Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16977)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2106)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2058)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1760)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1753)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1742)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1734)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1715)

Ванільне морозиво з пармезаном (1681)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1689)

Закуска із запечених баклажанів (1671)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1661)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1615)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1615)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1635)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1623)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1530)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1522)

Баклажан-кебаб в духовці (1504)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1496)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
#Корисні поради
Як правильно доглядати за зубами?
11:58 17.02.2023

Як правильно доглядати за зубами?

Всі бажають мати здорові зуби, свіжий подих і красиву посмішку, але ж це багато в чому залежить від того, чи вміє людина правильно доглядати за порожниною рота і чи робить це щодня.

Як повідомив нам лікар https://kc-dent.com.ua/: "Багато обмежуються чищенням зубів вранці і ввечері, проте цього недостатньо, оскільки залишки їжі і застояна слиз, яку однією щіткою не прибрати, призводять до розмноження бактерій. А вони, в свою чергу, провокують чимало різних захворювань: карієс, гінгівіт, пародонтит та інші, які призводять до серйозних наслідків для здоров'я людини.

Крім пасти і зубної щітки, у вашому арсеналі повинні бути і допоміжні засоби по догляду: Зубна нитка, ополіскувач, щітка для язика. Лікарі рекомендують використовувати іригатор або Йоржики для чищення міжзубних проміжків, а нитку і зубочистки зручно носити з собою і застосовувати в міру необхідності.

Важливо правильно чистити зуби-вимітають рухами від ясен до краю зуба. Кругові і горизонтальні рухи принесуть скоріше шкоду, ніж користь, тому що таким чином зубний наліт забивається під ясна і в міжзубний простір.

Професійний догляд раз на півроку — обов'язкова умова збереження здоров'я зубів. Тільки стоматолог може визначити наявність зубного каменю і провести при необхідності чистку і полірування зубів. Обробка емалі фторлаком дасть додатковий захист від карієсу.

Як вибрати зубну щітку

Зубні щітки можуть бути м'які, середні і жорсткі. Щітки підбираються в залежності від стану порожнини рота, здоров'я ясен і пародонту. Якщо у людини кровоточивість триває більше 3-5 днів, то потрібно звернутися до лікаря. Спочатку він прибирає причину кровоточивості-зубний камінь, м'який і пігментований наліт і рекомендує кілька днів чистити зуби м'якою щіткою. А після того як піде запалення і кровоточивість, можна переходити на середню щітку. В основному люди користуються м'якою і середньою щітками.

Що таке флоси

Якщо людина не має можливості почистити зуби під час робочого дня, то необхідно по можливості просто прополоскати рот і вже ввечері більше уваги приділити гігієні порожнини рота. Почистити зуби з пастою, прополоскати, а потім в залежності від стану пародонту можна використовувати інтердентальні (міжзубні) щітки, щоб прочистити проміжки між зубами, оскільки звичайна зубна щітка всього не вичистить. Такі щіточки бувають різних розмірів, і тільки лікар допоможе визначити, яка саме потрібна конкретно вам. Якщо проміжки між зубами малі, краще використовувати нитки (флоси). Деякі люди використовують звичайні нитки, однак цього робити не можна, оскільки вони різної товщини і недостатньо чисті для порожнини рота. А флоси підібрані так, щоб нитка ідеально проникала в щілинки між зубами. За бажанням можна купити і дезодоруючі нитки, які не тільки вичищають, але і надають порожнини рота приємний запах.

На язику мікробів більше, ніж на зубах

Вважається, що велика частина мікроорганізмів (до 80%) знаходиться не на зубах, а на язику і слизовій щік. Наприклад, на язику розташована маса сосочків, в тому числі і ниткоподібних, між якими осідають і слина, і слиз, і залишки їжі. Тому мікробів тут завжди більше, ніж на зубах. Ці мікроби необхідно знімати за допомогою спеціальних скребків. Але якщо у вас їх немає, то можна використовувати звичайну чайну ложку. Прямо з ранку натщесерце потрібно почистити язик і прополоскати рот, а після їжі почистити зуби і тильною стороною зубної щітки ще раз акуратно зняти наліт з язика. Увечері процедуру повторити.

При неправильному виборі зубної щітки і пасти з різними абразивними речовинами може стиратися емаль в області шийки зубів і утворюється, так званий, клиноподібний дефект. Тобто на зубах з'являються поглиблення некаріозного походження, які не тільки некрасиві, але і псують зуби. Тому найкраще перед покупкою пасти і щітки порадитися з фахівцем.

До стоматолога — не рідше ніж два рази на рік

Зрозуміло, що навіть самий акуратний пацієнт не здатний ідеально вичищати всю порожнину рота. Поступово на зубах збирається м'який наліт, який переходить в твердий і утворюється зубний камінь, причому прибрати його може тільки фахівець. Ось чому відвідувати стоматолога потрібно не рідше, ніж раз на півроку - https://kc-dent.com.ua/services/profesyna-ggna/. Лікар проведе професійну чистку, тобто грамотно прибере з порожнини рота все зайве, що зібралося за півроку, оцінить стан зубів і ясен і дасть поради щодо подальшого догляду (якщо треба — лікування).

Переглядів: 4511

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.