Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17082)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2128)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2073)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1779)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1773)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1766)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1750)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1729)

Ванільне морозиво з пармезаном (1700)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1703)

Закуска із запечених баклажанів (1689)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1678)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1630)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1630)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1651)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1637)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1547)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1541)

Баклажан-кебаб в духовці (1527)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1513)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Корисні поради
Як поливати огірки в теплиці
10:18 21.02.2019

Як поливати огірки в теплиці

Свіжі огірки завжди хороші до столу, особливо в зимово-весняний час - період нестачі вітамінів і грунтових овочів, тому варто зайнятися їх самостійним вирощуванням в теплиці. Для цього необхідно розібратися з особливостями розвитку рослини, визначитися з відповідними умовами. Правильний полив огірків - одне з основних складових успішного отримання хорошого врожаю.

У статті ми розглянемо як поливати огірки в теплиці після посадки, дріжджами, в спеку, дощову погоду, під час цвітіння і під час плодоношення.

Оптимальний режим для поливу огірків

Огірок любить, щоб земля завжди була волога, але не терпить її перезволоження - починає боліти. Для його розвитку і плодоношення придатною є температура + 21-26 ° C в сонячні дні і + 16-23 ° C при поганій погоді і в нічні години. Вологість повітря повинна бути 75-85%, грунту - 72-82% НВ. У період плодоношення вологість грунту підтримується на рівні 90%.

Зайвий полив рослин в похмурий день, а також застосування холодної або перегрітої води, необережна підсушування грунту, надовго виведуть ніжні ліани з нормального стану. Вони починають масово скидати квіти, зав'язі не утворюються, плоди не розвиваються.

Негативно впливає на рослини і різкі коливання температури повітря через зовнішню нагріву в сонячні дні, але холодних ночей.

Ще один негативний фактор - поява вогкості і капели зі скатів споруди через конденсації вологи в нічні та раннього-ранку. Це погано позначається на листі огірка, призводить до кореневої гнилі, інших хвороб.

Ось чому так важливо дотримуватися оптимальний режим для нормального розвитку рослин. Відповідні умови забезпечуються наступними заходами:

- Вологість підтримують рясними поливами і обприскуваннями водою рослин, грунту, стелажів і приладів водяного опалення. Можна встановити на підлозі ящики з сирим піском, вистелені дно поліетиленом, щоб волога не йшла.

- Температуру знижують провітрюванням, зашторюванням зовнішніх стекол, а також обприскуванням їх крейдяний суспензією для затінення в спекотні дні.

Але, створюючи відповідний режим утримання, потрібно пам'ятати, що для успішного вирощування багато що залежить і від правильного вибору насіння. Сорти і гібриди, спеціально виведені для теплиць, адаптовані саме до цих умов. Вони тіні, стійкі до багатьох видів хвороб, як правило, самозапильних (партенокарпические).

Популярні гібриди огірка (F1) для теплиць: Гладіатор, Геркулес, Марінда, Маша, Герман, Темп, Ритм, Кураж, Легенда, Підмосковні вечори, Ємеля, Мурашка та ін.

Режим утримання огірків в умовах теплиці, табл.1

параметри

Фаза зростання Початок плодоношення

Збір врожаю

Температура повітря вночі (° C) 16-17 17-18 18-20

-днем сонячно 21-23 21-23 24-26

-днем похмуро 19-20 20-21 21-24

Температура ґрунту 22-24 22-24 19-20

Вологість повітря% 75-80 75-80 75-85

Рада # 1. Через певний час рослини старіють, стебло починає гірше проводити воду і поживні речовини. Щоб продовжити нормальне плодоношення, нижню частину біля кореня потрібно підсипати перегноєм, землею або торфом (на 2 см) для утворення нових корінців.

Основні правила поливу

Розглянемо основні правила для поливу огірків на дачній ділянці.

Вимоги до води

Вода повинна бути обов'язково тепла - + 20-25 ° C. Її підігрівають будь-яким способом, але тільки не до кипіння.

Вона не повинна містити шкідливих домішок: надлишок солей, хлору, натрію, фтору.

Жорстку воду можна пом'якшити добавкою деревної золи (5 ч.л. на 10 л. Води).

техніка поливу

Не можна поливати зі шланга сильним напором, при цьому земля буде розмиватися, оголюючи коріння, пошкоджуються листя, квіти і стебла.

На кінець шланга переважно вставляти спеціальні насадки, що розсіюють або зменшують струмінь.

