Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17105)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2132)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2075)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1784)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1776)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1769)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1752)

Ванільне морозиво з пармезаном (1707)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1733)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1705)

Закуска із запечених баклажанів (1693)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1680)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1634)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1632)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1656)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1640)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1551)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1543)

Баклажан-кебаб в духовці (1531)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1516)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Бізнес
10:29 24.07.2020

Новобудова чи вторинний ринок. Що обрати?

Багато покупців на першому етапі коливаються: новобудова або вторинка? Спробуємо розібратися, який варіант вигідніший і оптимальніший в поточній ситуації, коли змінюються ставки по іпотеці і девелопери підлаштовуються під нові реалії.

Житло тут і зараз

Головний аргумент на користь вторинки зазвичай такий: будинок уже готовий, інфраструктура зрозуміла, і немає ризиків, що будівництво розтягнеться. Підпиши угоду, переїжджай і живи. Але це не зовсім так: ріелтори вважають за краще мовчати про угоди, які затяглися через те, що в процесі оформлення документів виявляється прописана в квартирі дитина або не враховане обтяження.

У деяких квартирах мешканців змінилося стільки, що неможливо гарантувати юридичну чистоту. Якщо квартира перейшла у спадок, можуть раптово виникнути спадкоємці, і угода не відбудеться. Тому таку покупку необхідно ретельно перевіряти.  

Бачимо, що оперативність переїзду в квартиру на вторинному ринку - річ умовна, і це варто враховувати.

Другий аргумент за вторинку: в давно побудованому будинку не спливуть будівельні недоробки, будинок відстоявся, дав усадку.  Але необхідно враховувати терміни експлуатації інженерних комунікацій. Чим старіше житло, тим актуальніше питання заміни електрики, сантехніки та інших систем, а їх ремонт обходиться досить дорого.

Третій аргумент за вторинне житло: не потрібно витрачатися на ремонт.  Дійсно, може пощастити - і ви знайдете квартиру, колишні господарі якої за своїми смаковими пристрастями схожі на вас, однак такі випадки поодинокі. 

Також здається, що угода з квартирою на вторинному ринку буде дешевше, особливо якщо здобуваєш нерухомість у фізичної особи через договір купівлі-продажу. Але це ідеальна ситуація, коли не залучають додаткове фінансування, не потрібна іпотека.  Якщо ж угода проходить за участю банку, то крім усього іншого для вторинного житла, наприклад, буде потрібно оцінка на предмет відсутності незаконного перепланування та відповідності заявленої вартості станом нерухомості.  А це додаткові витрати, які може нести покупець.

Багато хто розглядає варіант придбання нерухомості на вторинному ринку в знайомому районі, так як склалися певні соціальні зв'язки: родичі живуть недалеко, з друзями сусідні балкони, малюки ходять в школу, яку закінчили старші брати і сестри. Ще на етапі вибору зрозуміло, куди діти побіжать за хлібом, де можна погуляти з собакою, в якому кафе посидіти з подругою і куди йти підстригатися. Але нові школи з сучасним обладнанням, майданчиками, велодоріжками все-таки будуються в нових районах. А давно існуючі не завжди вдається модернізувати.

Нарешті, врахуємо інвестиційний фактор: чи буде квартира ліквідна через кілька років.  І тут грають роль багато нюансів: район, інфраструктура, рік побудови, планування, ремонт ... Потрібно дуже добре розбиратися в ринку, щоб вибрати ліквідний варіант.  Навіть якщо ви плануєте переїзд надовго, все-таки бажано заздалегідь спробувати спрогнозувати ринкову долю своєї вторинки.  Раптом рано чи пізно ви вирішите розширити жилплощу або перебратися в новобудову.

Жити в новобудові - зовсім інша історія  

По-перше, ви можете вибрати планування, про яке давно мріяли. Забудовники пропонують різні варіанти: і просторі студії, і квартири з класичними плануваннями, і з кухнями-вітальнями, і окремі площі під гардероб і комору, і навіть дворівневі квартири. Звичайно, в старому житловому фонді таких варіантів немає. На жаль, але в більшості випадків вам доведеться змиритися з невеликою кухнею, стандартним розташуванням кімнат, відсутністю пандусів, обладнаних місць для парковок і піти на інші компроміси.  Все це просто відсутнє в старих проектах.

 По-друге, в угодах з новим житлом ви стаєте першим господарем. З правової точки зору покупка нерухомості від забудовника - це абсолютно прозора і надійна угода. Юридична безпека важлива, коли мова йде про великі інвестиції. 

 По-третє, сучасна інфраструктура. Такий варіант можливий при комплексній забудові, як, наприклад, в Академічному районі, який зводить АТ Спеціалізований забудовник «РСГ-Академічне».  Тут одночасно з будинком з'являється і сучасна інфраструктура: нові школи, дитячі садки, парки, прогулянкові зони, виділені наземні і підземні паркінги. 

 У багатьох дворах, спроектованих років 30 назад, не те що машину ніде поставити - дітям ніде гуляти, так як майданчика або немає зовсім, або є самотня порожня пісочниця.

В сучасних районах зовсім інша, дружня атмосфера. Наприклад, в ЖК Центральний в Ірпені батьки спокійно відпускають дітей одних у двір або в школу, люди тут завжди допоможуть, а додаткову безпеку забезпечує продумана система відеоспостереження.  Вечорами проспекти ЖК пожвавлюються: люди відпочивають на лавочках, всією сім'єю прогулюються по алеях або катаються на велосипедах на спеціально виділених велодоріжках. Тут є вся інфраструктура, необхідна активному городянину: в крокової доступності фітнес-центри, кав'ярні, пекарні, аптеки, магазини, ігрові майданчики. 

Чи сприятливий час зараз для покупки квартири?

Після карантину ціни на нерухомість суттєво впали, і якщо ви давно виношуєте таку ідею - зараз саме час почати діяти!  Хоча б просто зберіться на сімейній раді і обговоріть, чи можете ви платити за квартиру розстрочку, і яка сума в місяць не буде  обтяжливою для вас. Потім промоніторте ринок, порівняйте варіанти і прийміть рішення, яке змінить ваше майбутнє!

Переглядів: 4992

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.