Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (17117)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2135)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2078)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1786)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1778)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1771)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1755)

Ванільне морозиво з пармезаном (1709)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1735)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1708)

Закуска із запечених баклажанів (1696)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1682)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1636)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1635)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1659)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1642)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1553)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1546)

Баклажан-кебаб в духовці (1534)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1520)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Корисні поради
Давайте вип`ємо кави по-нашому, по-бразильськи
11:14 17.07.2018

Давайте вип`ємо кави по-нашому, по-бразильськи

Особливості бразильської кави, Кава всьому голова, Любов як в серіалі, Сорт диктує смак, Запам'ятайте: бурбон Сантос, Чорне золото, Кофеїн і травлення

Неможливо уявити Бразилію без футболу, серіалів, знаменитого карнавалу в Ріо-де-Жанейро і без кави! Що ж означає цей підбадьорливий напій для бразильців, як вони його готують і що вважають за краще до нього на сніданок?

Особливості бразильського кави

Сорайя Гедес Рочев народилася в Сальвадорі, на півдні Бразилії. Більше 10 років живе в Москві і працює викладачем Сорайя Гедес Рочевпортугальского мови в одному з кращих вузів країни. Ми зустрілися з Сорайя, щоб поговорити про каву, про переваги і тонкощах його вживання, про все, що з ним пов'язано.

- А в чому особливість саме бразильського кави?

- Ми, бразильці, вважаємо, що будь-який бразильська кава - це просто смачну каву. Ми взагалі дуже любимо тропічні продукти. Адже, як відомо, кава в Бразилію першим привіз Франсиско де Мело Палетта, причому привіз його з Африки.

- Сорайя, розкажіть, будь ласка, як в Бразилії стандартно готують каву?

- Ставимо воду на плиту. І, коли закипить, кладемо туди одну, дві або три ложки кави і чекаємо, коли підніметься вода.

- І піна?

- Так. Відразу, коли з'явилася піна, знімаємо кава з плити. Потім профільтровивают. У нас є спеціальні фільтри, які бразильці роблять з тканини. Зробити в домашніх умовах такий фільтр дуже просто: беремо бавовняний хустку або будь-яку бавовняну тканину, скручуємо в воронку і посередині прикріплюємо металеву дріт, затискаємо в формі кільця. Тримаємо за верхній край і фільтруємо кави. До сих пір в Бразилії є люди - такі, як моя мама, наприклад, і родичі, - які не купують спеціальні машини кофеварка Saeco Royal Cappuccino, пристрої для варіння кави і використовують такий домашній метод. Кажуть, так смачніше.

- З чим зазвичай п'ють каву в Бразилії на сніданок?

- Зазвичай ми п'ємо каву з молоком або без. І у нас є така звичка, наприклад, вранці пити каву і їсти земляні банани - це такі величезні солодкі банани, зазвичай ми їх смажимо або варимо. Ще разом з кавою можемо їсти солодку зелену картоплю батат (батат - солодка картопля, борошняні бульби якого вживають в їжу в сирому вигляді. - Прим. Авт.), Готуємо кус-кус.

- Чи є якісь особливі традиції в розпиванні кавового напою, припустимо, в гостях, в громадських місцях?

- Бразильці дуже люблять поговорити. Ми взагалі п'ємо каву всюди. Якщо в Росії люди приходять в гості, то господиня обов'язково повинна щось приготувати до зустрічі. А в Бразилії, на північному сході наприклад, ви можете прийти в будь-який час, але це не означає, що ви або вас повинні пригощати. За чашкою кави ви можете просидіти цілий день і просто базікати. Якщо ви приходите в банк або куди-небудь ще, вам завжди пропонують каву.

Кава всьому голова

Головним постачальником кави на світовому ринку є Бразилія, де п'ята частина оброблюваних земель зайнята під кавові плантації. Жодна інша держава не може змагатися з нею за кількістю виробленого кави. Бразильський кави відрізняється високою якістю.

Урожай кави в Бразилії збирають в сухий сезон - з квітня по вересень. З дерева знімають відразу всі плоди. Після промивання плоди розкладають тонким шаром сохнути на сонці протягом двох-трьох тижнів. По кілька разів на день їх перемішують граблями, а на ніч вкривають від вогкості. Під час сушіння відбувається ферментація зерна, після чого висушені плоди завантажують в спеціальну машину для видалення всіх зовнішніх оболонок.

Любов як в серіалі

Появі в Бразилії кавових плантацій передувала досить романтична історія. Кава вирощували в своїх колоніях французи і нещадно страчували кожного, хто намагався вивезти хоч одне зернятко.

У 1727 році між Голландської і Французькою Гвіаною виник якийсь територіальну суперечку. Залагоджувати конфлікт довірили Бразилії, посередником виступав підполковник Франсиско де Мело Палетта.

