Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16754)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2050)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2027)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1718)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1711)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1698)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1699)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1672)

Ванільне морозиво з пармезаном (1637)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1661)

Закуска із запечених баклажанів (1629)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1628)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1586)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1581)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1600)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1595)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1498)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1476)

Баклажан-кебаб в духовці (1471)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1458)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Спорт
Спорт-джерело здоров
20:40 28.04.2021

Спорт-джерело здоров'я і молодості

Лікарі, які проводять багато досліджень в пошуках найефективнішого способу підтримки гарного самопочуття у віці після 40 років і більше, прийшли до висновку, що чарівним джерелом молодості є рухливість.

Фізичні вправи унікальним чином впливають на всі фізіологічні процеси, що відбуваються в організмі людини, від зміцнення кісток до профілактики розвитку інфаркту, інсульту, ракових захворювань.

Малорухливий спосіб життя, навпаки, надає руйнівний вплив на здоров'я людини. Автор книги " фітнес після 40: в прекрасній формі в будь-якому віці», хірург-ортопед і фахівець з лікування захворювань опорно-рухової системи Вонда Райт стверджує, що люди, які не займаються спортом, виглядають старше свого фактичного віку і відчувають себе відповідно.

Як каже марафонец Сподин Игорь Юрьевич, людина, незалежно від віку або рівня спортивної підготовки, створений для руху, тому ніколи не пізно стати активніше. Основна ідея фітнесу після 40-це всебічний розвиток, що складається з чотирьох найважливіших компонентів: тренування гнучкості, аеробні вправи, силові вправи, поліпшення рівноваги.

З віком організм, безумовно, змінюється через природу старіння. Але багато змін, які традиційно пов'язують зі старінням, — це в меншій мірі результат біологічних процесів, а в більшій — наслідок способу життя.

Вонда Райт висловлює думку, що після 40 років починається найважливіше десятиліття, яке визначає, якими будуть наступні 30 років життя, коли активізуються біологічні процеси:

"Старіння зовсім не має на увазі різкого і безповоротного переходу від активності до немічності. Насправді це розхожа думка-міф. Роки не прирікають вас на безсилля. А енергійність, радість від життя і активність цілком можна зберегти надовго.

Недавнє велике і тривале дослідження показало, що навіть мінімальна фізична активність населення знижує смертність і ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Вчені з Нового Орлеана опублікували в журналі Journal of the American College of Cardiology дані про те, що заняття бігом підтюпцем лише за 30-60 хвилин на тиждень знижують ризик ранньої смерті на 30%, а ризик смерті від інфаркту або інсульту — на 45%.

Тобто не обов'язково бути марафонцем, щоб в значній мірі зберегти здоров'я. Зовсім не обов'язково! На генетичному рівні ви запрограмовані на рух. А активність підтримує роботу генів, в яких зашифровані здоров'я, рухливість, міцність м'язів і кісток. Якщо ж ви сидите без діла, організм вирішує, що ви чекаєте кінця зими, і переводить обмін речовин в режим «сплячки» ».

Як же спорт допомагає зберегти молодість і здоров'я?

Ми склали ТОП 10 причин, чому людині важливо займатися спортом після 40 років:

1. Поліпшення роботи серцево-судинної системи.

З віком всі показники роботи серця погіршуються. До них відносяться: максимальний пульс, скоротність серцевого м'яза (здатність волокон серцевого м'яза до скорочення) і кількість крові, яке серце поставляє організму за одне скорочення (систолічний обсяг).

Крім того, артерії — кровоносні судини, які постачають збагачену киснем кров з серця в Інші частини тіла, тверднуть і звужуються. Через це серцю стає складніше перекачувати кров, воно починає працювати старанніше, в результаті чого зростає тиск.

Але за допомогою вправ, контролю за тиском, дієти (відсутність жирної їжі) і усунення стресових факторів можна захистити себе від багатьох змін в роботі серця або звести їх до мінімуму.

