18-й годині. Для тих, хто не може заснути на порожній шлунок, пропонується легке під’їдання о 20—21-й годині. При цьому калорійність добового раціону повинна розподілятися наступним чином: сніданок — 35%; обід — 25%, вечеря — 25%; пізнє перекушування — 15%.

Правило № 4. Сніданок з’їж сам... і вечерю теж. Якщо в холодну пору року сніданок традиційно асоціюється з вуглеводами, які насичують швидкою енергією, то в спеку вуглеводну їжу краще вживати в обід. Овочеві та фруктові салати, гречка й рис, картопля й пісні супи — ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись тяжкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються, утворюючи мінімальну кількість продуктів окиснення (порівняно із жирами та білками), а отже, не потрібно значних витрат рідини (особливо цінної в спеку) для їхнього виведення з організму. М’ясні й рибні страви рекомендується перенести на вечерю і / або сніданок. В умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити. Утамувати голод перед сном допоможуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.

Правило № 5. Більше вітамінів. Разом із потом організм втрачає дорогоцінні вітаміни й мікроелементи (особливо це стосується водорозчинних вітамінів С, B1, В2, B6 і РР). Унаслідок цього ми відчуваємо млявість, послаблюється імунітет, може розвинутися вітамінна недостатність. Щоб цього не сталося, слід їсти в необмежених кількостях свіжі сезонні фрукти, овочі і ягоди (найліпше «рідні», а не заморські), пити свіжовичавлені соки, несолодкі морси, лимонад (не магазинний із газом, а приготований у домашніх умовах) і компоти, трав’яні чаї та квас. І не забуваймо підсолювати їжу трохи більше, ніж звично. До речі: в спеку ми частіше, ніж зазвичай схильні до різних кишкових інфекцій, тому потрібно дуже ретельно мити фрукти, овочі та зелень. Продукти, які швидко псуються, зберігати в холодильнику. Не купувати кондитерські вироби із кремом.

Переглядів: 0

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.