Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16982)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2107)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2059)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1761)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1754)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1743)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1735)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1716)

Ванільне морозиво з пармезаном (1682)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1690)

Закуска із запечених баклажанів (1672)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1663)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1616)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1617)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1635)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1623)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1532)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1523)

Баклажан-кебаб в духовці (1507)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1497)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Рецепти
Як правильно поєднувати продукти
16:29 20.07.2018

Як правильно поєднувати продукти

М’ясо і овочі. Спагеті і сир… Є кілька класичних кулінарних дуетів, які ніколи не виходять з моди. Деякі харчові пари не так відомі, але здатні на щось більше, ніж просто порушити ваші смакові рецептори. Ніякої магії тут немає – проста хімія. Активні речовини в одних продуктах стають каталізаторами реакції з речовинами в інших і вивільнити таку кількість корисних мікроелементів, що ніякий мультивітамінний комплекс не зрівняється з цим поєднанням.

У наукових колах цим «правильним» парам навіть наукове обґрунтування дали і відповідну назву – кулінарна синергія. Прибічники такого поєднання продуктів взяти за правило харчуватися не аби як, а за принципом квіткового букета. Тобто цілеспрямовано підбирати і поєднувати продукти в стравах таким чином, щоб вони взаємно посилювали і доповнювали один одного. Це і називається законом харчової синергії. Харчова синергія дозволяє природним способом впливати на організм в різних напрямках і коригувати певні аспекти здоров’я.

Найбільш яскравий доказ існування харчової синергії – традиційна середземноморська дієта. Це – цілий комплекс харчових комбінацій, оптимально збалансованих в біохімічному плані. І в її основі – оливкова олія, яка в комбінації з різними овочами примножує активність їх фітохімічних речовин.

Сьогодні ідеєю харчової синергії цікавляться прибічники правильного харчування, а також навіть шеф-кухарі і гурмани. Ми зібрали 15 пар продуктів, які ідеально підходять один одному і вашому організму.

Помідори + оливкова олія

Пігмент, який забарвлює помідори в червоний колір, називається лікопеном. Він є сильним антиоксидантом. Цікаво, що після короткої термічної обробки рівень лікопена в помідорах підвищується, тому рекомендується частіше готувати томатні соуси і супи. А також засвоєння організмом лікопену і бета-каротину в томатах покращується, коли додати до них корисні жири, такі, як оливкова олія.

Помідор + авокадо

Авокадо – ще одне джерело здорових мононасичених жирів, які потрібні помідорам, щоб віддати нашим клітинам каротоніди.

Помідор + броколі

Як з’ясували ще в 2007 році вчені з університету Ілинойсу, спільними зусиллями помідори і броколі добре борються з ризиком розвитку раку. Окремо ці овочі таких результатів в боротьбі з пухлинами не показували.

Часник + риба

Часник є одним зі способів зробити рибну страву не тільки смачнішою, але і більш кориснішою. Любителі риби не завжди усвідомлюють, що цей продукт – класичний приклад харчової синергії. Мінерали, цинк, мідь, йод і селен працюють разом для наших клітин клітинами містяться в рибі жирних кислот EPA і DHA . Ці жири володіють високими протизапальними властивостями і, по суті, є природним «ліками» від високого холестерину.

При цьому риба, приготована разом з часником, корисніша, ніж риба і часник окремо. Недарма в країнах Середземномор’я завжди панував культ часнику. Його цілющий вплив – протизапальний, імуноактивний, антиканцерогенний – обумовлений дуже високим вмістом алліцину та інших цінних фітохімічних речовин.

Лимонний сік + листова зелень

У середземноморської кухні лимонний сік (натуральний, а не концентрат з пляшечки) – обов’язковий компонент заправки овочевих салатів. Що це дає? Смак? Так, але не тільки. Залізо, що міститься в темно-зеленій листовій зелені, засвоюється швидше і повніше разом з вітаміном С. А у свіжовичавленому лимонному соку його найбільше (в одному середньому лимоні – 35% рекомендованої добової дози вітаміну С). Тому варто у приготуванні салату використовувати цей жовтенький цитрусовий фрукт.

