Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17113)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2135)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2078)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1786)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1778)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1771)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1755)

Ванільне морозиво з пармезаном (1709)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1735)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1708)

Закуска із запечених баклажанів (1696)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1682)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1636)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1635)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1658)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1642)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1553)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1545)

Баклажан-кебаб в духовці (1534)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1519)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Бізнес
Як зварити пиво без обладнання
16:10 09.10.2020

Як зварити пиво без обладнання

Всі, хто пробували хороше домашнє пиво погодяться, що смак і аромат такого напою помітно відрізняється від промислового. У домашнього пива більш насичений і щільний смак, густа біла піна і виразно визначається на смак відсутність консервантів. У цій статті ми розповімо про найпростішому і доступному рецепті домашнього пива з натуральних інгредієнтів: хмелю, солоду, води і дріжджів без застосування спеціального обладнання https://tabaccosvit.com.ua/catalog/mashinki-dlja-sigaret/.

Для варіння найпершого свого пива досить найпростіших пристосувань які вже є на вашій кухні: велика каструля для варіння, велика пластикова ємність для бродіння, пластикові пляшки для розливу і точний термометр.

Єдине що доведеться купити — https://mirbeer.com.ua/ru/це хміль, солод і пивні дріжджі. Тут економити не потрібно, краще купити найякісніші інгредієнти з доступних. Особливу увагу варто приділити вибору дріжджів, оскільки якість і смак вашого пива багато в чому буде залежати саме від штаму дріжджів.

Необхідні інгредієнти:

  • вода
  • ячмінний солод подрібнений
  • хмелю
  • пивні дріжджі
  • цукор (краще фруктоза або декстроза)

Необхідне обладнання:

  • каструля на 30 літрів або більше (з нержавійки або емальована)
  • бродильна ємність (з харчового пластику)
  • термометр максимально доступної точності
  • пластикові пляшки для розливу
  • шланг силіконовий або переливний сифон
  • великий таз або ванна з холодною водою
  • великий мішечок з щільної тканини (можна взяти стару наволочку)
  • Йод

Перший етап-підготовчий

На першому етапі потрібно провести підготовчі роботи. Почнемо з головного-стерилізації всіх ємностей, інструментів, поверхонь. На відміну від самогоноваріння, де стерильність не обов'язкова, при варінні пива потрібно строго стежити за тим, щоб пивне сусло не заразилося патогенними мікроорганізмами і не прокисло.

Йод. Для стерилізації використовується водний розчин йоду. Купіть в аптеці пляшечку йоду 10 мл і вилийте весь йод в 25 літрів води кімнатної температури. Якщо вода буде гарячою, йод втратить свої дезінфікуючі властивості. Посуд потрібно не просто обполоснути дезінфікуючим розчином, а залити розчин в усі ємності, закрити кришкою, потримати 30-40 хвилин, періодично струшуючи ємність. Всі дрібні інструменти (ложки, кухарки, лопатки-мішалки і т.д. потрібно залити йодним розчином на одну годину. Після обробки розчином посуд і інструменти не потрібно обполіскувати. Ніякої шкоди ні для пива, ні для людини розчин не несе. Процедуру дезінфекції потрібно повторювати на всіх етапах варіння пива. Полінуйтеся це зробити-загубити пиво.

Вода. З поганої води хороше пиво зварити не вийде. Потрібна максимально якісна вода, бутильована, Джерельна, артезіанська, профільтрована. Відрізнити хорошу воду від поганої досить просто. У хорошої води немає сторонніх запахів, у неї нейтральний або солодкуватий смак, після кип'ятіння цієї води на дні чайника не утворюється осад. Загляньте зараз в свій чайник - якщо дно у нього чисте і блискуче. у вас хороша вода. Якщо покрито накипом, у вашій воді багато солей жорсткості, які погано вплинуть на пиво. Що робити тим, у кого хорошої води під рукою немає? Беремо ту, що є, кип'ятимо 10-15 хвилин і відстоюємо добу. Потім акуратно зливаємо її з випав осаду.

Дріжджі. Пивні дріжджі купуємо найкращі з наявних. За 30 хвилин перед внесенням їх в сусло дріжджі потрібно активізувати, заливши їх теплою підсолодженою водою. Робити це потрібно в точній відповідності з рекомендаціями виробника, зазначеними на упаковці.

Солод. Купуємо вже подрібненим або подрібнюємо в магазині. Послуга помелу солоду є практично скрізь, де його продають.

