Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16739)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2045)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2025)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1715)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1708)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1695)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1696)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1670)

Ванільне морозиво з пармезаном (1635)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1657)

Закуска із запечених баклажанів (1627)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1624)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1584)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1578)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1598)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1591)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1496)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1473)

Баклажан-кебаб в духовці (1469)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1456)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Корисні поради
Лампи для освітлення рослин в теплицях
16:02 14.07.2020

Лампи для освітлення рослин в теплицях

Перш ніж приступити до установки освітлювальних приладів, слід розібратися: яке освітлення вибрати для рослин? Для відповіді на це питання потрібно знати, що світло може мати різну довжину хвилі і різні спектральні властивості, виходячи їх яких і слід вибирати тип ламп:

Ультрафіолет (315-380 нм) уповільнює «витягування» рослин і стимулюють утворення вітамінів. Ультрафіолетові промені з діапазоном 280-315 нм підвищує стійкість рослин до холоду. Також ультрафіолет захистить рослини від бактерій і шкідників.

Фіолетовий, синій (380-490 нм) – позитивно впливає на швидкість росту, стимулює утворення білків. Без цього колірного діапазону кріп втрачає смакові якості.

Зелений (490-565 нм), жовтий (565-600 нм) - особливого впливу на рослини не мають.

Помаранчевий (595-620 нм), червоний (620-720 нм) – постачають енергію для фотосинтезу. Застосовують під час цвітіння і плодоношення рослин. Однак, надлишок цих променів призводить до уповільнення переходу до цвітіння, а, наприклад, огірки можуть загинути при надлишку.

Варто нагадати, що людське око сприймає світло в діапазоні 360 до 760 нм і частина спектра ми не здатні побачити, такі як: інфрачервоному і ультрафіолетовому випромінюванні.

1. Спеціальні лампи розжарювання для освітлення теплиць

Для додаткового і повного освітлення, а так само для обігріву рослин в теплицях, оранжереях, ботанічних садах можна використовувати інфрачервоні лампи з дзеркальним напиленням і спеціальним покриттям, яке (покриття) сприяє фотосинтезу рослин. Ми всі прекрасно знаємо, що для процесу інфрачервоні лампифотосинтезу, необхідного для росту і життя рослин, жовто-зелена складова денного світла практично марна, а потрібен йому - червоний і синій Світло. А для молодих рослин нам більш важлива Червона складова спектра, ніж синя. І для цих цілей добре підходять інфрачервоні лампи розжарювання з дзеркальним напиленням (рис. зліва), як з червоним склом, так і з прозорим склом (червоні краще, а ще краще поєднання червоних і прозорих). Ці лампи (інфрачервоні лампи) інфрачервоні лампиобладают поєднаним тепловим і освітлювальним ефектом, тобто ДВА в одному, Ви отримуєте не тільки світло, але і тепло. Вони прекрасно підходять для управління ритмом цвітіння рослин, сприяють фотосинтезу, так як основна частка випромінювання припадає на Довгохвильовий діапазон (червоні і інфрачервоні промені), крім того, крім того їх ціна досить БЮДЖЕТНА.

До недоліків можна віднести - це не найнижче електроспоживання, але все ж вони економічніше звичайних ламп розжарювання, через більш тривалого терміну служби. Тим більше не забувайте,що ви також отримуєте Обігрів, тобто Ви економите на інших джерелах тепла, а це не мало.

Можна звичайно використовувати не інфрачервоні лампи, а спеціальні дзеркальні лампи розжарювання для рослин (рис. праворуч), але тут ви не тільки втрачаєте ефекту обігріву, але і вартість покупки ламп даного типу вище, так як вони зазвичай імпортні.

2. Світлодіодні лампи https://elektrovoz.com.ua/fitosvitilniki-svitlodiodni і модулі для освітлення теплиць

На сьогодні, найекономічніші фітолампи (лампи для рослин) - це світлодіодні, але вартість якісних заводських світлодіодних фітосвітильників більше 15000 рублів, економніше використовувати світлодіодні модулі (LED модуль) для рослин. світлодіодні модулі для рослиніз-за лампи для освітлення теплицсвоей не високої потужності і не високим світловим потоком, вони відмінно підходять для стелажної підсвічування рослин або для домашнього використання.

LED модулі для рослин складаються з синіх і червоних діодів (спектр червоний: 640nm/650nm; спектр синій: 430нм/440nm/445nm). За кількістю червоних діодів повинно бути більше, ніж синіх, через більшу важливість червоного спектра. Всі діоди розташовуються на алюмінієвому профілі, для кращого тепловідведення. Для захисту світлодіодів від зовнішнього впливу, на профіль одягається захисний пластиковий екран.

Довжина модулів може бути різною, конструктивно їх можна включати послідовно кілька штук, розташовуючи як в довжину, так і за площею.

