Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17099)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2132)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2075)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1783)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1776)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1769)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1752)

Ванільне морозиво з пармезаном (1705)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1732)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1704)

Закуска із запечених баклажанів (1692)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1680)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1633)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1632)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1655)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1640)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1551)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1543)

Баклажан-кебаб в духовці (1529)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1515)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Культура
Як спостерігати за зірками
19:53 12.02.2020

Як спостерігати за зірками

Які ж можуть бути спостереження за зірками, сузір'ями і іншими космічними об'єктами без телескопів? Адже саме в телескоп можна побачити все найцікавіше і захоплююче, і саме з їх допомогою були зроблені всі важливі відкриття з життя Всесвіту. Телескоп - це інструмент, який допомагає нам у вивченні дуже віддалених від нас об'єктів способом збору електромагнітного випромінювання.

Телескопи бувають різних типів:

- інфрачервоні;

- радіотелескопи;

- нейтрино;

- гамма - телескопи;

- рентгенівські телескопи;

- оптичні

Оптичні телескопи в основному, використовують в астрономічних цілях - для спостережень за віддаленими космічними об'єктами. Найперші креслення найпростішого телескопа (зорової труби) були виявлені в паперах Леонардо да Вінчі від 1509 року. Але вважають роком народження телескопа лише 1608 рік, коли голландський майстер очок Іоанн (Ханс) Ліпперсгей продемонстрував свій винахід в Гаазі. Але в патенті на винахід йому було відмовлено, так як ряд інших майстрів вже володіли примірниками подібних труб. Найпершим, хто направив зорову трубу в небо і став вивчати з її допомогою небесні об'єкти, став Галілео Галілей. Саме він винайшов перший екземпляр того, що зараз називається телескопом. Спочатку Галілей винайшов зорову трубу з триразовим збільшенням, потім з восьмиразовим, і лише потім з 32-кратним збільшенням, в яку він і побачив супутники Юпітера. Зорова труба нате часи мала найпростішу конструкцію - в якості об'єктива була одна збирає лінза, а окуляром служила розсіююча лінза. У 1611 року грецьких математик Джованні Демізіані запропонував назву одному з інструментів Галілея - «телескоп».

За своєю оптичною схемою телескопи діляться на лінзові, дзеркальні і дзеркально-лінзові. Для спостережень за Сонцем астрономи використовують сонячні телескопи, які за своїми характеристиками відрізняються від зіркових телескопів.

В Україні космічні програми створюють на https://yuzhnoye.com.ua КБ «Южное».

Радіотелескопи застосовують для вивчення небесних тіл в радіохвильове діапазоні. Його основні складові - антена і радіометр. Для найкращого вивчення космічних тіл телескопи розміщують в космосі, де вплив атмосфери відсутня, що дозволяє отримувати точні дані без атмосферних спотворень, так як роздільна здатність телескопа набагато більше, ніж у аналогічного «земного» телескопа. Таким прикладом телескопа є телескоп «Хаббл». Його вивели на орбіту в 1990 році і вже в перші тижні після запуску були отримані більш чіткі зображення космосу, ніж з земних обсерваторій, хоча і були свої проблеми. Джерелом проблеми була невірна форма головного дзеркала. Вчені негайно розпочали пошук вирішення проблеми і винайшли систему для корекції сферичної аберації, яка складалася з двох дзеркал, одне з яких компенсувало дефект. Ця система отримала назву COSTAR, завдяки їй зображення стали вийдуть ще чіткіше. Будь-яка людина або організація може подати заявку на роботу з телескопом. Заявки приймаються раз на рік і діляться на кілька категорій: на тривалі спостереження, короткострокові спостереження і спостереження, що дозволяють заповнити паузи між попередніми двома.

З часу свого винаходу і до цього дня телескоп зазнав багато змін, але його завдання вже багато століть залишається одна - допомагати людству і дізнаватися секрети Всесвіту.

Будьте уважні обов'язково читайте інструкцію телескопа !! Хочу звернути вашу увагу на техніку безпеки використання телескопа днем ??не в якому разі не можна дивитися на сонце навіть якщо потрапляння сонця в поле зору телескопа мигцем може привести до поломки телескопа і часткової втрати зору. )

Що спостерігати в любительські телескопи Місяць, планети, подвійні зірки, астеризми, розсіяні і кульові скупчення, полярні сяйва і туманності.

Спостереження Меркурія в телескоп із Землі Меркурій мало вивчена планета через свою близькість до Сонця і невеликого кутового відстані від нього. У нічному небі ви не побачите Меркурій його можна розглянути тільки в сутінках і на світанку в період максимального видалення планети від Сонця яке буває кілька разів на рік.

Спостереження Венери в телескоп з Землі Венеру легко розпізнати її дуже добре видно в сутінках і на світанку вона відрізняється від інших зірок білим кольором і вона не мерехтить в період видимості це третій за яскравістю об'єкт в нічному небі вона яскравіше ніж інші зірки. Венеру можна легко побачити навіть в маленький телескоп і провести спостереження видимої фази диска планети.

Спостереження Марса в телескоп з Землі Спостерігати Марс в телескоп досить складно основний час в телескопі Марс не більш горошини а протистояння буває 1 раз в 2 роки. Для спостереження за видимою фазою диска планети досить і 60 мм телескопа але щоб розглянути деталі потрібно використовувати 150мм і більше.

Спостереження Юпітера в телескоп з Землі Юпітер можна спостерігати в 80 мм телескоп, але щоб побачити велику червону пляму і пояси планети необхідний телескоп з апертурою 150мм розмір має значення тому в телескоп від 250 мм з ПЗС - камерою можна побачити мале червона пляма і деталі поясів. Через дуже швидкого обертання планети навколо своєї осі Юпітер можна розглянути повністю за одну ніч.

Спостереження Сатурна в телескоп з Землі Астрономи любителі полюють саме за цією планетою, Сатурн досить добре бачимо в нічному небі неозброєним оком щоб вести спостереження за кільцями зійде і невеликий телескоп при апертурі інструменту в100 мм. Можна побачити полярну шапку і тінь кілець на планеті а з телескопом 150 - 200мм стануть розрізнювані 5 поясів хмар але в порівнянні з юпітеріанскими контраст буде менше.

Спостереження Урана в телескоп з Землі Коли Уран знаходиться в протистоянні вночі його можна побачити неозброєним оком за фазами диска планети спостерігати і в бінокль в телескоп з діаметром 150 мм. Можна побачити блідо блакитний диск а у великій аматорський телескоп з діаметром 250мм і більше ви побачите хмари і його найбільші супутники Титан і Оберон.

Спостереження Нептуна в телескоп з Землі Відстань між Землею і Нептуном занадто велике тому його не можна побачити вночі при чистому небі неозброєним оком, але озброївшись телескопом діаметром від 200 мм. і більше, то ви побачите Уран як невеликий блакитний диск схожий на Уран, тільки трохи темніше.

Переглядів: 3848

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.