Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16998)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2110)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2061)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1765)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1757)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1745)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1736)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1718)

Ванільне морозиво з пармезаном (1685)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1692)

Закуска із запечених баклажанів (1673)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1665)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1617)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1618)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1638)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1625)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1535)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1524)

Баклажан-кебаб в духовці (1509)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1498)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Корисні поради
Правильне вино для твого весілля
15:48 21.10.2020

Правильне вино для твого весілля

Яке ж весілля без вина? Навіть найскромніше торжество може прикрасити хороша пляшечка шампанського або улюбленого вина. Ну а що ж робити, якщо на свято молодят запрошені всі рідні та друзі з різними уподобаннями і смаками? Яке вино краще вибрати, щоб всі залишилися задоволені. На це питання спробую відповісти, давши кілька порад, як підібрати відповідні вина для вашого весілля.

Усе починається з шампанського

Найголовніший напій на весіллі - це шампанське https://winelibrary.com.ua/vino/. Воно створює святкову атмосферу і піднімає настрій. Головне, щоб шампанське було добре охолоджене. Для цього своєчасно варто подбати про охолоджуючих контейнерах з льодом, які можна покласти в багажник машини. І обов'язково заздалегідь передбачте, щоб до столу вино подавалося добре охолодженим. На жаль, часто про це згадують, коли вино вже розлито по келихах. Пам'ятайте, краще нехай воно буде занадто холодним і зігріється в келиху, ніж навпаки. Його головна роль-освіжати і втамовувати спрагу. Недостатньо холодне шампанське може стати просто неприємним, в якому будуть відчуватися алкоголь і різка кислотність. Однак морозильна камера також згубна для будь-якого вина!

Не завжди справжнє шампанське доречно, так як не всі запрошені готові оцінити ваш щедрий вибір, тому можна підібрати альтернативний варіант у вигляді ігристих вин: іспанську Cava, італійську Franciacorta або французький Crémant. Всі ці ігристі вина виробляються за методом, ідентичним, як це роблять в Шампані, це дуже якісні вина і, що важливо, більш демократичні за ціною. Не варто забувати і про Prosecco. Якщо вам до душі його легкий і ненав'язливий стиль, то це італійське ігристе вино також може стати прекрасним напоєм на вашому весіллі. В такому випадку я б все-таки порадила вибирати Spumante, тобто ігристе, тому що Prosecco Frizzante буде менш ігристим, і бульбашки такого вина дуже швидко пропадають в келиху.

Що стосується вибору шампанського/ігристого вина, то можна порадити наступне.

Як аперитиву до легких закусок рекомендується шампанське невинтажное (тобто без вказівки року врожаю). Таке шампанське вважається базовим в лінійці виробника, і за ціною воно буде найдоступнішим.

З роллю welcome-drink, тобто напою, з яким зустрічають гостей, крім шампанського, відмінно справляються ігристі вина, про які вже було згадано раніше. Можна також приготувати коктейлі на основі ігристих вин. Найпопулярніші-Bellini, Kir Royal, Spritz та інші.

У спекотні літні місяці гостям, особливо дамам, сподобається пунш, який можна приготувати з ігристого вина, ягідного компоту і свіжих ягід з льодом.

Подбайте про те, щоб запропоновані ігристі вина були різного смаку, напевно серед гостей будуть цінителі як сухих (brut), так і напівсолодких вин. Існує сім типів шампанського, що розрізняються за рівнем солодощі:

  • brut nature: менше 3 г/л цукру;
  • extra brut: 3-6 г/л цукру;
  • brut: 5-15 г/л цукру;
  • extra sec (extra dry): 12-20 г/л цукру;
  • sec (dry): 17-35 г/л цукру;
  • demi-sec (semi-dry): 33-50 г/л цукру;
  • doux: понад 50 г/л цукру.

Поради щодо вибору вина

До столу вибирайте сухі вина, вони краще поєднуються з їжею. Однак вина з високою кислотністю також потрапляють в зону ризику і можуть бути складними для публіки. Тому рекомендую вибирати напої з більш жаркого клімату, вони будуть дуже фруктовими, приємними і ненав'язливими. Вина з Лангедока, Провансу, Пулії, Сицилії сучасні і легко сприймаються людьми різного віку. Це буде прийнятний варіант як для цінителів, так і для людей, тільки початківців знайомитися з цим напоєм. Дуже вишукані вина можуть відвернути гостей від торжества або, навпаки, залишаться непоміченими.

Пам'ятайте, що серед запрошених завжди знайдуться любителі чого-небудь солоденького. Не забудьте припасти пляшечку-другу солодкого або десертного вина для улюбленої мами, бабусі або тітки, вони вам будуть вдячні за підвищену увагу.

Крім ігристих і шампанських, охолодити до подачі треба також білі і рожеві вина. Однак і червоні вино не повинно бути занадто теплим. Заздалегідь передбачте, де будуть охолоджуватися напої, і подумайте про відерцях з льодом для їх подачі. Вино довше залишиться прохолодним, якщо в відерця з льодом налити холодної води. Нижче наведена таблиця рекомендованої температури подачі різних вин.

