Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17001)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2111)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2061)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1765)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1757)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1745)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1736)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1718)

Ванільне морозиво з пармезаном (1686)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1692)

Закуска із запечених баклажанів (1673)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1665)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1617)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1618)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1638)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1625)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1535)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1524)

Баклажан-кебаб в духовці (1510)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1498)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Культура
Орнамент вишиванки за регіонами
17:59 13.01.2019

Орнамент вишиванки за регіонами

Попри свою схожість, візерунки вишиванок у всіх областях України відрізняються орнаментом і кольоровою палітрою. Відомо понад сто технік накладання стібка, але у кожної з них характерні особливості для своєї місцевості. Іноді достатньо одного погляду на візерунок і колірну гамму, щоб з упевненістю визначити звідки «коріння» вишиванки.

Чернігівські майстрині славляться вишивкою білим по білому. І орнаментами, що поєднують червоні й чорні нитки. Особливість чернігівських вишиванок - вишивка дрібними стібками. Чернігівські умільці, одні з небагатьох в Україні, використовують бісер, вражаючи різноманітністю геометричних та рослинних візерунків.

Волинської вишивці притаманні нехитрі візерунки червоною ниткою на білому та сірому лляному полотні.

На Слобожанщині вишивають «хрестиком» грубими нитками. Тому візерунки на вишиванках здаються рельєфними.

Майстринь з Київської області виділяють за вишивкою на зображень квітів хмелю, грон винограду, шести пелюсткові розетки, ромбів і квадратів. В їх роботах переважають відтінки білого та червоних кольорів. Для того, аби окремі елементи орнаменту на вишитому жіночому платті, або сорочці виділялися, їх обшивають чорними нитками.

Подільський орнамент рясніє яскравими фарбами. Характерна особливість - основний візерунок виконаний в одній кольоровій палітрі, дрібні деталі вишиті різнокольоровими нитками.

У Тернопільській області вишивають щільними стібками, використовуючи бавовняні нитки. Ви впізнаєте тернопільську вишиванку жіночу за орнаментом всього рукава сорочки. Найчастіше використовують тільки червоний або чорний колір, але обшивають малюнок ниткою контрастного кольору. Тому вишивка виходить опуклою, з виразним узором.

Карпатська (гуцульська) вишивка — найколоритніша.

Відрізняється різноманіттям зображень тварин, квітів і геометричних фігур в поєднанні один з одним на білому тлі. Майстрині створюють композиції в червоній, жовтій і зеленій гамі, надаючи виробу золотистий блиск.

На Буковині вишивають дрібним хрестиком, крученим швом або білою гладдю з використанням срібних і золотих ниток, шовку, вовни та бісеру.

Унікальною технікою вишивки володіє Чернігівщина. Техніка полягає в тому, що стібки робляться дуже тонкими нитками. Якщо дивитися здалеку, то створюється враження, що сорочки вишиті бісером. До речі, саме Чернігівський регіон один з небагатьох в Україні, де майстрині дійсно створюють цілі твори мистецтва, використовуючи бісер для вишивання. Вражає різноманітність візерунків і колірна гамма чернігівських вишиванок - це найрізноманітніші геометричні та рослинні візерунки, виконані поєднанням білих, червоних і чорних ниток.

Що стосується Київщини, то тут переважає переплітання в одній роботі різних орнаментів (рослинних і геометричних). Найбільш популярними є зображення виноградної лози, шишок, ромбів і квадратів. Майстрині використовують яскраво-червоні і білі нитки. Для того, щоб виділити окремі елементи орнаменту, вони ніби обводяться чорною ниткою .

Подільські майстрині на одній і тій же сорочці можуть використовувати кілька різних технік та видів швів - хрестиком, гладдю, ручним швом. Більшість вишиванок дуже яскраві і барвисті, використовується широка кольорова палітра. Найчастіше, орнамент виконаний переважно в одному кольорі, проте дрібні деталі вишиваються різнокольоровими нитками. За рахунок цього подільські вишиванки жіночі і чоловічі виглядають дуже строкато і яскраво.

Тернопільські візерунки виглядають досить опукло за рахунок щільних стібків. Орнаментом повністю прикрашають рукава сорочок. Найчастіше використовують тільки одну нитку - червону або чорну - однак, візерунки обов'язково обшиваються тонкою ниткою контрастного кольору.

Вінницька традиційна вишивка об'єднала в собі мало не всі існуючі техніки та орнаменти. Однак, не дивлячись на це, у виробі все одно переважає один колір.

Неймовірною різноманітністю візерунків і орнаментів здавна славиться і Карпатська вишивка. Це і зображення тварин, і квітів, і дерев, і різних геометричних фігур в поєднанні один з одним. При чому, унікальні особливості вишивки має чи не кожне село. Саме карпатські сорочки по праву вважаються найбільш колоритними.

Львівські майстрині залишають вільний білий простір між елементами вишивки. За рахунок цього візерунки на сорочках виглядають легкими і повітряними. Для цього регіону також характерне поєднання в одному виробі різних візерунків і орнаментів.

Буковинська вишивка славитися різноманітністю матеріалів для вишивання. Тут використовують срібні і золоті нитки, шовк, бавовну, бісер. Застосовуються найрізноманітніші техніки та орнаменти.

Переглядів: 4225

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.