Другий етап-затирання солоду

Коли ми простерилізували і висушили посуд, можна приступати до затирання солоду. Так називається процес запарювання подрібненого солоду гарячою водою.

У каструлю наливаємо 25 літрів води і нагріваємо до 70°С.пересипаємо 4 кг солоду в тканинній мішечок, опускаємо в воду, накриваємо кришкою і варимо 1,5 години не дозволяючи температурі води підніматися вище 72°С або опуститися нижче 65°С. такий суворий контроль температури потрібен для того, щоб крохмаль, що міститься в солоді повністю розщепився на мальтозу і декстрини. Якщо ви хочете щоб пиво вийшло міцніше, утримуйте температуру на позначці 65°С. якщо любите щоб пиво було щільніше, а смак більш насиченим, дотримуйтеся діапазону 70-72°с.піну в процесі варіння потрібно знімати.

Через 1,5 години такої варіння солоду можна зробити йодну пробу на предмет залишкових слідів крохмалю в суслі. Дві-три чайні ложки сусла капніть в білу керамічну тарілку або чашку і додайте 3-4 краплі йоду. Якщо сусло посиніло, значить в ньому ще досить багато крохмалю. Продовжуємо варити його ще 15-20 хвилин і повторюємо йодний тест. Якщо ж йод не поміняв колір сусла, значить сусло готове. Можна обійтися без йодного тесту, якщо збільшити час варіння до 2 годин. Від цього пиво гірше не стане.

Проваривши сусло належний час, потрібно нагріти ємність до 80°С і поварити 5 хвилин, щоб убити всі живі ферменти. Після цього мішечок з солодом з сусла потрібно витягнути, і влити в нього 2 літри кип'яченої води з температурою 80°С, щоб вимити залишки корисних речовин. Отримані після промивання 2 літри води додамо в сусло.

Третій етап-охмелення сусла

Доводимо сусло до кипіння і засипаємо в каструлю 15 грам хмелю. Кип'ятимо 30 хвилин і додаємо ще 15 грам хмелю, а через 40 хвилин кипіння ще 15 грам. Після додавання останньої порції хмелю сусло потрібно прокип'ятити ще 20 хвилин. До цього моменту в нашому суслі буде плавати розварився хміль і грудочки згорнувся білка. Профільтровиваем гаряче сусло через тканинної мішечок, який ми до цього часу звільнили від залишків солоду і промили.

Четвертий етап-охолодження сусла

Бродильна ємність 32 л

Цей етап дуже простий, але не менш важливий, ніж попередні. Потрібно якомога швидше охолодити сусло до 27-26°с.робити це потрібно опустивши каструлю з суслом в крижану воду. Щоб вода при цьому не нагрівалася можна додати в неї шматків льоду або будь-яких інших заморожених предметів з морозилки вашого холодильника. Наприклад, можна заздалегідь заморозити кілька пластикових пляшок з водою.

Для чого потрібно швидке охолодження? Справа в тому, що готове сусло являє собою дуже смачне і привабливе ласощі для будь-яких дріжджових грибків і бактерій. Якщо охолоджувати сусло занадто довго, ці небажані мікроорганізми, присутні в навколишньому повітрі, із задоволенням почнуть розмножуватися в вашому суслі, ще до того, як ви внесете пивні дріжджі. Чи зможуть ваші дріжджі перемогти ці грибки чи ні-справа випадку. Якщо не зможуть, сусло прокисне.

Охолоджене до потрібної температури сусло переливають в бродильну ємність. Тепер можна вносити дріжджі.

П'ятий етап-внесення дріжджів і зброджування

Починаючи з цього етапу слід дотримуватися найсуворіший режим стерильності. Все що буде контактувати з суслом має бути продезінфіковано. Перед заливкою сусла в бродильну ємність потрібно залити в неї трохи йодного розчину, закрити і витримати мінімум 30 хвилин періодично струшуючи. Всі дрібні інструменти повинні весь час бути занурені в йодний розчин. Дістали з розчину ложку, завадили нею сусло, обполоснули під краном і знову опустили в розчин. І навіть при такому режимі трапляється, що пиво заражається і прокисає. Нехтуючи дезінфекцією шансів уберегти пиво від зараження практично немає.