Шампанські/ігристі вина: 4-7 ° C

Легкі білі вина: 8-10 ° ;C

Рожеві вина: 8-10 ° C

Насичені білі вина: 10-12 ° C

Десертні вина: 10-12 ° C

Легкі червоні: 14-16 ° C

Насичені червоні: 16-18 ° C

як все підрахувати

Правильно поєднувати вина зі стравами вам може допомогти професійний сомельє, фахівець, який не тільки порадить, яке вино краще підійде для обраного меню, але і простежить, щоб воно було подано в правильних келихах, при правильній температурі і вчасно. Якщо ви вирішили самі виконати цю роль і заздалегідь хочете все продумати, то будьте готові до того, що саме вино вимагає великої уваги і підготовки, якщо ви хочете, щоб все було зроблено найкращим чином.

Вино на весіллі може бути не єдиним напоєм. На жаль, не існує точної формули, що дозволяє розрахувати, скільки вина може знадобитися для вашого торжества, але приблизний підрахунок можна зробити. Для цього варто врахувати ряд моментів.

  • Чи будуть на столі присутні інші алкогольні напої. Це знижує кількість необхідного вина.
  • Можливо, багато гостей віддадуть перевагу шампанське або ігристе і під час вечері, так як це універсальний напій до столу з різноманітними стравами.
  • Важливо враховувати, як будуть подаватися страви: у вигляді фуршету або це буде традиційний банкет за столом, як довго буде проходити торжество.
  • Основний фактор, що впливає на вибір вина, - це меню, яке ви замовляєте на вечерю. Якщо ви припускаєте фуршетний стіл з закусками, то вина повинні бути універсальними і легкими. Якщо ви замовляєте гаряче, заздалегідь продумайте, яке вино краще підійде до цієї страви. Якщо гостям будуть запропоновані страви на вибір, то, відповідно, треба подбати про декілька видів вин, що поєднуються з кожним із запропонованих страв.
  • Не зупиняйтеся тільки на двох альтернативах: червоному або білому. Нехай у ваших гостей буде можливість вибрати.
  • Пора року і погода також впливають на переваги гостей: в спекотний літній день краще буде питися біле і ігристе, а в більш прохолодний час - червоне вино.
  • Для того щоб розрахувати, яка кількість вина вам знадобиться для зустрічі гостей, необхідно враховувати, скільки напою міститься в одній пляшці або келиху.

Наведу один приклад, як розрахувати вино на весілля з 30 дорослих гостей. Так як хтось обов'язково не буде пити вино і віддасть перевагу інший напій, а хтось, навпаки, вип'є кілька келихів, тому на одного дорослого запрошеного можна вважати по 4 келихи вина, що становить 600 л вина + шампанське.

  • 30 х 240 мл (по 2 келихи) шампанського у РАГСу або церкви, разом - 10-12 пляшок.
  • 4-6 пляшок вина молодятам в дорогу на випадок непередбаченого викупу або зупинки по дорозі до місця торжества. Якщо зупинок плануєте зробити кілька, то вважайте по келиху на кожного гостя.
  • 30 х 240 мл шампанського або напою для welcome-drink, разом - 10-12 пляшок.
  • до вечері для 30 запрошених, які, припустимо, будуть пити тільки вино (з розрахунку 4 келихи на персону), знадобиться по 600 мл на людину, разом - 24 пляшки.

Таким чином, виходить, що на 30 гостей із запасом може знадобитися 24-30 пляшок ігристого/шампанського і 24 пляшки вина.

Якщо гості залишаються ночувати і для них передбачений спільний сніданок, то легке охолоджене шампанське зможе продовжити святковий настрій і на наступний день.

Даний приклад дуже приблизний. Завжди треба враховувати особисті переваги та побажання гостей. Важливо пам'ятати, що вино на весіллях п'ється легко, але це все-таки алкогольний напій, і перестаратися теж не варто. При своїх розрахунках завжди беріть вина трохи з запасом. Навіть якщо воно залишиться, ви зможете ще після весілля покликати своїх гостей на келишок вина для спільного перегляду весільних фотографій і відео.

Ідеї для торжества

Крім того, що вино подається до столу, воно може також стати об'єктом розваги. Наприклад, можна організувати сліпу дегустацію для гостей або окремо передбачити дегустаційний столик, де гості зможуть продегустувати і вибрати вина на різний смак. Звичайно, в такому випадку необхідно подбати про професіонала або сомельє, який зміг би щось підказати і розповісти при виборі вина.

Часто також вино використовують як приз або подарунок на весіллі. Для дрібного заохочення за участь в конкурсі або змаганнях можна використовувати маленькі пляшечки.

Якщо ви хочете здивувати гостей, то можна скласти окрему винну карту з декількох вин з різних країн і сортів, яка може подаватися разом з меню або просто перебувати на столі.

Пляшка або ящик вина може бути також хорошим подарунком для молодят. Наприклад, можна знайти якесь ексклюзивне вино з роком врожаю, коли молода пара познайомилися один з одним. Для такого подарунка вибирати вино треба з великим потенціалом зберігання, щоб його можна було залишити і відкрити через якийсь час. Обов'язково поцікавтеся у фахівця, як довго можна зберігати таке вино.

Багато молодих пар на пам'ять залишають пробки від шампанського або вина, яке подавалося на весіллі. Такий маленький сувенір зможе нагадати про прекрасні моменти вашого неповторного торжества.

Переглядів: 3562

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.