Він не тільки досяг успіху у вирішенні державних справ, а й непогано проводив дозвілля: подейкували, що дружина губернатора Французької Гвіани була їм повністю зачарована. Перед від'їздом спритного підполковника дружина губернатора публічно піднесла йому пишний букет на банкеті на честь бразильських гостей. Серед квітів знаходилися саджанці кавових дерев ... Привізши дорогоцінні саджанці в Бразилію, Франсиско де Мело Палетта вийшов у відставку і став розводити кавові дерева. Плантації в Бразилії довгий час залишалися досить скромними. У XVIII столітті основу економіки країни становив в основному цукор, що поставлявся в європейські країни.

Сорт диктує смак

Фахівці вважають, що число різних сортів кави на земній кулі перевершує тисячу. Крім ботанічної і комерційної класифікації є третя, більш поширена - географічна. Найчастіше каву називають по імені місцевості, де він вирощений, або по порту вивозу. Але це мало про що говорить, так як окремі партії кави навіть з однієї провінції можуть значно відрізнятися. Один і той же кави можна по-різному обсмажити і розмолоти. З різних сортів кави складаються суміші. Наприклад, зерна робусти (сорт кави, який відрізняється гострим гірким смаком і містить багато кофеїну) надають кави красивий колір і фортеця, а зерна арабіки - посилений аромат і приємний тонкий смак. І, щоб букет отримав бажаний смаковий відтінок, можна додати зерна інших сортів. Кращі сорти робусти вирощують на Мадагаскарі і в Гвінеї.

 

Запам'ятайте: бурбон Сантос

Розвиток кавового виробництва в Бразилії стимулювало зростання попиту на каву в світі. До того ж клімат і грунт цієї країни якнайкраще підходили для обробітку кавових дерев, і вже в 1850 році Бразилія давала половину світового збору кавового зерна. І сьогодні Бразилія міцно утримує першість з експорту кави.

Кава в Бразилії росте в 17 з 21 штату, але 98% кавового зерна припадає лише на 4 штати, половину з яких дає Парана, а третина - Сан-Пауло.

Сказати «бразильська кава» - майже нічого не сказати. Завдяки різноманітності умов вирощування в Бразилії існує багато типів кави. Але близько 50% всього бразильського кави надходить на ринок під загальною назвою Сантос - від порту Сантус, звідки ця кава вивозиться в усі країни світу. Кращою різновидом вважається бурбон Сантос. Отримують його шляхом вмілого складання сумішей фахівцями. До нас з Бразилії імпортують в основному Сантос - або в сумішах, або окремо.

У Бразилії також виробляють сорти мінас і Парана (за назвами двох штатів країни). Існують і інші сорти бразильської кави, які теж не менш популярні. Наприклад, сорт ріо володіє грубою гостротою, а також лікарських запахом через що міститься в грунті йоду.

 

Чорне золото

В середині Другої світової війни ціни на каву поповзли вгору. Можна було впевнено розраховувати на збільшення попиту на каву після війни. Під керівництвом Бразильського інституту кави фермери розчищали і відновлювали плантації. Сьогодні на центральній площі в Сан-Паулу є оригінальний монумент, вилитий з бронзи: кавове деревце - символ багатства країни.

Збір і підготовка зерен кави для подальшого вживання - процес трудомісткий і тривалий. За словами Сорайі, більшість бразильців віддають перевагу каві купувати, а не вирощувати самим.

 

Кофеїн і травлення

Нагадаємо, що в каві міститься кофеїн, але не в чистому вигляді, а в певній пропорції з великою групою інших органічних елементів. Тому реакція організму на каву інша, ніж при прийомі чистого кофеїну. Медики відносять кофеїн до групи алкалоїдів через збудливого і підбадьорливого дії. Стимулюючий ефект кави триває до трьох годин. Важливо відзначити, що слідом за збудженням, викликаним кави, пригніченого стану не настає, як це зазвичай буває при вживанні спиртних напоїв.

Ще в 20-і роки XIX століття ця речовина виділили в чистому вигляді з кавового екстракту. Кофеїн має вигляд безбарвних кристалів з гіркуватим смаком. В кінці XIX століття розшифрували структурну формулу кофеїну, а в 1897 році він був синтезований німецьким хіміком Г. Фішером.

В організмі людини кофеїн впливає на кору головного мозку і входить до складу багатьох лікарських препаратів.

Реагує на каву і травлення. Тут головним чином дають про себе знати що містяться в каві органічні кислоти. В результаті їх дії посилюється виділення шлункового соку, і приблизно через півгодини після прийому кави кислотність досягає максимуму. Однак не рекомендується вживати цей напій тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

В цілому кави прискорює процес травлення, їжа краще засвоюється організмом. Отже, цим обумовлена ​​стара традиція - подавати каву на десерт.

Кава по-бразильськи: мелену каву засипають на дно посудини, заливають окропом, суміш швидко перемішують і фільтрують в попередньо ошпарений окропом посуд.

www.cafeboutique.ua

Вікторія Лачетті.

Переглядів: 4966

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа   ПіКа (С) 2013-2024    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.