Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17097)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2130)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2074)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1783)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1775)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1768)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1751)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1731)

Ванільне морозиво з пармезаном (1703)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1704)

Закуска із запечених баклажанів (1692)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1679)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1633)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1631)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1653)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1638)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1551)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1543)

Баклажан-кебаб в духовці (1529)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1515)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Корисні поради
Правильне утримання цитрусових в зимовий період
12:40 05.01.2019

Правильне утримання цитрусових в зимовий період

При кімнатному утриманні особливо важкий для цитрусових період настає з скороченням світлового дня восени і триває аж до кінця лютого. Через те, що взимку в приміщеннях може бути дуже жарко, сухе повітря від опалювальних приладів, і брак світла, рослини відчувають себе угнетенно.У більшості цитрусових взимку період спокою відносний - у зв'язку з несприятливими умовами. Тому якщо створити рослинам хороші умови з осені до весни (багато світла, висока вологість повітря, свіже повітря), вони будуть рости значно краще. Лимон навіть у відносно складних умовах не зупиняє своє зростання взимку, тільки пригальмовує. Цвітіння лимона можна спостерігати і взимку.

Купити саджанці екзотичних рослин можна на цьому сайті здесь.

Є два основних способи зимового утримання кімнатних цитрусових, при яких вони відчувають себе найбільш благополучно: в прохолодному світлому приміщенні або на тому ж самому підвіконні, але з додатковим освітленням.

Перший - краще, але виконаємо тільки в тому випадку, коли є світла і прохолодна тераса, утеплений, засклений балкон або, як роблять деякі, широкий отвір між віконними рамами, де можна підтримувати температуру 5-10 ° C. Якщо ж там температура не піднімається вище 3-5 ° C, але і не опускається нижче нуля, деякі цитруси витримують без будь-якої шкоди навіть не дуже сильну нестачу світла.

При прохолодному утриманні слід поливати особливо обережно, так як перезволожити субстрат можна сильно - випаровування при низькій температурі на таке активне. Субстрат слід підтримувати в злегка вологому стані. Обмеженням поливу і зниженням температури ми допомагаємо цитрусовим вступити в період спокою, коли і крона, і коренева система менш активні.

Не рекомендується переносити цитрусові з теплої кімнати в холодну. Краще заздалегідь поставити їх туди, де взимку буде прохолодно, але не дуже холодно.

Ближче до весни, приблизно в кінці лютого, слід вжити заходів для обережною зміни умов, щоб рослина не постраждало від різкої зміни температури і рівня освітлення: по можливості слід поступово підвищувати температуру, виробляти полив цитрусів теплою водою, перший час після перенесення особливо уважно дивитися за вологістю повітря, частіше обприскувати.

Дані принципи змісту цитрусових прийнятні в основному тільки для живуть в своєму будинку, або для тих, у кого є засклений і утеплений на зиму балкон. При звичайному кімнатному утриманні створити такі умови періоду спокою часто неможливо, тому слід покращувати умови освітленості і підвищувати вологість повітря.

Цитрусові сильно страждають на підвіконнях, під якими розміщені батареї центрального опалення, так як потрапляють в потік перегрітого сухого повітря. Часто трапляється, що з щілин в рамах на цитрусові потрапляє холодне повітря, і виникає істотний перепад температур, що створює дуже несприятливий температурний режим для рослини.

Відомо, що в більшості приміщень з центральним опаленням з початку опалювального сезону відносна вологість повітря значно нижче норми, а в деякі дні, при морозах в умовах антициклону, коли і зовні повітря сухе, може досягати 20%. Чим сухіше повітря в приміщенні, тим більше випаровують вологи листя цитрусових. Особливо шкідливий сухе повітря в поєднанні з високою температурою (25-30 °C). При таких умовах цитруси починають скидати листя.

У зимовий період, за короткий світловий день з листопада по лютий навіть при сонячній погоді 1 квадратний дециметр листя лимона, зимующего в надмірно теплій кімнаті, засвоює близько 6 мг органічної речовини, а за темні, години доби за рахунок дихання ця ж листова пластинка втрачає 90 мг. Таким чином, в нічний час витрачається рівно в 15 разів більше поживних речовин, ніж накопичується їх за день. Це одна з головних причин загибелі цитрусів в осінньо-зимовий період.

Для цитрусових оптимальною є тривалість світлового дня протягом 12 годин, а в помірних широтах, а тим більше на півночі взимку вона мало не вдвічі менше. Так що не думайте, що якщо ви взимку розмістили рослина на підвіконні, де, як вам здається, світла багато, цитрусовим там буде добре.