Мигдаль + йогурт

Мигдаль, як і інші продукти , що містять жиророзчинні вітаміни ( A , D і E ), потребує «напарника» – такого, як йогурт, щоб ці вітаміни краще засвоювались. Одна важлива деталь: йогурт не повинен бути знежиреним!

Вівсяні пластівці + молоко

Вівсяні пластівці та молоко не дарма йдуть у компанії. Молоко – це цінне джерело кальцію, а у вівсяних пластівцях вдосталь магнію, який просто життєво необхідний для засвоєння кальцію. Додайте до пластівців з молоком інжир або банан – вони стануть чудовими натуральними підсолоджувачами.

Цільні злаки + часник та цибуля

Залізо і цинк, що містяться в цільнозернових продуктах, мають низьку біодоступність, тобто вони метаболізуються (проходять хімічну трансформацію) швидше, ніж організм встигає їх засвоїти. Справа в тому, що в цільнозернових, крім звичних нам корисних речовин (той же цинк і залізо), містяться мінерали, з якими вони зв’язуються, а це негативно позначається на їх поглинанні організмом. Дослідження показали, що продукти з високим вмістом сірки, такі як цибуля і часник, допомагають цільнозерновим віддавати більше корисних речовин.

Темний шоколад + яблука

Ця парочка буде не тільки задовольняти вашу пристрасть до солодкого. Разом темний шоколад і яблука мають потенціал, який може поліпшити здоров’я серцево-судинної системи. У шкірці яблук міститься флавоноїд кверцетин, який діє як протизапальний засіб. З іншого боку, какао в темному шоколаді багате катехинами, антиоксидантами, які допомагають запобігти затвердінню артерій. Коли вони працюють у парі, результат виходить просто дивовижним.

Зелений чай + лимон

Зелений чай і лимон – це не просто смачне, але і дуже корисне для організму поєднання. Тому обов’язково включіть його у свій раціон. При додаванні лимонного соку в чай відбувається семиразове збільшення знову ж таки корисних ферментів – катехинів. Вони важливі для боротьби з онкологічними захворюваннями, запобігають старінню організму і зміцнюють імунітет.

Морква + волоські горіхи

Морква багата каротином, а волоські горіхи – вітаміном Е. Разом ці речовини здатні творити справжні дива. Вітамін Е сприяє кращому засвоєнню каротину і перешкоджає його руйнуванню. Це поєднання покращує зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів, а також зміцнює імунітет, позитивно впливає на пам’ять і увагу.

Яловича печінка + болгарський перець

Печінка і болгарський перець дуже корисні для здоров’я людини самі по собі, а в поєднанні один з одним ці два продукти – ідеальна страва. Яловича печінка – це цінне джерело заліза. А цей елемент краще засвоюється в компанії з вітаміном С , якого досить багато в болгарському перці. До цієї парочки можна сміливо додавати томати, цибулю, броколі, шпинат і селеру . Вийде дуже смачний і поживний обід.

Куркума+ чорний перець

Активна речовина в чорному перці називається пиперин . Він здатний розганяти метаболізми і працювати як протизапальний, антисептичний і антибактеріальний засіб. У поєднанні з куркумою, чорний перець збільшує відсоток біодоступності у багато разів , що означає , що всі корисні речовини з цих спецій будуть використані на 100 % .

Куряче м’ясо + гречка

У цьому варіанті поєднується цинк і вітамін B6. Цинк є одним з основних елементів обміну речовин. При його дефіциті погіршується пам’ять, увага, зменшується імунітет, гірше і довше заживають рани, а на естетичному рівні – стають крихкими нігті і волосся. Вітамін В6 відіграє дуже важливу роль у функціонуванні нервової системи, регулює вироблення жіночих гормонів, бере участь в роботі імунної системи. Вітамін міститься у багатьох харчових продуктах, але для його засвоєння потрібен цинк.

Мед + імбир

Поєднання імбиру з медом має протизапальний ефект і загальнозміцнюючу дію. Вся справа у взаємодоповненні ферментів . Якщо настояти напій на меді і імбирі, то можна отримати найкращий натуральний засіб для зміцнення імунітету. Пити його можна в міжсезоння замість звичайного чаю, щоб захистити організм від простудних та інфекційних захворювань.

Переглядів: 0

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.