Рубрики
• Усі
• Події
• Рецепти
• Політика
• Економіка
• Суспільство
• Бізнес
• Освіта
• Культура
• Спорт
• Корисні поради
• Це цікаво


ПіКа -

♥ Додати в "Закладки"


Популярне

У Вараському районі поліцейські виявили посів конопель і вилучили наркотики: розпочато досудове розслідування (16981)

Тертий пиріг з сиром та ягодами (2106)

На Рівненщині правоохоронці затримали зловмисника, який продавав автомобілі, призначені для ЗСУ (2058)

Курча запечене по-грузинські (чкмерулі) (1760)

У Рівному чоловік викрав побутову техніку із орендованих квартир (1753)

Встановлено особу зловмисника, причетного до умисного вбивства у Рівному (1742)

У Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили сімейну кімнату (1734)

У Рівному триває підготовка до опалювального сезону (1715)

Ванільне морозиво з пармезаном (1681)

У Рокитному на збуті марихуани викрили місцевого жителя (1689)

Закуска із запечених баклажанів (1671)

Правоохоронцю, який застрелив чоловіка у Рівному, повідомили про підозру (1661)

18 нових автобусів курсуватимуть вулицями Рівного (1615)

У закладах освіти Рівненщини створюють безпечне середовище (1616)

У Рівненському районі внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст (1635)

У Сарненському районі внаслідок ДТП загинули двоє братів (1623)

Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень (1530)

Із російського полону визволили чотирьох військових з Рівненщини (1522)

Баклажан-кебаб в духовці (1504)

Освіта Рівненщини проходить випробовування війною (1496)

#новиниРівне,#новиниРівного,#новини...
Сілезький житній хліб на заквасці
Тетяна Хвиль

12:53 08.06.2015

Сілезький житній хліб на заквасці

Главное в жизни — не терять людей, с которыми у вас в голове тараканы одного вида.

Нарешті, я це зробила. Після двох років сумнівів, переживань, обговорень «варто-не варто», страху, я виростила хлібну закваску. І навіть спекла на ній хліб. Після дегустації мого першого хлібу на заквасці, чоловік запитав чи у нас є все для продовження цього експеременту. Його навіть не відлякала ціна на розстоєчну корзинку в 70 євро (вона, правда, відлякала мене), а за годину у мене з’явився камінь для випічки, тобто роблю висновок, що не дарма я це затіяла. Хліб дійсно смачнющий, дуже ароматний з тоненькою шкоринкою. В магазині однозначно такого не купиш. Не знаю чи хтось таке буде робити, але поділюся початком досвіду.

Закваска робиться виключно з борошна та води. Найпростіше почати з житньої закваски, вона не така вибаглива як пшенична. Люди, які печуть хліб багато і часто виходять з таких пропорцій: 100гр.борошна на 100гр.води, а так як годувати її потрібно щодня, така кількість мені не потрібна, то я зменшила пропорції вдвічі.

День перший, 21.00: 50гр. борошна змішала з 50гр.води пластиковою лопаткою в 1,5 літровій банці, суміш нагадала віконну замазку. Закрила нещільно плівкою.

День другий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. В банці нічого не змінилося, пахло борошном.

День третій, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Аромат з банки малоприємний, видно пухирці повітря по всій масі, вона збільшилася в об’ємі.

День четвертий, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася, повітряних пухирці теж стало більше, аромат помірно-кислий.

День п’ятий, останній, 21.00: в мисці змішала 50гр.борошна, 50гр.води, додала в банку із закваскою, знову закрила. Маса ще збільшилася в об’ємі, аромат приємний кисло-хлібний.

Наша закваска готова. Тепер її можна поставити в холодильник і підкормлювати раз в три дні, але в пропорції 25*25, це буде називатися стартер. Її видно першій фотографії, на банці видно, як я ставила помітки по днях.

Тепер про хліб. Сілезький темний житній хліб.

Для закваски:

30гр. житнього стартера

120гр.житнього борошна

120гр.води

Все змішати і залишити при кімнатній температурі на 16 годин, я це робила в 0,5 літровій банці, все виросло якраз на повний об’єм, там на фото можна глянути. Нам знадобиться 200гр, остальне сховаємо в холодильник, я потім покажу кілька рецептів, де її можна використати крім хліба.