При заняттях спортом серце працює набагато активніше, збільшується обсяг крові, який викидає серце при кожному ударі, і сумарний обсяг крові, що йде з серця. У свою чергу, від цього збільшується кількість кисню, що надходить в м'язи і внутрішні органи. Крім того, фізичні вправи знижують потребу серцевого м'яза в кисні: вона починає ефективніше користуватися киснем.

Також завдяки збільшенню обсягу кровотоку, підтримується еластичність артерій. Це сприяє зниженню тиску.

Для тренування серцево-судинної системи ефективними є аеробні вправи, тобто вправи, в яких бере участь кисень. Іншими словами, це тренування на витривалість.

Показниками хорошої роботи серцево-судинної системи є:

- відсутність скарг на підвищення тиску при звичайному способі життя;

- невисокий пульс в стані спокою (приблизно 70 -80 уд / хв, допустимо менше);

- можливість тренуватися при високому пульсі під час фізичних навантажень. Як правило, в 20-річному віці при спортивному способі життя максимальний пульс при навантаженнях становить 180-200 уд./хв. у віці від 40 років нормою максимального пульсу буде 160 уд./хв. При поганій тренованості організму, а також з віком максимальний пульс, при якому людина добре себе почуває під час заняття спортом, зменшується.

Вчені з'ясували, що максимальний пульс найточніше визначається за такою формулою: 211 - (0,64 × вік). Ця формула дає стандартне відхилення + / - 10 уд./хв.

Щоб вірно визначити відповідний для вас рівень інтенсивності тренувань, фахівці рекомендують підрахувати свій максимальний пульс, а потім знайти 85% від цього числа.

2. Поліпшення роботи дихальної системи.

Кожен спортсмен починає задихатися, коли швидко біжить. Швидкість, з якою настає цей момент, є показником рівня фізичної підготовки.

З роками на дихання потрібно все більше і більше енергії. Все тому, що обсяг повітря, який можуть утримати легені, кожні десять років зменшується приблизно на 250 мл.За період з 20 до 70 років життєва ємність легенів зменшується приблизно на 40%.

Крім того, зменшуються еластичність легеневої тканини, число легеневих капілярів, і погіршується якість Кисневого обміну. В результаті легкі стають "жорсткіше", гірше утримують повітря і видаляють з організму вуглекислий газ.

Але заняття спортом стимулюють роботу дихальної системи, зберігають еластичність легенів і збільшують їх обсяг. У міру адаптації до фізичного навантаження, у людини поліпшується дихання і, відповідно, тренованість організму.

Для тренування дихальної системи ефективними є аеробні вправи.

3. Збереження сили, витривалості і рухливості м'язів.

При відсутності занять спортом з роками в м'язах і сухожиллях відбуваються серйозні зміни: втрата м'язової маси, збільшення внутрішньом'язової жирової тканини, затвердіння м'язів. Цей процес починається приблизно з 50 років і призводить до втрати сили, витривалості і рухливості. Крім того, жорсткі м'язи частіше травмуються.

Але регулярна фізична активність, навіть в літньому віці, сприяє зростанню м'язової маси і збереженню здорових, сильних, еластичних м'язів. Вони, в свою чергу, зміцнюють весь організм, запобігають падінню і зменшують травматизм.

Для тренування м'язів найбільш ефективними є силові вправи з власною вагою.

4. Розвиток гнучкості.

М'язи і сухожилля з кожним роком втрачають пружність і еластичність, навіть у дітей вони можуть бути занадто жорсткими, що призводить до травм. Після 40 років скутість тіла посилюється, а ризик отримання травм зростає.Гнучкість-це здатність м'язи розтягуватися і давати суглобам можливість рухатися вільно. Завдяки їй можна уникнути травм, швидше відновитися після них. У розслабленому стані м'язи і сухожилля, що прикріплюють їх до кісток, «зморщені». Якщо м'язи і сухожилля знаходяться в такому стані постійно, суглобам стає складніше рухатися вільно, через що у людини змінюються хода, постава. Більш того: затиснуті м'язи і сухожилля дуже крихкі. Один ривок і вони рвуться.

