Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17193)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2150)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2090)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1801)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1790)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1786)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1769)

Ванільне морозиво з пармезаном (1728)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1748)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1723)

Закуска із запечених баклажанів (1710)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1693)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1649)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1674)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1647)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1654)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1563)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1559)

Баклажан-кебаб в духовці (1549)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1532)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Освіта
З чого почалася Чорна п
09:42 28.11.2019

З чого почалася Чорна п'ятниця: історія легендарної розпродажі

У Чорної п'ятниці - традиційної американської розпродажі після Дня подяки, що викликає великий ажіотаж, - довга історія. Спочатку так назвали обвал золотого ринку, сто років по тому - жахливі пробки в Пенсільванії. Коли ж п'ятниця почорніла в звичному сенсі слова?

З чого почалася Черная Пятница: історія легендарної розпродажі

Понад сто років американські торговельні мережі посилювали маркетингову атаку і збільшували знижки після Дня подяки, особливо в п'ятницю, яка стала широко відомою як Чорна п'ятниця.

Але термін «Чорна п'ятниця» щодо розпродажу після Дня подяки застосовується порівняно недавно, і схоже, що це пішло з Пенсільванії. Ось як це відбувалося.

Довгі роки під словосполученням «Чорна п'ятниця» мався на увазі обвал ринку золота 24 вересня 1869 року. Термін використовувався для інших біржових криз на Уолл-стріт в наступні роки. Ця вирізка - з газети New York Herald за листопад 1871 року, в ній описуються судові позови проти спекулянтів Джея Гоулда і Джима Фіска.

Біржова криза навіть ліг в основу драматичного твору, і була створена «соціальна п'єса», як згадується в цій вирізки з номера газети The Daily Picayune за 1872 рік, що видавалася в Новому Орлеані.

По суті, це старовинна версія фільму «Гра на пониження».

«Чорна п'ятниця» також позначала будь-яку п'ятницю, 13-е. У 1923 році таких було дві. Про це йдеться в цій замітці з газети The Springfield Daily Leader за 4 січня 1923 року, що видавалася в Спрінгфілді, штат Міссурі.

Розпродажі після Дня подяки завжди користувалися популярністю. Просто у них не було назви.

Це реклама з газети 1894 року, що видавалася в Лімі, штат Огайо. У ній пропонуються модні викрійки одягу всього за 8,88 долара в якості розпродажі в п'ятницю після Дня подяки.

У 1923 році магазин в Пенсільванії рекламував свою «Щорічну розпродаж після Дня подяки» і «радикальні знижки на пальто і сукні».

У березні 1970 року, коли до Дня подяки залишалося близько восьми місяців, магазин в Пенсільванії влаштував «Розпродаж Чорної п'ятниці», маючи на увазі п'ятницю, 13-е березня.

У 1973 році Чорна п'ятниця все ще неможливо асоціювалася з Днем подяки - принаймні, як свідчить ця газетна вирізка, не в Кінгспорт, штат Теннессі.

Але стривайте! У 1975 році в статті з пенсільванською газети йдеться про те, що водії таксі та автобусів у великих містах згадують метушливий день після Дня подяки як «Чорну п'ятницю», яка відзначає початок різдвяного шопінгу і «божевільну погоню за подарунками до Різдва». Про це йдеться в замітці з газети The Morning Herald, що виходила в Юніонтауні, штат Пенсільванія, від 5 грудня 1975 року.

Газета New York Times відгукнулася в тому ж році, написавши, що поліції і водіям автобусів в Філадельфії довелося непросто в «день найбільшого шопінгу і найбільших заторів на дорогах в році». Прес-секретар муніципальної влади зазначив, що така негативна тенденція почалася ще в 1961 році.

Головний керуючий торгового центру в Пенсільванії в 1977 році запропонував альтернативу, заявивши місцевій газеті Delaware County Daily Times: «Замість« Чорної п'ятниці »можна називати її« Зеленої п'ятницею »... Справи йдуть відмінно».

Але цей термін не був відомий на всю країну. У 1980 році інформагентство Associated Press процитувало співробітника універмагу, який сказав, що напружений день після Дня подяки для торгових мереж був «точно не Чорною п'ятницею» - в хорошому сенсі. Ця замітка з'явилася в номері каліфорнійської газети San Bernardino County Sun від 29 листопада 1980 року.

У 1980-х газети штату Пенсільванія стали регулярно називати в своїх нотатках день після Дня подяки «Чорною п'ятницею», можливо, у зв'язку з пробками на дорогах.

Це вирізка з газети Standard-Speaker з Хейзелтона, штат Пенсільванія, за 1989 рік. Чорна п'ятниця все ще не асоціювалася з чимось хорошим і приємним.

Навіть в цій замітці агентства Associated Press за 1989 рік, де згадується Чорна п'ятниця, автор зазначає, що вона з Філадельфії, де день після Дня подяки називається Чорною п'ятницею «через натовпів людей і обурливою перевантаженості в торгових центрах і на парковках».

У 1995 році в замітці з газети Standard-Speaker говорилося, що «ніхто по-справжньому не знає», чому Чорна п'ятниця так називається. Наводиться цитата давнього співробітника газети, який припустив, що магазини в цей день закінчують роботу затемна. Догадливим співробітником був Енді Раснок з Бівер-Медоус, штат Пенсільванія.

У 1996 році ще одна газета з Пенсільванії, Indiana Gazette, написала про Чорної п'ятниці більш конкретно, зазначивши, що це єдиний день, коли бухгалтерські книги торгових підприємств точно будуть чорними від записів.

Видання New York Times в тому ж році закріпило сенс фрази, написавши, що Чорна п'ятниця отримала свою назву, «тому що торговці сподіваються, що інтенсивна торгівля проявиться чорним чорнилом на їх балансових документах ».

З тих пір ця думка часто повторювалася.

Ось замітка агентства Associated Press: «День після Дня подяки називається Чорною п'ятницею, тому що, згідно з традицією, цей день виявляється напруженим для торгових підприємств через хвилю святкових покупок, здатної збільшити прибуток магазинів».

А ось замітка з Wall Street Journal за 2012 рік. У ній говориться, що Чорна п'ятниця - зовсім не день, коли магазини отримують прибуток, порівнянну з річною, і що торговці повинні боротися за те, щоб не залишитися в мінусі через цю розпродажі.

Більшість великих торгових мереж починають свою розпродаж Чорної п'ятниці безпосередньо в День подяки, тобто в четвер, хоча бувають і винятки. Час старту змістилося настільки, що в деяких випадках вони відкриваються на розпродаж опівночі перед Днем подяки, як було в 2011 році.

У Росії теж є Чорна п'ятниця. Великий розпродаж в інтернет-магазинах починається в четвер, а більшість магазинів влаштовують розпродаж в п'ятницю, суботу та неділю. Вдалих покупок!

З чого почалася Чорна п'ятниця: історія легендарної розпродажі

Переглядів: 3081

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.