Дріжджі перед внесенням в сусло повинні бути активізовані. У кожного штаму дріжджів свої особливості. Тому, універсальної інструкції для всіх пивних дріжджів не існує. У кожного штаму свої вимоги до температури, концентрації цукру і т. д. дотримуйтесь інструкції виробника, надрукованої на упаковці з дріжджами як при активізації дріжджів, так і при внесенні їх в сусло. Якщо внести дріжджі в сусло в сухому вигляді, їм буде потрібно більше часу щоб прокинутися і почати працювати. Цією паузою можуть скористатися шкідливі грибки або бактерії.

Після внесення дріжджів в сусло, потрібно щільно закрити бродильну ємність, встановити гідрозатвор (в гідрозатвор замість води заливаємо наш дезінфікуючий розчин) і створити рекомендовані виробником дріжджів температурні умови. Якщо використовувалися дріжджі верхового бродіння, ємність можна встановити в приміщенні зі звичайною кімнатною температурою 18-22°С. дріжджам низового бродіння потрібно більш низька температура від 5 до 15°С.

Активне бродіння починається через 6-12 годин. Якщо після цього часу гідрозатвор не подає ознак життя, потрібно якомога швидше внести інші дріжджі, так як перші не впоралися із завданням (були неякісні або ви вбили їх занадто високою температурою). Тривалість активної фази бродіння триває 2-3 дні. На третій-четвертий день Інтенсивність виходу вуглекислого газу через гідрозатвор зменшується, а через тиждень практично припиняється. Загальний час бродіння пивного сусла зазвичай не перевищує 7-10 днів. Якщо до кінця цього терміну гідрозатвор жодного разу не булькнув протягом доби (або булькнув всього кілька разів), значить бродіння закінчено. Можна переходити до закупорювання і карбонізації.

Шостий етап-карбонізація

На цьому етапі ми будемо насичувати пиво вуглекислим газом щоб поліпшити смак напою і надати йому піну. Суть процесу карбонізації полягає в простому додаванні цукру в пиво перед укупоркой. Отримавши додаткову порцію цукру залишкові дріжджі почнуть активно його поїдати, виділяючи вуглекислий газ. У щільно закупореній пляшці газу нікуди діватися, тому він розчиняється в пиві.

Вносити цукор (при наявності фруктози або декстрози краще використовувати їх) в пиво потрібно з розрахунку 5-8 г на 1 літр. Цукор або фруктозу перед внесенням в пиво потрібно продезінфікувати нагріванням в духовці при 150°С протягом 15 хвилин. Або потрібно зварити з них сироп, в якому після декількох хвилин кипіння не залишиться ніякої зарази.

За допомогою простерилізованого шланга знімаємо пиво з садка, який утворився на дні ємності в процесі бродіння (у випадку з дріжджами верхового бродіння осад буде плавати на поверхні) і розливаємо по попередньо простерилізованих пляшках.

Пляшки повинні бути з темного скла або пластику. Скляні пляшки повинні мати бугельні пробки. Варіант з закупорюванням кронен-пробками передбачає наявність спеціального пристосування. Найдешевший і надійний варіант-пластикові пляшки для пива. У них низька ціна, мала вага, великий обсяг, щільні пробки.

Пляшки потрібно наповнювати майже до верху, залишаючи між пробкою і поверхнею пива кілька сантиметрів вільного простору. За допомогою воронки всипаємо в кожну пляшку цукор, чекаємо поки піднялася піна не піде через край і відразу ж закупорюють. Це потрібно для того, щоб в пляшці не залишалося кисню і ризик зараження пива звівся до мінімуму.

Закупорені пляшки ставлять в темне місце з кімнатною температурою на 5-7 днів. Через тиждень пляшки потрібно поставити в холодильник для дозрівання на 4-6 тижнів.

Сьомий етап-витримка

Після завершення процесу карбонізації пиво умовно готове до вживання. Однак якщо його витримати в холодильнику ще місяць-півтора, смак напою помітно покращиться. Зовнішній вигляд витриманого пива теж поліпшується, пиво з мутнуватого стає майже прозорим. Термін зберігання закупорених пляшок з домашнім пивом в холодильнику 6-8 місяців. Відкрита пляшка зберігається не більше 3-х днів.

Якщо перший досвід варіння пива вийшов вдалим і смак домашнього пива вам сподобався, можна подумати про те, щоб поставити процес на потік і варити пиво кожні вихідні. Зварили свіже пиво-поставили на бродіння. Зварене два тижні тому якраз карбонізувалося і готове для завантаження в холодильник. Значить потрібно звільнити холодильник від пива, яке ви варили місяць тому. Кличемо гостей і пригощаємо відмінним домашнім пивом.

Переглядів: 5759

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.