Для теста:

• 200 гр. спілої закваски

• 350 гр. води

• 350 гр. пшеничного борошна 1 гатунку

• 150 гр. житнього борошна

• 10 гр. солі

Змішуємо два види борошна, додаємо закваску, воду, сіль. Замішуємо тісто хвилин 10-15, воно буде пружне, але липке. Змазуємо злегка миску олією, викладаємо наше тісто. Я брала каструлю, де є поділки на об’єм, щоб бачити як буде підходити тісто. Для мене було дивно, але тісто підійшло у 2,5 рази. По часу зайняло 2 години. Тісто на заквасці завжди підходить повільніше.

Стіл щедро присипаємо борошно, викладаємо тісто і злегка підмішуємо. Формуємо хліб, так як спеціальних корзин в мене немає, то я в миску поклала рушник, добре присипала борошном, і туда ж тісто. Накрити другим рушником і залишити ще на 2 години.

Духовку розігріваємо до 250С°, ставимо на нижній рівень миску з водою.

Тісто викладаємо на деко, застелене пергаментом, робимо надрізи і ставимо в духовку. Через 10 хвилин виймаємо миску з водою. Так ми зробили в духовці пару, щоб була тоненька шкоринка у хліба. Далі печемо 30-35 хвилин при 200С°.

Виймаємо і даємо охолонути щонайменше 2 години. Тепер можна пробувати, я ще зробила домашнього масла, так це взагалі була бомба.

Трохи займає часу, але повірте – результат не просто вартий, а тисячі разів вартий, я однозначно буду пекти хліб далі, причому не тільки на заквасці.

Готувати легко, а готувати для близьких ще й приємно!!!

Тетяна Хвиль

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці

Сілезький житній хліб на заквасці


Переглядів: 447


Додайте коментар:

защитный код

Бамбл-ТірамісуБамбл-Тірамісу (25)
...
На Сарненщині внаслідок пожежі у приватному житловому будинку постраждало двоє дітейНа Сарненщині внаслідок пожежі у приватному житловому будинку постраждало двоє дітей (25)
Вчора, об 11:45 до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу в приватному господарстві села Грушівка Сарненського...
У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфарктіУ трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (29)
Медична допомога при інфаркті міокарда є одним з пріоритетних напрямків Програми медичних гарантій...
У Рівному провели семінар "Психологічна підтримка дітей під час війни"У Рівному провели семінар "Психологічна підтримка дітей під час війни" (31)
За ініціативи cекретаря Рівнеради Віктора Шакирзяна, сьогодні у Рівному відбувся семінар, покликаний посилити психологічну допомогу дітям, чиї рідні зараз перебувають в лавах ЗСУ, потрапили у полон,...
У Вараському районі загинув мотоциклістУ Вараському районі загинув мотоцикліст (22)
Автопригода сталася близько 23 години вчора, 14 квітня...
На Рівненщині визначатимуть якість початкової освітиНа Рівненщині визначатимуть якість початкової освіти (27)
Участь у дослідженні візьмуть 666 четвертокласників із 22 шкіл області. Фахівці визначатимуть читацьку, математичну та природничо-наукову компетентності випускників початкової школи. Про це повідомив...
ДТП на Дубенщині: травмувався пішохідДТП на Дубенщині: травмувався пішохід (24)
Автопригода на трасі «Київ-Чоп» між населеними пунктами Крилів та Молодаво сталася о 23:15 вчора, 14 квітня...
"Нові комфортабельні пасажирські автобуси вже скоро вийдуть на маршрути Рівного", - Василь Сливка"Нові комфортабельні пасажирські автобуси вже скоро вийдуть на маршрути Рівного", - Василь Сливка (38)
Всі необхідні юридичні процедури, а також всі регламенти технічного їх обслуговування на фінальній стадії...

Пошук

Кулінарний конкурс

Кулінарний записник
Кулінарний записник Тетяни-чарівниці



Зареєструватися


Газета "Piвне-Ракурс"



Наші новини на Facebook

Наш Топ-100

QRcode
ПіКа -   ПіКа - (С) 2013-2023    Всі права захищено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства" право власності на продукцію pika.rv.ua охороняється чинним законодавством України. Будь-яке копіювання, в т.ч. окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації pika.rv.ua, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з нашого боку. Під час цитування інформації посилання на pika.rv.ua обов'язкове.