Поливи при ясній погоді слід чергувати з дощування за допомогою спеціальних пристосувань або звичайною лійки.

Як поливати огірки в теплиці

Системи поливу огірків на дачі

Найкраще для поливу використовувати професійні поливочные системы.

Якщо на ділянці немає водопроводу, всередині або поряд з теплицею встановлюють місткий бак на опорах, куди подають воду за допомогою насоса з свердловини, колодязя або збирають дощову. Ємність слід пофарбувати в чорний колір, він краще притягує сонячні промені. Вода буде природним способом підігріватися в теплі і сонячні дні.

Бак для поливу можна розташувати поруч з теплицею

До баку під'єднують шланги або більш економічну і зручну систему крапельного поливу. Трубки з отворами в нижній частині прокладають по грядках, розташовуючи їх поруч з корінням. Через крапельну систему зручно проводити й підгодівлі, додаючи в бак розчини добрив.

Поливи можна проводити за допомогою лійки, а також використовувати її для дощування рослин.

Для обприскування огірків водою або розчинами добрив під час позакореневого підживлення застосовують механічні обприскувачі.

Частота поливів і витрата води

Частота поливів безпосередньо пов'язана з фазою розвитку огірків, погодними умовами і температурою в приміщенні. Різні режими поливу будуть для ґрунтових теплиць, де рослини висаджені на грядки, і для стелажній системи.

Витрата води залежить від розвитку кореневої системи овоча. Наприклад, для молодої розсади, довжина кореня у якій не більше 4 см, потрібно до 4 л на 1 кв.м. Для дорослої рослини з корінням в 15 см, кількість води збільшують до 15 л на 1 кв.м. Поливати потрібно, щоб волога проникла на всю глибину розташування коренів. Безумовно, в спекотні дні вологи може знадобитися більше.

Полив після посадки

Як тільки молода розсада визначена на постійне місце, її рясно поливають для гарного приживання. Потім потреба в поливі досить помірна, приблизно 1 раз в 3-6 днів, по 3-5 л на 1 кв.м. Такий режим триває до початку цвітіння.

Полив під час цвітіння і плодоношення

Кількість і обсяг поливів поступово збільшують до 6-15 л на 1 кв.м, виробляючи поливи через 2-4 дня. При цьому обов'язково враховують стан грунту і погоди.

Полив в дощову погоду

Якщо похмуро, холодно і сиро, то поливи краще припинити або звести до мінімуму, стежачи за вологістю повітря і грунту. В цей час випаровування вологи незначне, а перезволоження і охолодження грунту при зниженні температури повітря може привести до прикореневої гнилі коренів і до загибелі рослин.

У похмурі, але теплі дні поливати при необхідності краще в денний час, оскільки випаровування води з грунту буде підтримувати оптимальну вологість.

Щоб вода з грядок не потрапляла в проходи, по периметру їх обкладають плівкою.

Полив огірків в спеку

Жару огірки погано переносять. Знижувати температуру можна зволоженням повітря з примусовим вентилюванням або Освіжні поливом. Для цього, крім основного поливу, вже більш рясного і частого, водою обприскують рослини, доріжки, грядки, стелажі, стінки по нормі 1-1,5 л /кв.м. У ясні і сонячні дні плодоносні рослини поливають з ранку, так рослини повніше використовують отриману вологу.

Зверніть увагу: огірки не переносять протягів. Провітрювання можливо тільки в разі, якщо всередині більш + 28-30 ° C, причому фрамуги відкривають тільки з одного боку, вибірково. Ні в якому разі не можна не допустити різкого перепаду як вологості, так і температури.

Полив ввечері і вночі

Допускається як крайній захід в дуже спекотні дні, якщо не було можливості полити рослини вранці або вдень.

Вечірньо-нічний полив небезпечний для огірків, оскільки викликає тріщини в плодах і стеблах. Поливи краще проводити через 1-2 години після сходу сонця і закінчувати їх за 1-2 години до заходу сонця.

Мульчування

Підтримувати постійну вологість у грунті, скоротивши при цьому поливи, допоможе мульчування. Для мульчі беруть дрібну солому, торф, неткані матеріали, плівку.

До плюсів застосування мульчі можна віднести і те, що земля вже не буде перегріватися в спекотні дні, не відбудеться зайвого випаровування і підвищення вологості повітря вище допустимого рівня.

Переглядів: 4511

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.