Цитрусові в цій ситуації повинні стояти взимку не поруч з вікном, не в деякому віддаленні, а практично впритул до скла (листя не повинні стосуватися холодного вікна). Природно, взимку переважно вікна, що виходять на південну сторону. Непогано з боку кімнати засмикувати деревце хоча б невисокою білої фіранкою - вона стане додатковим екраном, що підсилює природне освітлення.

Розташовані у найчистішого скла і ідеально промиті листя отримують тільки 60, рідко 80% вуличного світла, віддалені ж від вікна на 1 метр - 20-50, а на 2-3 метра - тільки 3-5 відсотків.

Але навіть максимально наближені до вікна цитруси потребують додаткової підсвічуванню для збільшення тривалості освітлення до 12 годин.

Бажано досвічування протягом 2-5 годин (чим коротше день, тим воно повинно бути довше). Наприклад, в кінці грудня - з 16 до 21 години, тобто протягом п'яти годин, або ж по дві з половиною години - до світанку і після заходу сонця.

Лампи денного або білого світла розміщують безпосередньо над рослинами або збоку від них, але майже впритул. На відстані 5 сантиметрів від трубок рослини отримують 7000 люксів, 15 - 6000, 50 - 3000 люксів. Якщо над лампами встановити додатковий відбивач з блискучою фольги або блискучого металу, то дане вдосконалення підвищить освітленість ще приблизно на 30%.

Освітлені лампами протягом 12 годин на добу цитрусових допустимо розмістити в будь-якому куточку кімнати (при обліку достатньої потужності ламп), але можна користуватися ними тільки для досвічування - до світанку або відразу ж після заходу сонця (бажано, щоб між природним і штучним світлом не було розриву).

Є ефективний спосіб зниження втрат корисних речовин у рослин - зниження температури повітря в нічні години до 12-14 ° C за допомогою провітрювання (досить відкрити на кілька хвилин кватирку, але, звичайно, не заморозивши при цьому рослини). При такій температурі притормаживаются процеси дихання, скорочується витрата накопичених при світлі поживних речовин.

Полив в зимовий період сильно залежить від температури утримання, рівня освітлення, сухості повітря. У різних приміщеннях ці показники можуть сильно відрізнятися. У багатьох квартирах під час опалювального сезону повітря дуже сухий і, як наслідок, земля в горщику швидко випаровує вологу, тому поливи часто рослинам потрібні хоча і рідше, ніж влітку, але не зовсім рідко.

Частоту поливу слід встановлювати в залежності від температури повітря і його вологості, і звичайно в залежності від стану рослини і якості субстрату. Якщо верхній шар субстрату підсох - у відносно теплих умовах утримання це може свідчити про те, що рослина пора поливати, але для ряду субстратів такий полив може бути надмірною.

Для підвищення вологості повітря горщики з цитрусовими розміщують на піддонах з вологим керамзитом або торфом. Можна на зиму поставити горщики в довгастий ящик, а простір між ними заповнити постійно зволожувати мохом, торфом, піском або мокрими тирсою. Рослини слід регулярно обприскувати м'якою, злегка теплою відстояною водою. Але найефективніший спосіб підвищення вологості повітря - використання зволожувачів.

Підживлення потрібні цитрусам і в осінньо-зимовий період, тим більше посилення ростових процесів іноді спостерігається в кінці осені і в середині зими. Про користь застосування поливів з добривами говорять і спостереження ряду вчених, які встановили, що при нестачі світла цитруси потребують посиленого живлення. При додаткових дозах азоту листя рослин набувають густу темно-зелене забарвлення, заповнюються хлорофілом і асиміляція їх стає активніше. В середньому з жовтня по лютий рослини можна удобрювати приблизно раз на місяць.

Для цитрусів небезпечне переохолодження кореневої. Якщо субстрат холодний (нижче 10-12 ° C), коріння погано всмоктують воду, а листя випаровують її активно, особливо якщо температура повітря висока, а вологість повітря низька. Унаслідок такої різниці температур цитруси нерідко скидають листя в осінньо-зимові місяці, що в ряді випадків призводить до загибелі рослини. Тому поливати в холодну пору року рекомендується тільки теплою водою, яка в певній мірі підігріває грунт в горщику. Чим вище температура води, тим активніше йде її поглинання і таким чином усувається дефіцит вологи в листі.

Якщо горщики з цитрусами стоять на мармуровому або кам'яному (цементному) підвіконні, то для попередження переохолодження земляного кома підкладіть під них дерев'яну дошку або, що ще більш ефективно, панель з пінопласту.

Пил і бруд на склі, листках затримують чимало світлових променів, навіть якщо на ваш погляд скло здається чистим, роблячи їх недоступними для рослин. Тому стежте за чистотою шибок і листя рослини.

Переглядів: 3874

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.