Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17094)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2129)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2074)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1780)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1774)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1767)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1751)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1730)

Ванільне морозиво з пармезаном (1701)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1704)

Закуска із запечених баклажанів (1690)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1679)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1631)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1631)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1652)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1638)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1548)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1542)

Баклажан-кебаб в духовці (1528)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1514)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Суспільство
11:04 29.12.2018

Як боротися з нежиттю

Соплі у дітей - завжди велика проблема. Дитина не спить, вередує, йому важко дихати ... Батьки часто вдаються до самолікування: хтось капає в ніс дитю грудне молоко, хтось - краплі, хтось - нібито "цілющий" сік з листків алое. Про те, як лікувати дитину від нежиті без шкоди для його здоров'я, розповідає лікар-педіатр, к.м.н. Оксана Журба.

Виклик. Причина виклику: «соплі».

Мама з дитиною в дверях кабінету: «У нас соплі».

І апофеоз - на весь автобус: «Доктор, ми вчора у вас були, а сьогодні у Ванечки соплі почалися». - «Так, це природно, продовжуйте робити те, що я вам сказала: промивати ніс сольовим розчином і часто поїти» (у Ванечки вчора було 37,2 і трохи червоне горло - в цьому сезоні велика частина ГРВІ починається так, нежить і кашель з'являються тільки на другий-третій день). «А соплі мені ніж лікувати?» - і це через весь автобус, а я, взагалі-то, хотіла ще у вікно, там дуже красива осінь, і її так небагато залишилося. Повторюю тираду про промивання, фоном для якої служить внутрішній монолог щодо хворих (Важко хворих! Гостро потребують лікування!) Соплів і схожого на них вмісту деяких черепів.

Але це конкретному Ванечке. Я все одно завтра зайду подивитися, наскільки йому ці соплі заважають жити, і не треба їх приборкувати. А абстрагуючись від нього, взагалі - чим лікувати соплі і чи треба їх лікувати?

Соплі (роблячи запис у картці або історії хвороби, я вважаю за краще називати це виділеннями з носа, слизових, серозних, серозно-слизовим і т.д.) - це те, що виробляється клітинами слизової оболонки. У звичайний час, коли клітини спокійні і здорові, слизу виробляється небагато - як раз, щоб захистити клітини від висихання і попадання в них мікробів-вірусів. Так, уявіть собі, ця слиз - одна з ланок імунної системи. У ній містяться різні речовини, які знешкоджують збудників. Ця система непогано працює, поки густота слизу не виходить за певні межі - в досить (близько 50%) вологому і прохолодному (20-25 ° С) повітрі.

У сухому і гарячому повітрі слиз висихає, залишаючи клітини беззахисними і навіть стаючи подразником. Або загусає, стаючи прекрасним середовищем для розвитку бактерій. Пам'ятайте - жах всіх мам і причина негайної дачі антибіотика: «Соплі стали зеленими / жовтими!»? А не потрібен тут антибіотик. Потрібно просто промити ніс і зволожувати слизову.

Коли клітини роздратовані - пилом, алергеном, що дістався до них збудником - вони намагаються подразник прибрати (ага, розумні). Для цього виробляється багато слизу - ось вам і нежить / соплі. Іноді їх так багато, що це починає заважати жити. Течуть з носа, звисають краплями, подразнюють шкіру під носом - боляче, між іншим.

І з цим треба щось робити. Для початку - ніс все ж треба промити. Сольовим розчином. Будь-яким. Хоч фіз. розчином. Робиться це для того, щоб змити надлишок слизу. Промивати можна як завгодно часто - хоч щопівгодини, якщо є така необхідність (якщо немає, і виділення не тече струмком - то краще просто зволожувати, або спреєм, або капая в ніздрі по кілька крапель того ж розчину, або даючи дитині дихати вологим повітрям, наприклад, з небулайзера). Все, що виливається з носа, витираємо хусткою.

Якщо після промивання залишається закладеність носа, яка заважає дитині дихати (вільне дихання носом особливо важливо, коли дитині треба смоктати груди), або виділень стільки, що промивання не особливо вирішує проблему, то є сенс застосовувати судинозвужувальні краплі. Але з ними слід дотримуватися обережності.

По-перше, дітям слід капати тільки призначені для них дитячі краплі - з меншою концентрацією діючої речовини. По-друге, капати їх можна не більше 3 разів на добу. По-третє - капати потрібно строго в призначеній дозі https://medpravda.com.ua/preparat/fenistil/ (зазвичай 1 крапля в кожну ніздрю дітям до місяця і 1-2 краплі дітям від місяця до року).

Передозування ці препаратів може привести до неприємних наслідків: від нудоти і блювоти, до порушень серцевого ритму, артеріальної гіпер- або гіпотензії, пригнічення центральної нервової системи, зупинки дихання і розвитку коми. Лікарі «швидкої» розповідають і такі ситуації. До речі, якщо дійшло до виклику швидкої, не забувайте говорити лікаря, що капали в ніс судинозвужувальні краплі. А то мами часто не вважають їх ліками і не згадують, відповідаючи на запитання «які ліки давали дитині?».

Крім того, у судинозвужувальних крапель є ще одна неприємна властивість: вони викликають звикання. І це може перетворитися на серйозну проблему. При тривалому (вважається, що більше 6-7 днів) застосуванні цих препаратів судини звикають отримувати свою дозу і перестають звужуватися самостійно, в результаті без використання крапель отримаємо постійний набряк слизової. Це один варіант. Другий - судини перестають реагувати на препарат - результатом буде той же набряк слизової. Боротися з ним дуже складно, а неприємностей набрякла слизова носа доставляє масу - від утруднення дихання до сприятливого середовища для розвитку бактерій.

І третя після передозування і звикання небезпека: постоянве застосування судинозвужувальних крапель призводить до порушення кровопостачання (= харчування) слизової носа, вона стоншується, атрофується, а судини її стають крихкими і легко пошкоджуються при пораненні або підвищенні артеріального тиску, що може призвести до частими носовими кровотечами. Ну, і истонченная слизова носа - дуже слабкий бар'єр для мікробів, вірусів, які бажають розмножитися в наших дихальних шляхах і красиво пожити за наш рахунок.

Ні в якому разі не можна при гострому нежиті застосовувати масляні краплі. Толку від них ніякого, а шкода буде: масло обволікає і склеює вії епітеліальних клітин, і вони не можуть виводити слиз назовні.

Є думка, що при нежиті допомагають антигістамінні препарати (мова зараз не йде про алергічний риніт, коли антигістамінні безумовно ефективні). Мовляв, «підсушують», що може бути корисно при «рясному серозном виділеннях з носа». Цей ефект обумовлений властивістю деяких антигістамінних препаратів (1 покоління - супрастин, димедрол, тавегіл) блокувати холинергические рецептори (а не гістамінові). Але крім настільки корисної дії у них маса дуже неприємних побічних ефектів, найвідоміший з яких - сонливість. Деякі можуть подовжувати інтервал PQ і викликати порушення серцевого ритму. А препарати II (кларитин) і III (еріус, зиртек) поколінь сонливості не викликають, а й холинергические рецептори не блокують, так що при звичайному, чи не алергічному, нежиті марні.

Отже, що ж ми будемо робити зі «свіжими» соплями? (1) - промивати ніс сольовим розчином. (2) - зволожувати вдихаємо повітря. (3) - при необхідності (утруднення носового дихання, що зберігається після промивання носа при досить вологому повітрі, і рясне дуже рідке виділення з носа) 2-3 рази на день капати судинозвужувальні краплі в потрібній дозі і не довше 7 днів.

Переглядів: 3627

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.