Для підключення LED модулів потрібно блок живлення 220/12 вольт. Модулі зазвичай не комплектуються блоком живлення (потрібно докупити окремо), так як з одним блоком живлення можна використовувати безліч модулів.

Ціни на LED модулі для рослин

3. Люмінесцентні лампи T8 для освітлення теплиць

Люмінесцентні лампи типу FLUORA / GROLUX і аналогічні призначені для освітлення рослин і акваріумів. В їх спектрі збільшені частки синьої і червоної областей і за рахунок цього вони особливо добре впливають на фотобіологічні процеси рослин. Завдяки цьому значно прискорюється ріст рослин. Лампи даного типу застосовні скрізь, де природного світла недостатньо, наприклад, для декоративних острівців в торгових центрах, в офісах, готелях, житлових будинках, а також у вітринах, оранжереях і вікнах, на яких вирощують квіти і розсаду, для додаткового або повного освітлення рослин, в теплицях, ботанічних садах, на підвіконнях, на виставках квітів, в зимових садах, для освітлення акваріумів з прісною водою.

Найбільшого поширення набули люмінесцентні фітолампи стандартних розмірів 590мм (Т8, 18Вт, G13) і 1200мм (Т8, 36Вт, G13),та як їх можна використовувати в стандартних світильниках, просто замінивши лампи. Лампи даного типу-імпортні, Німеччина, від сюди і їх ціна.

4. Натрієві лампи (ДНаТ) для освітлення теплиць

Що ж можна сказати про натрієвих дампи ДНаТ для теплиць (GreenPower, GroLux, GroXprees, Lucalox, Plantastar, Agro та ін), це газорозрядні лампи високого тиску зі зміщеним спектром випромінювання в бік помаранчевого і червоного світла, необхідного для стимуляції плодоношення і цвітіння (синій спектр - для росту і розвитку рослин; червоний спектр - для плодоношення і цвітіння; жовто-зелений спектр - практично марний). При використанні даних ламп для рослин-то синю частину спектру рослинам доведеться отримувати днем від природного освітлення. Натрієва фітолампа випускається тільки в потужних модифікаціях: 250Вт, 400Вт і 600Вт, тому їх рентабельно застосовувати тільки у великих теплицях, оранжереях і т.п. ці лампи необхідно використовувати зі спеціальними світильниками (під цоколь Е40), що мають необхідну вбудовану пускорегулюючу апаратуру і імпульсний запалюючий пристрій. У порівнянні зі світлодіодними світильниками, натрієві лампи менш економічні, але коштують дешевше. У порівнянні з лампами розжарювання, лампи ДНаТ мають світловіддачу в кілька разів вище, так само вони мають більш тривалий термін служби: 12-20 тисяч годин.

Лампи для освітлення теплиць

Так ж важливо пам'ятати, то фітолампи ДНаТ бажано застосовувати переважно на пізніх стадіях росту рослин, так як при підсвічуванні ними на ранніх стадіях саджанці ростуть швидше звичайного, витягуються і утворюють довгі стебла. Оптимальне рішення-використання в поєднанні з лампами з синім світінням (металогалогенними), що дозволяє домагатися правильного зростання. Так само до переваг можна віднести, то що дані лампи мають високу теплову складову,таким чином можна трохи з економити на опаленні.

Однак дані лампи мають ряд недоліків: складні світильники, не безпечні лампи, так як наповнювачем для цих ламп найчастіше є суміш натрію з ртуттю (розбивши лампу, доведеться розпрощатися з усім урожаєм), параметри ламп сильно залежать від параметрів мережі живлення (не рекомендується експлуатувати, якщо коливання напруги в мережі відрізняються від номінального більш ніж на 5-10%), в холодну погоду натрієві лампи втрачають ефективність світіння, що також обмежує їх застосування в неопалюваних теплицях. Крім того, вони досить довго розгораються – цей процес може займати кілька хвилин. І нарешті, натрієве освітлення привертає в теплиці і парники комах-шкідників, здатних завдати шкоди рослинам.

5. Металогалогенні лампи для освітлення теплиць

Металогалогенні лампи ДРІ, Дріз (RefLux, Agro та ін.) мають досить широким спектром випромінювання і великим діапазоном потужності. По праву вважаються ідеальним варіантом для теплиці. Їх світіння максимально наближено до сонячного. Тільки вони не відрізняються довговічністю, при великій вартості. Часто зустрічаються обмеження по положенню горіння, і це не дуже зручно для застосування. До того ж у ДРІ можуть бути обмеження по положенню горіння.

Лампи для освітлення рослин в теплицях

Лампи для освітлення рослин в теплицях

Лампи для освітлення рослин в теплицях

Переглядів: 3198

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.