Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16981)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2106)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2058)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1760)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1753)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1742)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1734)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1715)

Ванільне морозиво з пармезаном (1681)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1689)

Закуска із запечених баклажанів (1671)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1661)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1615)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1616)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1635)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1623)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1531)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1522)

Баклажан-кебаб в духовці (1504)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1496)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Спорт
Сайлентблоки з поліуретану, переваги і недоліки
18:41 30.07.2020

Сайлентблоки з поліуретану, переваги і недоліки

Останнім часом все більшою популярністю користуються сайлентблоки з поліуретану. Вважається, що вони якісніше і ефективніше своїх «побратимів» з гуми.

Але чи так це насправді? У чому плюси і мінуси виробів з поліуретану? Якому варіанту віддати перевагу? Ці моменти вимагають детального розгляду.

Які функції виконує сайлентблок?

Для початку розберемося, які завдання виконує розглянута деталь. Сайлентблок - один з елементів ходової частини авто, що представляє собою шарнірний вузол з пари втулок і вставки, яка як правило, має максимальну жорсткість і виконується з гуми. Головне завдання-компенсація різних впливів, з якими доводиться справлятися механізму в цілому, а саме:

  • Ударні впливи.
  • Поздовжні злами.
  • Обертання.
  • Різного роду зусилля (радіального або осьового типу).

Не можна забувати, що підвіска машини змушена працювати в жорстких умовах, а зазначені вище впливу негативно впливають на стан її елементів (в тому числі і на сайлентблок). У зимовий період свою лепту вносить і покриття на дорозі, через яке ресурс деталі не перевищує 50 тисяч кілометрів. Тому для японських автомобілів краще вибирати надійні магазини https://japan-cars.com.ua/zapchasti/sajlentbloki_vtulki/

Який сайлентблок краще гумовий або поліуретановий?

Розглянуті вище проблеми змусили виробників зайнятися розробкою більш надійних вузлів і застосуванням при їх виготовленні кращих матеріалів. Так, сучасний ринок пропонує поліуретанові сайлентблоки, які вважаються більш витривалими і ефективними. Але чи так це? Розглянемо головні відмінності поліуретану від гуми.

Класичний матеріал, з якого виготовлені елементи підвіски, являє собою гуму. У складі матеріалу міститься каучук (може бути натуральним або синтетичним). З цієї причини вироби рано чи пізно стають менш еластичними і руйнуються.

Поліуретан-синтетичний матеріал, властивості якого в процесі виробництва можуть змінюватися з урахуванням поставлених завдань. Гума втрачає якості відразу після сходу з конвеєра. Як наслідок, виріб стає жорстким, з'являються тріщини, йде первісна пружність. На додаток до всього на вузол негативно діє ультрафіолет, а також несприятливий температурний режим.

У поліуретану немає таких недоліків. Він зберігає початкові властивості протягом тривалого часу і менш сприйнятливий до зовнішніх негативних впливів. Середній час виробництва гумового виробу становить в середньому двадцять хвилин, а поліуретанового — від тридцяти годин і більше. Через складний технологічний цикл ці деталі мають більш високу ціну.

Плюси і мінуси поліуретанових сайлентблоков

Щоб розібратися в актуальності поліуретанових виробів, важливо виділити їх позитивні і негативні якості.

Переваги сайлентблоков з поліуретану:

  1. 1. Довгий термін служби. В середньому деталі з поліуретану служать в чотири-п'ять разів довше, ніж гумові «побратими».

  2. Ефективність. Поліуретанові вузли мають більшу жорсткість, що покращує керованість машини в цілому.

  3. Надійність. На відміну від виробів з гуми, поліуретанові деталі довше зберігають пружність. Одночасно з цим кузовна частина і підвіска машини отримують надійний захист.

  4. Міцність. Якість з'єднання між металевою частиною деталі і поліуретановою основою багато краще, що виключає відшарування. За заявою виробників поліуретанові деталі служать довше в три-чотири рази. Це обумовлено і стійкістю вироби до різних хімічних впливів.

  5. Стійкість до несприятливого температурного режиму. Поліуретану не страшні високі і низькі температури. Структура виробу від цього не страждає, а сам кожух не розсипається і не деформується.

Недоліки сайлентблоків і поліуретану:

1. Твердість матеріалу гарантує кращу керованість. Але це тільки одна сторона. Через таку особливість поліуретану-Підвіска стає більш жорсткою, а всі нерівності дороги передаються в автомобіль. Люди, які люблять комфорт, відразу ж "оцінять" зміни.

2. Руйнування при скручуванні. Відомо, що в процесі руху сайлентблоку доводиться витримувати різні типи навантажень. І якщо зі стисненням і розтягуванням матеріал справляється на "відмінно", то скручування негативно діє на матеріал і призводить до його руйнування.

4. Висока ціна. Почитавши відгуки про сайлентблоках з поліуретану, можна прийти до висновку, що багато автовласників відмовляються від покупки таких деталей через підвищену фінансового навантаження. В середньому вартість поліуретанових виробів в три-п'ять разів вище. На такі витрати можна було б піти при більш тривалому терміні служби деталі. Але практика показала, що в поточних умовах навіть поліуретан довго не «ходить».

5. Слабка морозостійкість. Поліуретан боїться холодів. При зниженні температури нижче 20 градусів матеріал твердне і стає крихким.

На завершення можна зробити висновок, що краще — поліуретан або гума. З одного боку, характеристики сайлентблоків з поліуретану краще, а сам виріб здатний прослужити довше гумового «побратима». Але на практиці автовласників бентежить три недоліки — висока ціна, підвищена жорсткість і нестійкість до низьких температур.

Отже, чим північніше живе людина, тим вище його невдоволення. У свою чергу, жителі південних регіонів негативно відгукуються про поліуретанові сайлентблоки з позиції комфорту. Так що при виборі варто зайвий раз подумати, а чи є сенс переплачувати гроші.

Особливості заміни сайлентблоків

Основною складністю заміни сайлентблоків є їх запресовування. Для цього необхідно використовувати спеціальний інструмент, прес і оправлення. При самостійній заміні можна спробувати застосувати підручні інструменти, але за якість і надійність роботи сайлентблока і залежних від нього вузлів ручатися буде складно. Самостійна заміна найчастіше виконується за допомогою кувалди, яка дозволяє запресувати новий сайлентблок. Але при цьому існує ризик пошкодження гумової вставки. Тому фахівці рекомендують не ризикувати і звертатися в автосервіс, де для заміни є все необхідне обладнання.

Заміна сайлентблоків, на які кріпиться коробка передач або двигун, повинна проводитися тільки фахівцями. Це вкрай складна і трудомістка процедура, для проведення якого потрібні не тільки спеціальні інструменти, але і знання основ будови автомобіля і величезний досвід його ремонту. В іншому випадку можна не тільки пошкодити новий сайлентблок при установці, але і інші вузли автомобіля.

Після заміни сайлентблока в підвісці потрібно провести Розвал / сходження. В іншому випадку буде порушена керованість автомобіля, що спричинить за собою нерівномірне стирання покришок і низький комфорт на дорозі.

Переглядів: 6617

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.