Для збереження еластичності тканин дуже важливо регулярно виконувати вправи на розтяжку. Вони прискорюють роботу м'язів, оскільки тренують рефлекс на розтягнення, зменшують ризик отримання травм, знімають болі в м'язах і суглобах, запобігають розвитку захворювань опорно-рухового апарату.

5. Зміцнення кісток.

Кость-Активний орган, який протягом усього життя постійно змінюється. Кістки заживають без шрамів і вміють змінювати форму в залежності від навантаження, якої піддаються. Коли навантаження на кістки сильна, вони зміцнюються. А коли серйозного навантаження немає, слабшають. Але з віком кістки втрачають міцність, стають крихкими, часто ламаються, якщо їх не зміцнювати.

Дослідження літніх людей-спортсменів, що проводяться хірургом-ортопедом Вондою Райт, показали, що виконання вправ з ударним навантаженням таких, як біг і стрибки, — вкрай корисно для зміцнення кісток. Також фізичні вправи перешкоджають розвитку остеопорозу.

6. Тренування координації рухів.

Автор книги "Фітнес після 40: в прекрасній формі в будь-якому віці" ділиться спостереженнями про те, що людям після 25 років без фізичної підготовки утримати рівновагу стає все важче і, що кожна третя людина у віці за 65 років падає при виконанні звичайних, повсякденних справ. Падіння в літньому віці часто закінчуються переломами зап'ястя і шийки стегна, що небезпечно для життя.

Для того, щоб просто стояти прямо, нам потрібна спільна робота багатьох систем. Для збереження рівноваги потрібні очі, вуха (вестибулярний апарат) і робота периферичної нервової системи (зокрема, шкірних рецепторів тиску і дотику), а також нервово-м'язові зв'язки (між мозком і м'язами, сухожиллями, зв'язками, суглобами). За допомогою цих сигналів мозок визначає положення кінцівок в просторі (пропріоцепція), а також швидкість і напрямок їх руху.

З роками ці системи починають працювати гірше, через що порушується рівновага. Мозок невірно визначає положення тіла і кінцівок через те, що сигнали стають неточними. Зір і тактильні відчуття слабшають, і тоді стійкість нам забезпечують м'язи ніг. Вони беруть участь в цьому процесі дуже активно, тому їх важливо зміцнювати.

Погіршення рівноваги також спостерігається у людей з ушкодженнями зв'язок або захворюваннями опорно-рухового апарату.

Але координацію рухів можна натренувати, якщо щодня приділяти цьому увагу. Існує величезна кількість гімнастичних вправ, в тому числі на снарядах, які дуже ефективно впливають на розвиток вестибулярного апарату, балансу, спритності. Але в сукупності з тренуванням координації дуже важливо зміцнювати всі групи м'язів.

Вонда Райт наводить дослідження, за результатами яких з'ясувалося, що Програми зміцнення м'язів і відновлення рівноваги можуть зменшити ризик падінь на 45%.

Далі лікар пропонує читачам пройти легкий тест, який визначить рівень підготовки їх вестибулярного апарату.

Тест

1. Встаньте поруч із твердою поверхнею, такою як стіл або спинка стільця.

2. Тримайте руки над цією опорою на випадок, якщо вона знадобиться.

3. Закрийте очі і підніміть одну ногу.

4. Зберігайте рівновагу, стоячи на одній нозі.

5. Вголос вважайте кількість секунд, які вдалося простояти.

Чим швидше ви "впали", тим ви "старше" з "вестибулярної" точки зору. Якщо ви простояли більше 22 секунд, то у вас рівновагу як у 20-річного, якщо 15 секунд — як у 30-річного; 7,2 секунди — як у 40-річного; 3,7 секунди — як у 50-річного; а якщо ви відразу ж звалилися, з точки зору балансу вам 60 років.

Якщо у вас хороша фізична форма, то і рівновага краще, ніж у малорухливих людей, нехай навіть вони і молодше.

7. Зміцнення імунітету.

Спорт є активатором неспецифічного імунітету, якщо навантаження не є надмірними для людини. Помірна рухова активність позитивно позначається на функціональному стані дихальної системи, периферичного кровообігу, слизових оболонок респіраторної системи.

