Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17018)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2112)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2062)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1766)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1761)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1748)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1736)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1719)

Ванільне морозиво з пармезаном (1686)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1692)

Закуска із запечених баклажанів (1674)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1666)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1618)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1618)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1638)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1625)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1536)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1527)

Баклажан-кебаб в духовці (1511)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1499)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Рецепти
Як зварити пиво вдома без спеціальних інгредієнтів і складного обладнання
11:39 19.02.2020

Як зварити пиво вдома без спеціальних інгредієнтів і складного обладнання

В принципі, зварити пиво вдома нескладно. Для цього вам знадобиться джерело цукру (зазвичай ячмінний солод або солодовий екстракт), хміль і дріжджі - а також варильний котел, ферментер (краще два), чиллер, термометр, ареометр, сифон для переливу ... Нескладно, я ж кажу O

Втім, майже без усього перерахованого вище можна обійтися або замінити його легкодоступними аналогами.

Почнемо з сировини. Якісний солод, хміль і дріжджі можна купити в спеціальному магазині для пивоварів - якщо такого немає в вашому місті, замовте через інтернет (я, наприклад, так і роблю). Втім, навіть з інгредієнтів, доступних в звичайних магазинах, можна зварити пиво краще за багатьох комерційних зразків.

Отже, солодовий екстракт Black Rock NEW ZEALAND DRAUGHT куплений в Пивоварні під екстракти, шишки хмелю - із сусідньої аптеки, а дріжджі з найближчого супермаркету АТБ. Для проби, що проходить під тегом "дикі експерименти", вирішив зварити літр, так що насправді продуктів піде помітно менше, ніж показано на картинці.

Поки збирався варити, все Львівські дріжджі пішли на паски, так що в команді заміна - варимо на Криворізьких:

Наливаємо в каструлю півтора літра води (я використовую очищену осмоcом і мінералізовану, можна купити будь-яку бутильовану.) Не варто використовувати дистильовану - дріжджів може не вистачити мінералізації, і воду з-під крана теж не варто - в ній занадто багато хлору. Ставимо каструлю на плиту, нехай закипає.

Зважуємо 170 грамів екстракту і 3 грами хмелю (можна приблизно, на око - але раз є ваги, користуюся ними), додаємо в киплячу каструлю (хміль краще покласти в полотняний мішечок, тоді не доведеться фільтрувати готове сусло).

Кип'ятимо 15 хвилин, додаємо другу порцію хмелю:

Вимикаємо вогонь, чекаємо пару хвилин, виймаємо хміль. Потім знімаємо каструлю з вогню і охолоджуємо струменем холодної води (тільки акуратно, щоб вода з-під крана не потрапила в майбутнє пиво) до температури нижче 30 °.

Переливаємо в ферментер (в даному випадку в його якості виступає півторалітрова пляшка з широкою шийкою - так зручніше наливати - і гідрозатворів).

Якщо для переливання ви користуєтеся додаткової посудом (як я) - не забудьте її продезінфікувати. Взагалі, як тільки майбутнє пиво охолоне до температури 75 °, все, з чим воно стикається, має бути стерильним - інакше в кращому випадку замість пива вийде квасна бражка, в гіршому - це і пити-то буде неможливо.

Оскільки дріжджі живі і їх багато - розбовтуватися в невеликому обсязі сусла.

Виливаємо в ферментер - як нього використовую пляшку з широким горлом і гідрозатворів, вклеєним в пробку. Пляшку обмотав малярським скотчем, щоб уникнути засвічення сонячними променями - ультрафіолет взаємодіє з маслами хмелю і прийде пиву смак затхлості.

Гідрозатвор можна купити в магазині, а можна зробити самому - наприклад, з аптечної крапельниці (один кінець з голкою проколює кришку, а другий опускається в ємність з водою).

І ставимо в тепле місце (18-24 градуса) на кілька днів. Активне бродіння починається майже відразу (дріжджі живі!), І триває дня три-чотири. Коли бродіння сповільниться, зливаємо з дріжджів і переливаємо в іншу пляшку-ферментер для вторинного бродіння (можна і не робити, але тоді пиво буде мутніше і мати більш дріжджовий смак):

Осад дріжджів залишається в пляшці:

Даємо постояти ще кілька днів (для неміцного пива вистачить 3-5), розливаємо по пляшках. При розливі додаємо цукор (5-15 грамів на літр; взагалі-то 15 забагато, якщо по-чесному - але зручно для розливу в пляшки 0.33, можна використовувати цукор в стіках, один стик на одну пляшку) для карбонізації (залишилися в пиві дріжджі з'їдять цукор і наситять пиво вуглекислим газом, з якого вийде піна і ось ці ось прикольні бульбашки в пиві). Чим вище повинна бути карбонізує - тим більше цукру додаємо, але не дуже багато - зайвий цукор або просто підсолодить пиво, або ви ризикуєте, що пляшку розірве зайвим тиском.

Найпростіше розливати в ПЕТ пляшки (можна використовувати пляшки з-під газованої мінеральної води - щойновідкрита вони досить стерильні), але особисто я віддаю перевагу або скляні пляшки з бугеля пробкою - або закочував під кроненпробками:

Для розрахунку міцності пива і його гіркоти я користуюся програмою BeerSmith (вона платна, але є маса безкоштовних пивних калькуляторів онлайн з дуже схожою функціональністю). Основна ідея в тому, щоб ввести все інгредієнти, і автоматично розрахувати параметри отримав напою:

Після тижневої витримки при кімнатній температурі пиво буде досить карбонизовані, і його можна пити (бажано, попередньо охолодивши).

На моє здивування, на дегустації це пиво отримало непогані оцінки, обігнавши багато комерційні зразки - 5.75 за десятибальною шкалою. Напевно, цей рецепт можна поліпшити, але це зажадає відмови від основної ідеї - простоти і невигадливості. Втім, ви можете спробувати.

Переглядів: 3575

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.