Заняття спортом позитивно відбиваються на місцевому імунітеті слизового епітелію дихальних шляхів. Поліпшується здатність миготливого епітелію до самоочищення, виведенню слизового секрету з бронхів, перешкоджає попаданню інфекції в нижні дихальні шляхи.

Збільшення кровообігу, підвищення пульсового тиску при адекватному фізичному навантаженні активізує NK-клітини, підвищує число макрофагів, що відповідають за неспецифічний імунітет. Тому ймовірність захворіти респіраторною інфекцією при систематичних помірних заняттях спортом знижується.

Місцевий клітинний, гуморальний імунітет вдається підвищити за допомогою помірних занять спортом у людей всіх вікових категорій, навіть при хронічних захворюваннях легенів (хронічний бронхіт, бронхіальна астма). При заняттях спортом в організмі збільшується швидкість кровотоку, лімфодренажу, що прискорює швидкість імунних реакцій.

8. Профілактика розвитку серйозних захворювань.

- Зниження ризику діабету. Фізичні вправи покращують реакцію організму на інсулін і зменшують ризик розвитку діабету на 30-40%. Крім того, для діабетиків вправи знижують ризик смерті через серцевих захворювань на 40-50%.

- Зниження рівня холестерину. Фізичні вправи підвищують в крові рівень "хорошого холестерину", який чистить кровоносні судини. У той же час тренування знижують рівень «поганого холестерину» і тригліцеридів (небезпечних жирів), не даючи шкідливим речовинам прилипати до стінок судин. Крім того, вправи підсилюють ефект низкожировой дієти.

- Зниження ризику розвитку раку. Фізична активність знижує ризик розвитку раку на 40-60%.

9. Поліпшення роботи мозку.

Після 40 років мозок кожне десятиліття зменшується на 5%, а після 70 років цей процес прискорюється, проте фізична активність здатна його призупинити.

При заняттях спортом відбувається посилення кровопостачання головного мозку, і поліпшується розумова активність.

Регулярні тренування стимулюють ріст капілярів в серці і в мозку, забезпечуючи стійкий приплив кисню, глюкози і гормонів, необхідних для його харчування. Крім того, при виконанні фізичних вправ виділяється адреналін, він приводить людину в стан фізичного та інтелектуального тонусу, покращує концентрацію уваги. Також при фізичній активності виділяється серотонін, який заспокоює мозок. Обидва ці фактори полегшують засвоєння нової інформації.

Постійний рух живить мозок ще й тому, що активізує вивільнення нейротрофінів, що відповідають за утворення і відновлення нейронів.

10. Зняття стресу.

Спорт-це відмінний антидепресант. Після напруженого дня фізичні вправи допомагають морально розслабитися, покращують настрій.

Активні любителі спорту набагато рідше страждають депресією, ніж малорухливі люди, у них більше впевненості в собі і самооцінка. Також спортсмени мають хорошу стресостійкість.

Причина в тому, що інтенсивне тренування забезпечує потужний викид різних гормонів, що впливають на самопочуття і настрій людини:

- ендорфіни піднімають настрій;

- адреналін допомагає мозку зосередитися;

- дофамін і серотонін заспокоюють мозок, знижують тривожність і дарують умиротворення;

- ендоканабіноїди пригнічують стрес, біль і тривогу.

Але при відсутності занять спортом, дані процеси в організмі не відбуваються.

Який вид спорту найбільш підходящий для занять після 40 років?

Головне правило занять після 40 років - всебічний розвиток, що складається з тренування сили, витривалості, координації, гнучкості. Також дуже важливо грамотно підбирати і поєднувати дані вправи, вибирати комфортне навантаження.

Розвиваюча гімнастика - самий органічний вид спорту, який відповідає всім цим вимогам.

На тренуваннях є можливість підбирати ефективні вправи для людей будь-якого віку і рівня підготовки, чергувати вправи на силу, витривалість, координацію, гнучкість, виконувати їх з використанням різноманітного обладнання і в безпечних умовах гімнастичного залу.

Переглядів: 4238

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.